Arkisto 2017

Ely-keskus ottaa järvestä vesinäytteet maanantaina 20.2.17 veden laadun tutkimiseksi. Terveystarkastaja ottaa vesinäytteet avantouintipaikalta samana päivänä. Tuloksista tiedotetaan niiden valmistuttua.

Lisätietoja Ylöjärven vesilaitokselta: http://www.ylojarvi.fi/ylojarven-vesi/uutiset/soppeenmaen-alueella-saattaa-esiintya-sameutta-vedessa/

 • Siipikarjan ulkonapidosta tehtävä ilmoitus (päivitetty 15.2.2017)

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen siipikarjan ulkonapitokiellosta 29.11.2016. Kielto koskee kaikkea siipikarjaa, myös harrastelintuja. Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 1.12.–31.5 välisenä aikana. Annetun asetuksen mukaan linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla.

Lintujen ulkonapidosta on tehtävä ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Ilmoituslomakkeen löydät Pirtevan kotisivuilta tai vaihtoehtoisesti voit lähettää vastaavat tiedot sähköpostitse. Ilmoituslomakkeen voit palauttaa postitse tai sähköpostitse osoitteeseen elainlaakarit@pirkkala.fi.

Ohjeistusta siipikarjatiloille

*Lisätietoa siipikarjan suojaamisesta luonnonvaraisilta linnuilta:  https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/siipikarjan-ulkonapitokielto-1.12.31.5/

*Yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia lintuinfluenssasta: https://www.evira.fi/…/li…/usein-kysyttya-lintuinfluenssasta

*Näin tunnistat lintuinfluenssan: https://www.evira.fi/globalassets/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/090507_siipikarja_nettiin.pdf

*Linkki MMM:n asetukseen: http://mmm.fi/…/sk2016…/693eae39-67a4-41d1-bd27-69bef91874db

Siipikarjan tuottajien tulisi tarkastaa tautisuojauskäytännöt ja huolehtia riittävästä tautisuojauksesta, jotta luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvät taudinaiheuttajat eivät pääse tuotantotiloihin. Sekä suorat että epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin tulee pyrkiä estämään. Luonnonvaraisissa vesilinnuissa lintuinfluenssa voi olla oireeton. Linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.

Siipikarjan ja harrastelintujen omistajan tulee ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Ilmoituksen saatuaan virkaeläinlääkäri arvioi tilanteen, ja jollei muuta ilmeistä syytä muutoksille ole, eläinlääkäri lähettää linnuista näytteitä tutkittaviksi Eviraan.

 • Lintuinfluenssaa todettu länsirannikolla
  Raumalta löytyneestä merikotkasta on todettu H5-tyypin lintuinfluenssa. Jatkotutkimuksissa selviää, oliko merikotkalla sama H5N8-tyypin lintuinfluenssa, jota on aiemmin todettu luonnonvaraisissa linnuissa Ahvenmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminan lintutarhassa.

  Yleistietoa lintuinfluenssasta
  https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/

  Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa
  Jos löytää yli 5 vesilintua tai yli 10 kuollutta muun lajin lintua, tulee ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin välittömästi. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Tätä pienemmistä määristä kuolleita lintuja voi ilmoittaa Eviran nettilomakkeen kautta. Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea ilman suojavälineitä, ja näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärin tehtäväksi.
 • Ahvenanmaalla on todettu viikolla 49 uusia H5N8-lintuinfluenssatapauksia merikotkissa.
  Evira on laajentanut rajoitusvyöhykettä. Vyöhykekartta ja lisätietoa vyöhykkeillä noudatettavista rajoituksista on Evira.fi-sivuilla:
  https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/
 • Uusi Tupakkalaki voimaan 15.8.2016
  Savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Taloyhtiö voi puuttua parvekkeella tupakointiin nykyistä helpommin. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat Suomen markkinoille saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita. Muun muassa nämä muutokset sisältyvät uuteen tupakkalakiin, joka tulee voimaan 15.8.2016.

  STM:n tiedote http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tupakkalaki-tiukentuu-uusi-laki-voimaan-15-8-2016

  Valviran tupakka-verkkosivut on uudistettu vastaamaan sisällöltään uutta tupakkalakia
  http://www.valvira.fi/tupakka

  Tupakkalaki 549/2016
   

Uutiset EVIRAsta

 • Siipikarjan ulkonapitokielto 15.12. - 31.5 välisenä aikana. Lue lisää: EVIRA
 • Älä tuo afrikkalaista sikaruttoa Suomeen, villisian lihaa ja ruhoja ei saa tuoda manner-Virosta (päivitetty 15.2,2017). Lue lisää: EVIRA
 • Mitä vaatimuksia pakkaamattomia elintarvikkeita käsitteleville? (päivitetty 11.4.2016). Lue lisää: EVIRA