Verkkoasiointi vammaispalveluissa

Verkkoasiointi

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa voi hakea vammaispalvelulain mukaista vaikeavammaisten kuljetuspalvelua, muu palvelua tai taloudellista tukea sekä omaishoidon tukea alle 65-vuotiaille henkilöille.

Omapalveluun eli sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa voi

  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta
  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta palvelusta tai taloudellisesta tuesta
  • tehdä hakemuksen omaishoidon tuesta alle 65-vuotiaille henkilöille
  • lähettää hakemuksessa tarvittavat liitteet
  • vastata lisäselvityspyyntöön
  • seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä ja nähdä maksutietoja
  • saada päätöksen tiedoksi
  • antaa luvan Omapalvelun eli sähköisen asiointipalvelun käytölle, jolloin sinulle voidaan lähettää päätös ja mahdollinen lisäselvityspyyntö sähköisesti

Palveluun kirjautuminen

Omapalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.
Kirjaudu Omapalveluun sivun oikean laidan Omapalvelu -kuvakkeesta.
Palvelu toimii seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 11 tai uudempi, Firefox 3.5 tai uudempi, Safari ja Chrome (uusimmat versiot), Opera 10.5 tai uudempi.
Palvelussa on käyttökatko joka kuukauden kolmantena tiistaina klo 15:00-17:00 sekä joka kuukauden viimeinen viikonloppu la-su klo 1:30 - 7:30.

Toisen henkilön puolesta voi tehdä hakemuksen ja asioida Omapalvelun Puolesta asiointia käyttäen vasta sen jälkeen, kun on toimittanut Puolesta asioinnin valtakirjan vammaispalvelun sosiaalityöntekijälle ja hän on kirjannut tiedot asiakastietojärjestelmään.
Esimerkiksi alaikäisen lapsen hakemusta ei voi tehdä vanhemman pankkitunnuksilla ennen kuin Puolesta asiointi on vahvistettu sosiaalitoimistossa. Jos lapsella on omat pankkitunnukset voi hakemuksen tehdä niitä käyttäen ilman Puolesta asioinnin valtutuusta. Huomioithan että esimerkiksi omaishoidon tuki haetaan lapsen nimissä vaikka vanhempi toimii omaishoitajana.

Sivun alalaidasta löytyy Puolesta asioinnin valtakirjalomake.

Ennen hakemista kannattaa tutustua vammaispalvelujen verkkosivuihin, joilla kerrotaan vammaispalvelulain mukaisista etuuksista ja omaishoidon tuesta. Lisäksi on hyvä lukea tällä sivulla olevat ohjeet ja hakemusten liiteluettelot. Hakemus tulee täyttää huolellisesti.

Hakemuksen yhteydessä voi toimittaa tarvittavat liitteet joko pdf-, jpg- tai jpeg-muodossa. Liite voi siis olla myös kameralla otettu kuva asiakirjasta. Yhden liitteen maksimikoko on 2.0 Mt. Liitteitä voi lähettää jälkikäteen joko sähköisesti samaan hakemukseen tai postin välityksellä. Käytä sivun alalaidassa olevaa saatekirjettä jos lähetät liitteet postitse.

Sähköisillä hakemuksilla on ohjepainikkeita (kysymysmerkki-kuva), joita klikkaamalla saa asiakohtaisia täyttöohjeita. Oranssi nuoli tarkoittaa pakollista tietoa.

Jos palvelua käytetään julkisessa tilassa olevalta koneelta, täytyy palvelusta ulos kirjautumisen jälkeen tyhjentää selaimen välimuisti ja sivuhistoria sekä sulkea selain. Lisäksi tulee poistaa mahdolliset tietokoneen kovalevylle tallennetut liitetiedostot.

Lomakkeet ja liitteet

Autoavustushakemuksen liiteluettelo

Kuljetuspalveluhakemuksen liiteluettelo

Vammaispalveluhakemuksen liiteluettelo

Saate postitse toimitettaville liitteille

Valtakirja puolesta asiointiin