Erikoissairaanhoito

Erikoissairaanhoidon palveluita hankitaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Hatanpään sairaalasta ja palvelusetelillä yksityissektorilta.
 

Palveluseteli erikoissairaanhoidon palveluissa

Palveluseteli on Pirkkalan kunnan maksusitoumus, jolla kunta sitoutuu maksamaan setelissä mainitun summan hyväksymänsä yrityksen erikoislääkärin palvelusta. Loppuosa palvelusta jää potilaan itse maksettavaksi. Palvelusetelitoiminta perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (24.7.2009/569).

Palvelusetelin tuottajina ovat 2018-2019 Pihlajalinna, Johanneksen klinikka, Mehiläinen, Terveystalo, Coxa ja Röntgentutka.

Potilaan omavastuuosuus

Potilaan maksama osuus (omavastuu) vaihtelee riippuen siitä, kenet potilas valitsee palveluntuottajaksi. Palvelusetelin arvo on määritelty siten, että jos potilas valitsee halvimman palveluntuottajan, maksu on 41,20 euroa/käynti.

Lain mukaan palveluseteli ei kerrytä asiakasmaksukattoa eikä omavastuuosuudesta voi saada sairausvakuutuskorvausta (KELA-korvaus). Matkakustannuksista voi saada korvauksen sairausvakuutuslain mukaan.

Jos käynnin yhteydessä sovitaan hankittavaksi muita palveluita kuin mitä seteliin on kirjattu, joutuu potilas maksamaan niiden kustannukset kokonaisuudessaan itse. Näistä itse maksetuista palveluista voi saada sairausvakuutuskorvauksen.

Jos potilas ei mene varaamalleen ajalle, pitää siitä ilmoittaa palveluntuottajalle viimeistään edellisenä päivänä. Muussa tapauksessa lääkäripalveluyrityksellä on oikeus periä käyttämättä jääneestä käynnistä asetuksen mukainen maksu. Tätä maksua kunta ei maksa.

Palveluseteliä koskevan lain mukaan setelin käyttäminen on vapaaehtoista

Jos potilas ei halua käyttää palveluseteliä, voi sen sijaan saada vastaavaa julkista palvelua. Käytännössä silloin tehdään lähete Tampereen yliopistollisen sairaalan poliklinikalle.
 

Ohjeita potilaalle

Terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolla sovitaan mahdollisesta erikoislääkäripalvelun hankinnasta palvelusetelillä. Lääkäri antaa palvelusetelin, lähetteen ja muun tarvittavan aineiston (röntgenkuvat, sydänfilmit, laboratoriovastaukset).

Potilas varaa itse ajan palvelusetelissä olevasta ajanvarausnumerosta.

Vastaanotolle mennessä palveluseteli tulee olla mukana. Ilman palveluseteliä vastaanottokäyntihinta tulee maksaa itse kokonaisuudessaan.

Palvelusetelituottajat ja hinnasto, erikoislääkärikonsultaatiot ja diagnostiset tutkimukset

Palvelusetelituottajat ja hinnasto, kirurgiset toimenpiteet

Ohje asiakkaalle