Tupakoinnin lopettaminen

Maailman tupakaton päivä 31.5.2020

Maailmanterveys järjestö WHO on julistanut 31.5.2020 maailman tupakattomaksi päiväksi. Tämän vuoden teemana on nuoriin kohdistuva tupakkateollisuuden mainonta sekä nuorten tupakkatuotteiden käytön ehkäisy.

Nuorten keskuudessa nuuskan käyttö on lisääntynyt rajusti, etenkin tyttöjen nuuskan käyttö on kasvussa. Suomessa nuuska on laitonta ja nuuskaa tuodaan maahan Ruotsista. Uutisointia aiheesta on ollut viime aikoina. Maahan tuotu nuuska on sisältänyt muita Ruotsissa käytettyjä tuotteita enemmän nikotiinia. Se on suunniteltu erityisesti Suomen markkinoille nuorille käyttäjille. Enemmän nikotiinia sisältävä nuuska koukuttaa käyttäjän nopeammin ja pahemmin. Nuuska ei ole sen vaarattomampaa kuin tupakointi. Tupakointia lopettaessa ei koskaan kannata korvata savuketta nuuskalla. Tässä tietämättään ajautuu voimakkaampaan nikotiinikoukkuun. Yksi nuuska-annos vahvaa nuuskaa saattaa sisältää yhtä paljon nikotiinia kuin 20 savuketta.

Lopettamisen tueksi löytyy monia nikotiinikorvaustuotteita. Kannattaa etsiä itselleen sopivin tuote lopettamisen tueksi. Sähkötupakkaa ei suositella korvaustuotteeksi lopettamiseen.

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen ei aina käy helposti. Se voi vaatia monta yritystä ja epäonnistumista. Keskimäärin tupakoinnin lopetus vaatii 3-4- kertaa ennen onnistumista. Älä siis luovuta epäonnistumisissa. Jokainen savuke jonka jätät polttamatta sekä jokainen nuuska-annos jonka jätät käyttämättä, auttaa sinua eteenpäin.

Lisätietoa ja apua tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen löydät Stumppi.fi sivustolta

World No Tobacco Day 2020 (WHO:n sivusto englanniksi)


Terveyskeskuksessa järjestetään tupakasta vieroitus -ryhmiä kysynnän mukaan. Yksilöohjausta järjestetään ajanvarauksella sairaanhoitajan vastaanotolla.