Kanta-palvelut

Kanta.fi antaa ohjeita apteekkiasioiden hoitamiseen koronaepidemian aikana
Jos sinulla on flunssaoireita, älä mene paikan päälle apteekkiin, jotta et tartuta muita asiakkaita ja henkilökuntaa. Myös yli 70-vuotiaiden tulisi pysytellä toistaiseksi kotona. Apteekkiasiat voi hoitaa verkossa tai läheisen avustuksella.
> Katso lisäohjeet Kanta-sivulla

 

Potilaiden hoitotietoja tallennetaan Kantaan

Sähköinen potilastiedon arkisto otettiin Pirkkalan yhteistoiminta-alueella käyttöön 2.6.2015.  Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti, ja josta ne ovat potilaan suostumuksella kaikkien häntä hoitavien yksiköiden käytettävissä. Kun tietosi on tallennettu Kanta-palveluihin kuuluvaan Potilastiedon arkistoon, voit itse käydä katsomassa omat tietosi internetistä.

Miten omia tietoja voi tarkastella?

  • Jos olet täysi-ikäinen, voit lukea omat potilaskertomusmerkintäsi ja hoitotietosi Omakanta-verkkopalvelusta. Terveystietosi näkyvät Potilastiedon arkistossa sen jälkeen, kun terveydenhuollon tietoja on alettu tallentaa arkistoon (Pirkkala ja Vesilahti 2.6.2015). Tätä aiemmat tiedot eivät näy Potilastiedon arkistossa eivätkä Omakanta palvelussa.
  • Omakantaan pääsee kirjautumaan joko verkkopankkitunnuksilla, sirullisella sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.
  • Omakannasta näkyvät sinulle myös määrätyt sähköiset reseptit

Potilastiedon arkiston hyödyt

  • Potilasturvallisuus, tiedon ajantasaisuus ja tiedonkulku paranevat
  • Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää laajemmin
  • Tukee sinun mahdollisuutta valita hoitoyksikkösi

Potilastietosi näkyvät vain luvallasi

Potilastiedon arkistossa olevat tietosi näkyvät muille terveydenhuollon toimijoille vain, jos olet antanut siihen suostumuksen. Suostumuksen tietojen näyttämiseen voi antaa Omakanta-sivustolla tai terveydenhuollon toimipisteessä. Tietojen näyttämisen voi myös kieltää.

  • Asiointisi nopeutuu terveydenhuollon yksikössä kun informointi- ja suostumusmerkinnät teet itse Omakanta-verkkopalvelussa.
     

Suomalaisella sähköisellä reseptillä alkaa vaiheittain saada lääkkeitä myös muissa Euroopan maissa. Ensimmäiseksi yhteistyö alkaa Viron kanssa vuoden 2019 alussa.

Voit ostaa lääkkeitä sähköisellä reseptilläsi myös niiden Euroopan maiden apteekeista, joissa on valmius toimittaa toisessa maassa määrättyjä sähköisiä reseptejä. Ensimmäiseksi lääkkeitä voi ostaa Viron apteekeista. Katso lisätietoja Kanta-sivuilta.