Valitse sivu
Etusivu / Sirotytönkorento

Sirotytönkorento

14.6.2021 (Viikon laji)

Sikojoen suualueella sijaitsevalla Kirkonniitynlahden rantaviivan kasvustolla sirotytönkorento (Coenagrion pulchellum) on ainakin tähän aikaan selvästi runsaslukuisin sudenkorentolaji. Lajin yksilömäärä voi koko lahtialueella olla satoja. Laji viihtyy monenlaisilla seisovien vesien alueilla, ja esiintyy Jyväskylän eteläpuolisessa Suomessa paikoin hyvinkin runsaslukuisena. Sirotytönkorentojen lentoaika on kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle.

Suomessa on tavattu 63 sudenkorentolajia, joista vain kääpiötytönkorento on nykyisin luokiteltu uhanalaiseksi. Pirkkalassa sudenkorentoja on tarkemmin selvitetty Sikojoen joki- ja kosteikkoalueelta vuonna 2012, jolloin alueelta tehtiin havaintoja 14 sudenkorentolajista. Sikojoella tavatuista lajeista EU:n tiukasti suojeltuhin korentolajeihin kuuluvia ovat lumme- ja täplälampikorento. Näiden lajien kiinniottaminen sekä lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. 

Tulitikkumaiset, usein sinisen väriset sudenkorennot ovat joko keiju-, sulkakoipi- tai tytönkorentoja, jotka ovat kaikki hentosudenkorentoja. Näistä Sikojoella esiintyy tytönkorentoja kolmea eri lajia: isotytönkorento, keihästytönkorento ja sirotytönkorento. Isotytönkorento on helppo erottaa kaikista muista tytönkorennoista, sillä se on ainoa, jolla on punaiset silmät. Muiden tytönkorentojen lajimäärittely voi olla vaikeampaa.

Kuva. Sirotytönkorentokoiras Pirkkalan Kirkonniitynlahdella 11.6.2021.

Tytönkorennot syövät eniten surviaissääskiä, mutta niiden saaliiksi päätyy runsaasti myös muita hyönteisiä. Turun yliopiston johtamassa tutkimuksessa tytönkorennot söivät kesän aikana yhden lammen alueella satoja tuhansia hyönteisiä. Painon puolesta tämä vastaa vajaan kilon saalismassaa.

Lisätietoja:

Korentowiki, sirotytönkorento

Turun yliopiston tiedote sudenkorentotutkimuksesta

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"