Ruokamyrkytykset

Epäiletkö saaneesi ruokamyrkytyksen?
Ottavatko asiakkaat yhteyttä epäillessään saaneensa ruokamyrkytyksen ravintolasi tarjoamasta ruoasta?

Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Oireet alkavat yleensä 1-12 tunnin tai päivän kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta ja ne kestävät tavallisesti pari kolme päivää. Joidenkin bakteerien ja virusten osalta itämisaika ja oireiden kesto voi olla useampia päiviä.

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa mm. bakteerit, bakteerien tuottamat toksiinit ja virukset. Ruokamyrkytyksien syinä ovat yleensä riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, säilytys liian lämpimässä, käsittelyohjeen laiminlyönti (esim. papujen lektiini) tai puhtauden laiminlyönti. Lisätietoa myrkytyksistä saa Ruokaviraston sivuilta

Molemmissa tapauksissa on otettava yhteys kunnan elintarvikevalvontaan. Elintarvikealan toimijalla on lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus viranomaiselle ruokamyrkytysepäilytapauksissa. Ilmoituksen saatuaan elintarvikevalvonta käynnistää ruokamyrkytysepäilyn selvittämiseen liittyvät toimet. Lisätietoja ruokamyrkytyksistä ja niiltä suojautumiselta löytyy Ruokaviraston ja Zoonoosikeskuksen nettisivuilta.

Terveystarkastaja puh. 050 345 7714 (ma-pe klo 9-15) tai sähköpostitse: ymparistoterveys[at)pirkkala.fi