Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pyhäjärven uusi säännöstelylupa huomioi talven erilaiset sääolosuhteet

Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa, että Pyhäjärvi on saanut uuden vesilain mukaisen säännöstelyluvan, joka asettaa aikaisempaa joustavammat määräykset talviajan juoksutukselle. Uuden luvan avulla pystytään ottamaan paremmin huomioon lauhat, vähälumiset talvet, sekä reagoimaan Kokemäenjoen talviaikaisiin tulviin. Kesäkauden osalta lupaan ei tullut muutoksia.

Pyhäjärven säännöstely aloitettiin 1960-luvulla. Vielä ensimmäisinä säännöstelyn vuosikymmeninä lumen sulaminen keväällä aiheutti vuoden suurimmat tulvat. Vedenkorkeutta piti tällöin laskea 60−100 senttimetriä kesäkorkeuksiin nähden. Ilmastonmuutoksen vaikutus sääolosuhteisiin on kuitenkin näkynyt selvästi viimeisten 20 vuoden aikana. Talviaikaiset tulvat ovat lisääntyneet, koska toistuvat lauhat jaksot sulattavat kertyneet lumet ja muuttavat sateiden olomuodon vetiseksi. Sateiden kokonaismäärä näyttää kasvavan etenkin talvikaudella.

– Vanhat lupaehdot pakottivat laskemaan Pyhäjärven vedenkorkeutta talven aikana ottamatta huomioon sääolosuhteita. Tarpeeton vedenkorkeuden lasku ei ole hyväksi vesiluonnolle eikä kevään virkistyskäytölle, koska alhaisten vedenpintojen vuoksi rannat jäävät kuiviksi, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Uudella luvalla vastataan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Pyhäjärven lisäksi myös Näsijärvelle ja Kyrösjärvelle on nyt saatu päivitys säännöstelylupaan.

Pyhäjärven lupamuutoksen sisältö on seuraavanlainen:

  • Kesäkauden lupaehdot ovat entisellään.
  • Talvella, kun lunta on vähän ja kevään tulvariski pieni, vedenkorkeuden lasku kevättalvella jäisi uudistettujen lupaehtojen myötä jatkossa vähäisemmäksi.
  • Kun odotetaan suurempaa kevättulvaa, esimerkiksi runsaslumisena talvena, aikaisemman käytännön mukainen vedenkorkeuden säätely varmistaa, ettei tulvavahinkoja synny Pyhäjärvessä eikä sen alapuolisissa vesistöissä.
  • Kun talviaikaiset tulvavahingot uhkaavat Kokemäenjokea, vedenkorkeutta voidaan tarvittaessa nostaa ja vettä varastoida Pyhäjärveen muiden säännösteltyjen järvien ohella.

Toinen merkittävä muutos uudessa säännöstelyluvassa on se, että siinä on ensimmäistä kertaa määritelty Pyhäjärven vesialueen raja. Raja kuvaa teoreettista veden ja maan rajaa eikä sitä määritellä maastoon näkyväksi. Raja ei vaikuta säännöstelyn hoitoon, kiinteistöjen arvoon, kaavoitukseen eikä kulttuuriperintökohteisiin. Se kuitenkin helpottaa mahdollisia maanmittauslaitoksen kiinteistötoimituksia jatkossa.

Lue Pirkanmaan ELY-keskuksen tiedote kokonaisuudessaan sivulta: www.sttinfo.fi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"