Eläinsuojeluvalvonta

Eläinsuojelulain tarkoitus on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Eläinsuojelusta vastaavat

Eläinsuojeluvalvontaa hoitavia viranomaisia ovat Pirtevan alueella valvontaeläinlääkärit ja praktikkoeläinlääkärit. Eläinsuojeluvalvontaa saavat suorittaa myös terveystarkastajat ja poliisi. Eläinsuojeluvalvontaan osallistuvat myös useat vapaaehtoiset, eri yhdistysten nimissä toimivat eläinsuojeluvalvojat, joilla kuitenkaan ei ole viranomaisen oikeuksia tarkastusten suorittamiseen. Aluehallintoviraston läänineläinlääkäri ohjaa ja valvoo eläinsuojelusäädösten noudattamista viraston alueella sekä suorittaa otantaperusteisia EU-tarkastuksia maatiloille (p. 029 501 8450).

Ilmoituksen tekeminen

Eläinsuojelutarkastuksia tehdään, kun epäillään eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua. Eläinsuojeluilmoitusta tehdessä tulee etukäteen selvittää eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi. Virka-ajan ulkopuolella, eläinsuojelullisissa hätätapauksissa, yhteydenotto tapahtuu poliisiin tai päivystävään kunnaneläinlääkäriin.

Mikäli epäilet eläinsuojelulakia rikottavan, voit ilmoittaa asiasta valvontaeläinlääkäreille (pääsääntöisesti arkisin 8–16).
Ohjeet ilmoituksen tekemiseen.

Eläinsuojelutarkastus

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.

Eläinsuojelulain mukaisesti tarkastuksia tehdään ilman epäilyäkin vuosittain ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin (esimerkiksi kennelit, ratsastuskoulut ja eläinhoitolat). Maidontuotantotiloille tehdään säännöllisesti elintarvikelain mukaisia maitohygieniatarkastuksia, joiden yhteydessä tarkistetaan myös eläinten hyvinvointia. Eläinsuojeluvalvontaa suoritetaan lisäksi eläinkuljetuksissa, sirkuksissa, eläinnäyttelyissä ja eläinkilpailuissa.

Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät pääsääntöisesti ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia. Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan (ja esimerkiksi taloyhtiön) kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voi tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.

Maa- ja metsätalousministeriön internetsivuilta löydät lisätietoja eläinten hyvinvoinnista.

Wahlfors, Maria
Valvontaeläinlääkäri
050 421 1317
maria.wahlfors[at]pirkkala.fi
Jasperintie 305 B
33960 Pirkkala
Pasanen, Anna
Vastaava eläinlääkäri, vs. valvontaeläinlääkäri
Eläinlääkintähuollon yleisasiat (ei ajanvarausta)
040 133 5785
anna.pasanen[at]pirkkala.fi
Jasperintie 305
33960 Pirkkala