Draama,videot, musiikki,sadut


TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAITOJA KÄSITTELEVÄÄ KIRJALLISUUTTA

 • Fanni-norsusta kertova kirjasarja (3)

  Yleiskuvaus kirjoista: Fanni-sarjan kirjat tutustuttavat lapset tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin askel askeleelta. Kaikissa sarjan kirjoissa on lämminhenkinen tarina lapsen kanssa luettavaksi, tunnetaidoista kertova osuus kasvattajalle ja vanhemmalle sekä harjoituksia lapsen kanssa tehtäväksi kodin arkeen ja päiväkotiin. Kirjojen tekijät Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. He ovat kehittäneet lasten tunnetaitoja vahvistavia valmennuksia perheille, päiväkodeille ja perheneuvoloille. Heidän luotsaamansa FamilyBoost-verkkosivusto on lapsiperheille suunnattujen digitaalisten psykologipalveluiden uranuurtaja Suomessa. Kirjan ilmeikkään ja kiehtovan kuvituksen on tehnyt Linnea Bellamine.Pöyhönen, Julia (2019), Fanni ja rento laiskiainen: stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen

  Pöyhönen, J. (2019),Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari: tunnesäätelyn harjoitteleminen

  Pöyhönen, J. (2019)Fanni ja suuri tunnemöykky: tunteiden tunnistaminen ja nimeämisen harjoitteleminen Kirjan arvioitu ilmestymisaika 27.8.2019

  Bellaminen, Linne (2019), Tunteiden kirjasto

  Kuvaus:

  Kirja, joka yhdistää eläimet ja tunteet inspiroivalla tavalla. Kuvat ovat suuri apu tunnetaitojen harjoittelussa. Kuvien avulla voidaan vahvistaa empatiakykyä ja auttaa sanoittamaan erilaisia tunteita paremmin.
  Kirja sisältää yli 40 tunteikasta eläinkuvaa, ja tunteita on esitetty laajalla skaalalla laidasta laitaan.

  Teos: Kaarla R. (2019)Tunteet

  Kuvaus: Muumi ja Pikku Myy -katselukirjat antavat havainnoimisen ja oivaltamisen eväitä perheen pienimmille
  Mitä erilaisimmat tunnetilat kuuluvat jokaisen elämään. Tunteiden tunnistaminen ja niihin samastuminen ovat tärkeitä taitoja, joihin harjaannutaan jo aivan pienestä pitäen. Muumilaaksossa on jokaisen erilaisille tunteille ja niiden ilmaisemiselle tilaa, ja ystävät ovat toistensa rinnalla kaikenlaisissa hetkissä.

  Riina ja Sami Kaarlan kuvittamat muumikirjat ovat saavuttaneet suuren suosion Muumi-fanien keskuudessa, niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Lämpimän värikylläisin ja pehmeälinjaisin kuvin ne kunnioittavat Tove Janssonin tuotannon iloa, huumoria ja vastustamattoman positiivista filosofiaa.

  Teos: Lampi, H. (2018), Nean päivä

  Kuvaus: Lapsen päivään mahtuu monenlaisia tapahtumia ja tunteita.
  Nean päivä -kirjassa halutaan kuvata aitoja tunteita ja kokemuksia asioista ja tapahtumista. Kuvitukseksi on valittu valokuvat, sillä tunteiden näkyminen ihmiskasvoilla perustuu mikroilmeisiin, joita piirtämällä ei ole aina helppoa saada esiin. Tiedetään, että jo hyvin pieni lapsi suuntaa huomionsa valokuvaan ihmiskasvoista piirrettyjä kasvoja useammin. Kirjan kuvat on otettu perheen arjessa, mahdollisimman aidoissa tilanteissa, unohtamatta kuitenkaan estetiikka ja sadunomaisuutta. Satu Mali on palkittu valokuvaaja, jonka lapsikuvat ovat saaneet kiitosta kansainvälisestikin. Kirjan taitto ja kuvitus on Marika Tynnilän käsialaa ja viimeistelee kirjan visuaalisen ilmeen. Kirjan tekstit ovat loruja, jotta lapsen omille mielikuville jäisi realistisen kuvituksen rinnalla tilaa. Kirjan tarkoituksena on tukea ja rohkaista lasta tutustumaan tunteisiin yhdessä aikuisen kanssa. Aikuisille, jotka lukevat kirjaa, on kirjoitettu pieni esipuhe. Esipuheen tavoitteena on antaa ideoita, miten kirjaa voi eri ikäisten lasten kanssa käyttää.

