Koronavirus - ajankohtaista tietoa ja ohjeita

Miten toimia jos epäilee koronavirustartuntaa?

Tays neuvontapuhelin

Muutoksia Pirkkalan terveyspalvelujen toiminnassa

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta (linkkejä muille sivuille)

Apua koronatilanteen aiheuttamaan henkiseen ahdistukseen

Traficom tiedottaa ajokortin uusimiseen liittyvistä muutoksista

Tarttuvalle taudille altistuneen henkilön kotikaranteeniohje (lataa pdf)Miten toimia jos epäilee koronavirustartuntaa?

Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita (nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä ja kuumetta):

  • Soita ma-pe klo 8-16 koronapuhelimeen 050 3133 682 mahdollisen Covid-testauksen ohjelmoimiseksi (testin voi hyvin ottaa 1-3 vrk oireiden alusta).
  • Lepää ja pysy kotona, kunnes oireet loppuvat, vaikka Covid-testi olisikin negatiivinen.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee:

  • Soita terveyskeskuspäivystykseen 03 565 25109 ma-pe klo 8-20, la-su klo 10-18.

Ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdetiimiin sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta.
Onko sinulla huolia tai mietityttääkö jokin omaan tai läheisesi tilanteeseen liittyen? Onko mielialassasi tai jaksamisessasi muutoksia, huolettaako oma tai läheisen päihteidenkäyttö? Toivoisitko keskusteluapua? Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeella.

Tays neuvontapuhelin koronaviruksesta
TAYS on 5.3.2020 ottanut käyttöön neuvontapuhelimen, josta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirusinfektiota. Puhelinnumero on 03 311 65333. Numero on käytössä ympäri vuorokauden. Numerosta ei anneta yleistä terveysneuvontaa. Mikäli soittajan oireet eivät viittaa koronavirusinfektioon, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä muihin terveydenhuollon palveluihin.


Muutoksia terveyspalvelujen toiminnassa

AVOSAIRAANHOITO
Lääkärille ja hoitajalle voi saada aikoja myös muissa kuin päivystyksellisissä asioissa. Poikkeustilanteen vuoksi soittoaikaa tai lääkärinaikaa ei pystytä lupaamaan tietylle lääkärille. Hoitajaan voi olla yhteydessä kaikenlaisissa asioissa arkisin klo 9.15–14 puh. 03 565 25200.

RÖNTGEN- JA ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET
Tutkimuksia tehdään normaalisti.

FYSIOTERAPIA
Vastaanottoaikoja kiireettömään hoitoon lisätään. Apuvälinepalvelut toteutetaan puhelinpalvelun kautta sovittavalla tavalla. Fysioterapian ajanvarauksen ja apuvälinelainaamon yhteinen puhelinaika on toistaiseksi arkisin klo 9.30–11.30.

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELUT
Puhelin- ja vastaanottotyötä jatketaan.

KOULUTERVEYDENHUOLTO
Loppukevään terveystarkastuksia toteutetaan osin puhelimitse ja osin vastaanotolla. Tarkastuksia jatketaan syksyllä koulun jälleen alettua. Lääkäriaikoja on rajoitetusti. Kesällä toteutetaan normaaliin tapaan terveystarkastuksia (6-vuotiaat, 1. lk, 5. lk ja 7. lk), ajanvaraus sähköisesti.

TERVEYSKESKUSSAIRAALA
Omaisten tapaamisia terveyskeskussairaalassa, asumis- ja hoivapalveluissa voidaan toteuttaa harkinnan mukaan ulkotiloissa tai erillisissä sisätiloissa. Vierailuista tulee aina sopia etukäteen. Tapaamisen aikana on ehdottomasti noudatettava hoitohenkilökunnan antamia ohjeita. Katso tarkempi tiedote omaisten vierailusta terveyskeskussairaalassa.

Epidemia-aikana lääkärit ja hoitajat ovat paljon yhteydessä potilaisiin puhelimitse. Tällöin puhelu voi tulla tuntemattomasta numerosta. Viestin tavoittamiseksi vastaathan puheluun.


Suun terveydenhuollon toiminta

Kiireetöntä hammashoitoa lisätään vähitellen. Riskiryhmään kuuluvien hoito arvioidaan tapauskohtaisesti. Oikomishoitoa tehdään kiireellisyysjärjestyksessä. Hammashoitolasta otetaan yhteyttä henkilöihin, joiden hoitoaika on jouduttu perumaan. Toistaiseksi ei hammashoitoon voi varata puhelimitse uusia kiireettömiä aikoja. Puhelimitse aikoja voi toistaiseksi varata vain päivystysvastaanotolle.

Oikomishoitoa on jatkettu Pirkkalan ja Vesilahden hammashoitoloissa kiireellisyysjärjestyksessä.  Toimenpiteet pyritään toteuttamaan tuottamatta aerosoleja ja kontaktit potilaiden saattajiin pyritään minimoimaan. Osa kiireettömistä ajoista, joudutaan siirtämään syksylle. Jos lapsella on jokin perussairaus, käynnit pitää harkita potilas/perhekohtaisesti.

