Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Taistelevia viikinkejä, rosvopaistia ja runonlaulantaa – Pirkkalassa vietetään viikonloppu Rautakauden Birckalassa

Tulevana viikonloppuna 6.–7.7.2024 Pirkkalan luonnonkauniilla Reipin alueella matkustetaan takaisin viikinkiaikaan. Rautakauden Birckala -tapahtuman ohjelmassa on muun muassa muinaismusiikkia, mytologiaa, taikuutta, taistelunäytöksiä, asiantuntijoiden luentoja, opastettuja kierroksia, laaja kattaus kädentaitoja sekä monenlaista lastenohjelmaa.

Aiemmin Muinaismarkkinoina tunnettu, jo seitsemättä kertaa järjestettävä esihistoriatapahtuma on saanut inspiraationsa viikinkiajasta ja Tursiannotkon arkeologisista löydöistä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja ilmainen bussikuljetus Pirkkalan keskustan Suupantorilta, johon pääset helposti Tampereelta paikallisbusseilla.

Katso, kuule ja kokeile itse! – Rautakauden Birckalassa tutustutaan viikinkiajan kädentaitoihin

Tänä vuonna tapahtumakävijät pääsevät tutustumaan viikinkiajan kädentaitoihin tulenteosta kalannahan parkitsemiseen. Birckalan käsityöläisten markkinoilla on tänä kesänä yli neljäkymmentä huolella valikoitua myyjää. Myyjien viikinkiteltoilta löytyy käsityönä luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita, kuten vaatteita, koruja, keramiikkaa, luonnonkosmetiikkaa ja paljon muuta.

Suomen Värjärikillan värjärit keittelevät värejä puupadoissa ja värjärien teltalla voi tutustua villalankojen värjäykseen luonnon kasveilla. Takomo Hukkaraudan suositut taontatyönäytökset tekevät jälleen paluun ja Birckalaiset ry:n kädentaitajat esittelevät rautakauden käsityötekniikoita koko tapahtuman ajan Reipin Muinaiskylällä. Lauantaina herkkusuiden suosikki on rosvopaistityönäytös Pyynikin Smokehousen tapaan.

Lauantaina taidekäsityöläinen Saija Lehtonen luennoi kalannahan parkitsemisesta perinteisin luonnonmukaisin menetelmin. Iltapäivällä Reipin saunan pihalla järjestettävässä työnäytöksessä voi tutustua tarkemmin kalannahkojen värjäämiseen luonnonväriaineilla. Kädentaitojen työpajoissa tapahtumakävijät voivat harjoitella tulentekoa rautakauden välineillä ja neulomista muinaisella neulakinnastekniikalla.

Myös lapsille on tarjolla kädentaitoja! Lasten alueella perheen pienimmät askartelevat viikinkikoruja ja pääsevät arkeologin työn ääreen arkeologisilla leikkikaivauksilla.

Ohjelmassa asiantuntijatietoa, muinaismusiikkia, taikuutta ja aktiviteettejä koko perheelle

Molempina tapahtumapäivinä Suomen rautakauden asiantuntijat pitävät luentoja ja työpajoja viikinkiajan elämästä, uskomuksista ja kädentaidoista. Tietokirjailija Ilari Aalto luennoi Suomen rautakauden uskomusmaailmasta sekä Pirkanmaan pyhistä kivistä ja kalmistoista. Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksia johtaneen arkeologi Sami Ranisen luennon aiheena on viikinkiajan kauppiaan maailma.

Muinaismusadiggareille on tarjolla herkkua, kun ympäri maailmaa konsertoiva suomalaissyntyinen kansanmuusikko Anna Fält saapuu Malmöstä Birckalaan esittämään kalevalaista runonlaulua, loitsuja ja karjankutsuja lauantaina. Fält ohjaa myös kaikille avointa runonlaulutyöpajaa. Sunnuntaina Pakanafolk-yhtye Noiduin esittää suomalaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen nojaavaa musiikkia itse rakennetuilla perinnesoittimilla kuten jouhikoilla, kanteleilla ja kehärummuilla.

Viikinkitaisteluseura Birckalan Kaarti toteuttaa kaksi entistä suurempaa taisteluesitystä molempina päivinä. Historianelävöittäjien viikinkileirissä yleisö pääsee seuraamaan rautakauden yhteisöllistä elämää. Reipin saunarannasta löytyy esihistoriallinen haapio ja osa Reipin museon rakennuksista on avoinna yleisölle.

Aktiivisen tapahtumapäivän kruunaavat mehevät muinaismurkinat, joita on tarjolla moneen makuun ympäri tapahtuma-alueen. Muonateltoista Reipin tilan pihasta löytyy ruokaisia liha- ja kasvisherkkuja erilaiset ruokavaliot huomioiden. Reipin museon lasten alueen viereinen kahvila tarjoilee suolaisia ja makeita kahvilaherkkuja. Muinaiskylältä löytyvät birckalaiset muinaisletut ja nekut.

Tutustu koko ohjelmaan tästä (birckala.fi) >

Saavu Rautakauden Birckalaan ilmaisella bussikyydillä tai pyörällä

Reipin alueella on erittäin rajoitetusti pysäköintipaikkoja. Autolla saapuvien kannattaa jättää auto parkkiin etäpysäköintialueelle Pirkkalan jäähallin pihaan (Takamaantie 1, Pirkkala) tai Pirkkalan keskustaan, ja saapua maksuttoman tapahtumabussin kyydillä tapahtuma-alueelle.

Maksuton yleisökuljetus on tarjolla etäpysäköinnistä Pirkkalan jäähallilta ja Pirkkalan keskustasta Suupantorilta Reippiin ja takaisin. Bussit kulkevat noin 15 minuutin välein. Reipissä bussi jättää yleisön Anian rantatien pysäkille, josta on noin 300 metrin kävelymatka tapahtuma-alueelle.

Suosittelemme saapumaan tapahtumaan pyörällä! Pyörätie Pirkkalan keskustasta Reipinniemeen kulkee läpi kauniin maalaismaiseman, joka varrelta löytyy mm. Hiidenmäen neulakaivo ja Tursiannotkon muinaisjäännösalue. Tapahtuma-alueella on erikseen merkitty pyöräparkki.

Reipin tapahtuma-alueelle ei saa tuoda koiria tai muita eläimiä.

Rautakauden Birckala on maksuton ja ikärajaton esihistoriatapahtuma, jonka järjestää Pirkkalan kunta yhteistyössä Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaisten, Pirkkalankylän kyläyhdistyksen ja lukuisten muiden yhdistysten, historianharrastajien ja asiantuntijoiden sekä vapaaehtoisen kanssa.

Tervetuloa Rautakauden Birckalaan!

Tapahtuma

Rautakauden Birckala
6.–7.7.2024 Pirkkalassa
la klo 10–17, su klo 10–16
VAPAA PÄÄSY

Reipin tapahtuma-alue
Museotie 9, 33980 Pirkkala

Etäparkkipaikka
Pirkkalan jäähalli, Takamaantie 1, 33960 Pirkkala

birckala.fi
#rautakaudenbirckala #birckala #visitpirkkala
Facebookissa @birckala
Instagramissa @birckala

Kuva: Jani Kinnunen, Pirkkalan Muinaismarkkinat 2023

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"