  Kuusela, Ympyräiset -kirjasarja

  Yleiskuvaus kirjoista: Ympyräiset on kotimainen tunnetaitojen kehittymistä tukeva kirjasarja. Sekä perheiltä että lastenkasvatuksen ammattilaisilta kehuja kerännyt sarja täydentyy tänä syksynä kolmella uudella kirjalla. Ympyräisten satumaailman kautta lapset pääsevät tutustumaan omiin tunteisiinsa ja oppivat keinoja niiden hallitsemiseen.

  https://ympyraiset.fi/tunnetaidot/

  Teos: Kuusela, Anne-Maria (2019), Siro Saparon iso moka

  Kuvaus: Avaruusalus vie Ympyräiset jännittävään seikkailuun! Pikkutarkka Siro Saparo ei malta olla säätämättä muutamaa vipua ohjaamossa... Voi ei, Ympyräisten alus kääntyy väärään suuntaan! Joskus moka voi kuitenkin kääntyä onnenpotkuksi. Kenties nytkin, sillä raketti päätyy yllättävään paikkaan.Tunnetaidot: Harmituksesta toipuminen, Ongelmanratkaisutaidot, Yhdessä tekeminen

  Teos: Kuusela, A. (2019), Pelokas pingviini ylittää itsensä

  Kuvaus: Pelokas Pingviini on saanut mahtavan idean. Se lähtee esittelemään keksintöään Poutapilven toiselle laidalle, mutta matkan varrelle osuu pelottava pimeä tunneli. Perillä Pingviiniä odottaa vielä suurempi haaste, kun keksinnöstä täytyy kertoa isolle joukolle Flamingoja.Tunnetaidot: Pelottavien asioiden kohtaaminen, Ujouden tunne, Omien esteiden voittaminen

  Teos: Kuusela, A. (2019)Pieni kirja tunteista

  Kuvaus: Räyhäämistä, karjumista, lelut lentää vaan. Kulmakarvat kurtistuvat, on kaikki kamalaa... Joko arvaat, mikä tunne Räyhä Ravulla on nyt?
  Perheen pienimmätkin oppivat nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla. Tunnesanojen osaaminen mahdollistaa sen, että lapsi voi oppia säätelemään omia tunteitaan. Tunnetaidot auttavat tulemaan toimeen muiden kanssa ja tukevat monin tavoin lapsen hyvinvointia. Aikuisille annetaan vinkkejä tunteiden sanottamisesta arjessa.
  Pieni kirja tunteista linkittyy Ympyräiset-satukirjoihin tuttujen hahmojen kautta, mutta se toimii myös itsenäisenä tunnetaitojen harjoituskirjana.

  Teos: Kuusela, A. (2018), Pomppu Bansku ylikierroksilla

  Kuvaus: Ympyräisillä on ollut hurjan hauska päivä Pomppu Banskun synttäreillä huvipuistossa. Kun on aika lopettaa juhlat, Pomppi Banskun on vaikea rauhoittua. Hän haluaisi juhlien jatkuvan läpi yön! Miten ihmeessä Ympyräiset saisivat Banskun kierrokset laskemaan? Olisiko iltarutiineista apua?
  Tunnetaidot: itsehillintä - konfliktin sanallinen ratkaisu - pettymyksistä toipuminen. Tunteiden tunnistaminen on lähtökohta kaikenlaiselle sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Kun lapsi on tutustunut omiin tunteisiinsa, hän ymmärtää paremmin itseään ja toisia ja oppii säätelemään käyttäytymistään erilaisissa tilanteissa. Ympyräisten satumaailma on luotu tukemaan lapsen tunnetaitojen harjoittelua. Kirjojen tarinat ovat helppo tapa päästä aiheen ja samalla lapsen ajatusten äärelle, keskustelemaan vaikka päiväkotipäivän tapahtumista tai riidasta isosiskon kanssa.                