 


Neuvolapalveluiden toiminta (17.6.2020)

Valtakunnallisen poikkeustilan johdosta Pirkkalan neuvolapalveluissa on kevään aikana neuvolakäyntejä jouduttu osin viivästämään pandemiavarautumisen johdosta. Alla infoa tämän hetkisestä tilanteesta:

Äitiys-, ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa toiminta terveydenhoitajien vastaanotoilla jatkuu normaalisti. Aikojen varaus puhelimitse. Lääkärille aikoja on rajoitetusti. 17.6. alkaen raskauden seurantakäynneille voi odottavan mukana osallistua puoliso tai tukihenkilö.

Ensisynnyttäjille tarjolla synnytysvalmennus etäyhteyden kautta ja muissa aiheissa verkkoperhevalmennus nettisivuillamme.

Lastenneuvolassa toiminta terveydenhoitajien vastaanotoilla jatkuu normaalisti. 2-vuotiaille tarjotaan lyhyempi kasvun seuranta aika, kuitenkin perheen tuen tarve huomioiden. Aikoja voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Lääkärille aikoja vauvoille (1kk, 4kk, 8kk) ja 1,5 -vuotiaille. Aikojen riittäessä kutsumme myös 4-vuotiaat lääkärikäynnille, mutta tällä hetkellä tarkastukset toteutuvat viiveellä. Toivomme, että lapsi saapuu vain yhden huoltajan kanssa. Jos mahdollista suosittelemme jättämään sisarukset tai muut saattajat kotiin.

Imetyspoliklinikka on avoinna perjantaisin klo 9-11. Imetyspoliklinikalla saat tukea ja ohjausta omien imetystoiveittesi ja -tavoitteesi mukaisesti. Vastaanotolla voi käydä myös punnitsemassa vauvan. Poliklinikalle voit saapua ilman ajanvarausta.

Nämä edellä mainitut neuvolakäynnit toteutetaan, ellei perheessä ole hengitystieinfektiota tai 2 viikon sisällä tapahtuneita ulkomaanmatkoja. Mikäli sairastut ethän saavu vastaanotolle, vaan otat yhteyttä neuvolaan puhelimitse ajan siirtämiseksi/perumiseksi!

Neuvolakäynnillä voi myös ottaa läheiseen etäyhteyden puhelimitse tai videopuhelun kautta.

Neuvolan ryhmämuotoiset toiminnat ovat edelleen peruttu. Tämä tarkoittaa mm. perhevalmennusta ja ryhmäneuvoloita.

Neuvolan terveydenhoitajat tavoitat tarvittaessa puhelimitse!

Äitiys-, ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan puhelinnumero on 03 565 25202.
Puhelinaika on: MA-PE klo 9.00 - 11.00.

Lastenneuvolan puhelinnumero on 03-565 25180.
Puhelinaika on: MA-PE klo 8.10 - 10.00.

Tiedotamme uusista muutoksista tarpeen mukaan!


Muutoksia terveyskeskuksen sisäänkäynneissä

Hengitystieoireiset tai Covid-testiin tulevat potilaat puhelimessa annetun ajan perusteella: B-ovi. Kulku kielletty muista ovista!
Hammashoitolaan ja laboratorioon tulevat potilaat: A-ovi.
Ajanvarausvastaanotolle ja päivystykseen tulevat hengitystieoireettomat potilaat: D-ovi, kulku Kirveskujan kautta.

 

Apuvälinelainaamon toiminta on siirtynyt puhelinpalveluun
Jos tarvitset apuvälineitä, ole yhteydessä puhelimitse puh. 050 374 5046 arkisin klo klo 9.30 - 11.30, saat ohjeet apuvälineiden saamiseksi. 
Lainattujen apuvälineiden palautuspaikka on muuttunut. Apuvälineet voi palauttaa terveyskeskuksen ajanvarausvastaanoton (D-ovi) tuulikaapissa sijaitsevaan palautuspisteeseen.


Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta:

> THL: Tietoa koronavirustilanteesta
> THL: Koronavirustauti: milloin hakeuduttava hoitoon
> Tays: Toimi näin jos epäilet koronaviruksen aiheuttamaa infektiota
> Terveyskylän koronabotti auttaa arvioimaan tartunnan todennäköisyyttä
> Omaolo-palvelussa voit tehdä koronavirustaudin oirearvion
> Koronavirus - tietopaketti astmaatikoille (Allergia.fi) 

Apua koronatilanteen aiheuttamaan henkiseen ahdistukseen:

> Kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111 (Suomen mielenterveys ry)
> Koronaviruksen aiheuttamaa huolta voi lievittää (Suomen Mielenterveys ry)
> Huolestuttaako koronavirus? (Terveyskylä)
> Korona-ahdistus ja mielen hoitaminen (Hanna Markuksela)
> Chillaa -mobiilisovellus ahdistuksen ja stressin vähentämiseksi nuorille (Mielenterveystalo)
> Pirkkalan kunnan mielenterveyspalvelut


Poikkeukset lääkärinlausunnon toimittamisvelvollisuudesta, jos ajokorttisi vanhenee 13.3.2020-31.5.2020 välisenä aikana
Traficom tiedottaa ajokortin uusimiseen liittyvistä muutoksista, katso koko tiedote täältä.