Valitse sivu
Etusivu / Puukiipijä

Puukiipijä

1.11.2021 (Viikon laji)

Puukiipijä (Certhia familiaris) on varpuslintu, joka on erikoistunut etsimään ravintonsa puiden rungoilta. Se käy vuorotellen läpi eri puita kiertäen runkoa spiraalimaisesti alhaalta ylös kaivaen samalla kaarevalla nokallaan hyönteisiä ja toukkia. Laji on melko vaikeasti havaittava ja usein sen löytääkin pienen rapinan perusteella. 

Puukiipijän pesimäalue ulottuu etelärannikolta Etelä-Lappiin, mutta kaikkialla laji on melko vähälukuinen. Laji suosii vanhoja, mahdollisimman luonnontilaisia metsiä. Mieluisinta elinympäristöä ovat vanhat kuusivaltaiset metsät, joissa on hyvin hyönteisravintoa. Laji on erikoistunut tekemään pesänsä puun repsottavan kuoren ja rungon väliin tai vastaavaan rakoseen. Puukiipijä on osittaismuuttaja.

Puukiipijän voi Pirkkalassa tavata monilta metsäalueilta. Esimerkiksi Saukkolammin-Taaporinvuoren luontoselvityksessä (2009) selvitysalueelta löytyi neljä puukiipijäreviiriä, jotka kaikki sijaitsivat kuusivaltaisessa, vähintään 40-vuotiaassa metsässä.

Kuva. Puukiipijä Killon vanhassa metsässä 27.10.2021. Killon vanhan metsän alueella puukiipijä on tyypillinen laulaja yhdessä mustarastaan, hippiäisen ja tiltaltin kanssa. Tähän aikaan vuodesta tavattu puukiipijä voi olla myös muuttava yksilö, joka on menossa hieman etelämmäksi talvehtimaan.

Lisätietoja:

Luontoportti, puukiipijä

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"