  Teos: Kuusela, A. (2017), Räyhä Ravun kiukkupuuska

  Kuvaus: Postiiivista psykologiaa hyödyntävä kirjasarja Ympyräiset auttaa lasta tunnistamaan omia vahvuuksiaan, selviämään kiukun tunteista ja toipumaan pettymyksistä sekä kannustaa yrittämään uudelleen. Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken liäski Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen kaverin mielen. Onneksi Fiksu Fantti tietää miten huonosta päivästä tehdään parempi. Tunnetaidot: myötäeläminen toisten tunteiden huomioiminen anteeksipyytäminen ja -saaminen.

  Teos: Kuusela, A. (2018)Koala karhu haluaa olla paras

  Kuvaus: Ympyräiset miettivät, miten ne voisivat koristaa Poutapilveä kauniimmaksi. Pilvipatsailla tietysti! Syntyy toinen toistaan hienompia luomuksia, ja erityisesti Räyhä Ravun patsas saa valtavasti kehuja osakseen. Se on kova paikka Koala Karhulle, joka on pitänyt itseään Ympyräisten parhaana taiteilijana. Kateus jäytää Koalaa ja saa sen toimimaan kurjasti. Miten Koala selviää kateuden tunteesta? Tunnetaidot: huomion jakaminen - virheiden tunnustaminen - kateuden voittaminen

  Tunteiden tunnistaminen on lähtökohta kaikenlaiselle sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Kun lapsi on tutustunut omiin tunteisiinsa, hän ymmärtää paremmin itseään ja toisia ja oppii säätelemään käyttäytymistään erilaisissa tilanteissa. Ympyräisten satumaailma on luotu tukemaan lapsen tunnetaitojen harjoittelua. Kirjojen tarinat ovat helppo tapa päästä aiheen ja samalla lapsen ajatusten äärelle, keskustelemaan vaikka päiväkotipäivän tapahtumista tai riidasta isosiskon kanssa.

  Teos:Kuusela, A. (2017) Kiva Kirahvin kannustus

  Kuvaus: Ympyräiset miettivät, mitä kivaa ne voisivat puuhata. Pomppu Bansku saa loistoidean tehdään yhteinen esitys! Siro Saparo lupaa esitellä tanssitaitojaan ja Räyhä Rapu paukuttaa rumpuja, mutta Pelokas Pingviini epäröi. Kuka auttaisi Pingviiniä löytämään omat erityistaitonsa? Positiivista psykologiaa hyödyntävä kirjasarja auttaa lasta tunnistamaan omia vahvuuksiaan, selviämään kiukun tunteista ja toipumaan pettymyksistä sekä kannustaa yrittämään uudelleen. Tunnetaidot: positiivisten sanojen voima pelkojen voittaminen omien vahvuuksien löytäminen.

  Teos: Kuusela, A. (2017)Sisu Kettu ei anna periksi

  Kuvaus: Sisu Kettu löytää aarrekartan, ja koko Ympyräisten joukko haluaa lähteä mukaan aarteenmetsästykseen! Vastoinkäymisiäkin kertyy matkan varrella, mutta yhdessä ystävykset keksivät keinot päästä eteenpäin. Positiivista psykologiaa hyödyntävä kirjasarja Ympyräiset auttaa lasta tunnistamaan omia vahvuuksiaan, selviämään kiukun tunteista ja toipumaan pettymyksistä sekä kannustaa yrittämään uudelleen. Tunnetaidot: toisten auttaminen omien asioiden jakaminen sinnikkyys.