Hyppää sisältöön
Pirkkala logo

Pirkkalan Muinaismarkkinoilla vieraili tuhansia kävijöitä

11.7.2022
Kategoria: Harrastukset ja vapaa-aika Visit Pirkkala
Birckalan Kaartin taistelunäytös

Viikonloppuna 9.–10.7.2022 koettiin Birckalassa aitoa viikinkiajan tunnelmaa, kun Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestettiin jälleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Muinaismarkkinat ammentavat aiheensa viikinkiajasta ja Tursiannotkon alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Muinaistunnelma kiinnosti kävijöitä! Reipin tapahtuma-alue, Suupantorin Muinaistori ja tapahtuman oheisohjelma keräsivät yhteensä lähes 6000 kävijää Pirkkalaan!

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestää Pirkkalan kunta yhteistyössä usean paikallisen yhdistyksen ja toimijan kanssa. Paikalla oli jälleen noin 160 muinaispukuihin pukeutunutta historianelävöittäjää, myyjää, esiintyjää, esihistorian asiantuntijaa ja muuta tapahtumahenkilökuntaa.

Lukuisten paikallisten yhdistysten ja yhteistyökumppaneiden mukanaolo on hyvin tärkeää tapahtuman onnistumisen kannalta ja lämminhenkisen tunnelman luomisessa. Muinaismarkkinoita vietettiin aurinkoisessa kesäsäässä ja oli ilo huomata, että pitkän tauon jälkeen tapatuma keräsi jälleen runsaasti yleisöä, kertoo Pirkkalan kunnan vs. kulttuurikoordinaattori Karoliina Karpiomaa.


Kattava ohjelma kiinnosti lapsiperheitä ja historianharrastajia

Kaksipäiväisen tapahtuman avasi Pirkkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen. Mukana avajaisseremoniassa olivat myös Mystikko Alexander ja Birckalan Kaarti.

Tänä vuonna Reipin alueelle nousi ensimmäistä kertaa Pirkkalan Muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry:n rakentama Muinaiskylä, jossa vierailijat pääsivät tutustumaan aitoon viikinkiaikaiseen kylätunnelmaan. Muinaiskylää rakennetaan Tursiannotkon arkeologisista kaivauksista saatujen tietojen pohjalta.

Muita tapahtumaviikonlopun huippuhetkiä olivat muun muassa asiantuntijaluennot, joita tarjoilivat kirjailija ja käsityömestari Mervi Pasanen rautakauden lautanauhoista, arkeologi Sami Raninen viikinkiajasta Pirkanmaalla sekä tutkijatohtori Ulla Moilanen historianelävöityksen autenttisuuden ongelmista. Lapset pääsivät puolestaan iloitsemaan viikinkielämästä Teatteri Taiga-Maton teatteriesityksissä ja osallistumalla arkeologisiin kaivauksiin sekä miekka- ja kilpipajaan. Kumpanakin päivänä markkinavieraat pääsivät osallistumaan muinaissoittimien työpajaan, jossa monet osallistujat kokeilivat itsekin muinaissoittimien sointia! Huikeita elämyksiä tarjosi myös Nostra&Damuksen Kirppusirkus, Mystikon ja Loihtijan maaginen taikuusesitys, Birckalan Kaartin taistelunäytökset ja Takomo Hukkaraudan taontatyönäytökset. Suupantorin Muinaistorin lavalla nähtiin muun muassa Duo Mysticusen konsertti.

Perinteisten asiantuntijaluentojen, käsityöläisten markkinakojujen ja maagisten esitysten lisäksi Muinaismarkkinoilla esiintyi tänä vuonna Suomen tunnetuin jouhikon soittaja Pekko Käppi, joka päätti tapahtumaviikonlopun taiturimaisella kansanmusisoinnillaan.

Pirkkalan Muinaismarkkinat järjestetään taas ensi vuonna 8.-9.7.2023.


Lisätiedot

Marika Eromäki
Vastaava tuottaja
Pirkkalan kunta
040 133 5773
marika.eromaki@pirkkala.fi

pirkkala.fi/muinaismarkkinat

Facebook: @PirkkalanMuinaismarkkinat
Instagram: #Muinaismarkkinat #Birckala #Pirkkala @pirkkalankunta

Tapahtuman kävijäkysely on käynnissä, vastaamaan pääset tästä


Tapahtuma on osa Pirkkalan kunnan 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Tutustu juhlavuoteen Pirkkala100-verkkosivulla!