Verkkoasiointi vammaispalveluissa

Verkkoasiointi

Sähköisessä asiointipalvelussa Omapalvelussa voi hakea vammaispalvelulain mukaista vaikeavammaisten kuljetuspalvelua, muita palveluja tai taloudellista tukea sekä omaishoidon tukea alle 65-vuotiaille henkilöille.

Omapalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Sähköisessä asiointipalvelussa voi

  • valita asiointitavaksi Omapalvelun, jolloin hakijalle voidaan lähettää päätöksiä ja mahdollisia lisäselvityspyyntöjä sähköisesti
  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta
  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta palvelusta tai taloudellisesta tuesta
  • tehdä hakemuksen omaishoidon tuesta alle 65-vuotiaille henkilöille
  • lähettää hakemuksessa tarvittavat liitteet
  • vastata sähköiseen lisäselvityspyyntöön
  • seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä ja nähdä maksutietoja

Palvelun käyttäminen

Omapalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.
Kirjaudu Omapalveluun sivun oikean laidan Omapalvelu -kuvakkeesta.
Palvelu toimii seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 11 tai uudempi, Firefox 3.5 tai uudempi, Safari ja Chrome (uusimmat versiot), Opera 10.5 tai uudempi.

Huoltotoimenpiteitä palvelimelle tehdään:
ke 22.5. klo 11.00 - 13.00
ke 19.6. klo 11.00 - 13.00
ke 17.7. klo 11.00 - 13.00
ke 21.8. klo 11.00 - 13.00
ke 18.9. klo 11.00 - 13.00
ke 16.10. klo 11.00 - 13.00
ke 20.11. klo 11.00 - 13.00
ke 18.12. klo 11.00 - 13.00 
Huoltokatkon aikana yhteys palveluihin voi hetkellisesti katketa. Pahoittelemme mahdollisista häiriöistä aiheutuvaa haittaa.

Huomioithan ensimmäistä kertaa Omapalvelua käytettäessä, että henkilö- ja yhteystietosi ovat oikein ja asiointikanavaksi on valittu Omapalvelu, mikäli haluat päätöksen sähköisesti.
Yhteystietojen ilmoittaminen ja päivittäminen on välttämätöntä, jotta sähköiseen palveluun toimitetuista päätöksistä ja lisäselvityspyynnöistä voidaan lähettää automaattinen sähköposti- ja tekstiviestiheräte.

Ennen hakemista kannattaa tutustua vammaispalvelun verkkosivuihin sekä tällä sivuilla oleviin Omapalvelun ohjeisiin. Täytä hakemus huolellisesti. Sähköisillä hakemuksilla on ohjepainikkeita (kysymysmerkki-kuva), joita klikkaamalla saa asiakohtaisia täyttöohjeita. Oranssi nuoli tarkoittaa pakollista tietoa.

Hakemuksen yhteydessä voi toimittaa tarvittavat liitteet joko pdf-, jpg- tai jpeg-muodossa. Liite voi olla myös kameralla otettu kuva asiakirjasta. Yhden liitteen maksimikoko on 2.0 Mt. Liitteitä voi lähettää jälkikäteen sähköisesti samaan hakemukseen tai postin välityksellä. Käytä sivun alalaidassa olevaa saatekirjettä jos lähetät liitteitä postitse.

Jos palvelua käytetään julkisessa tilassa olevalta koneelta, täytyy palvelusta ulos kirjautumisen jälkeen tyhjentää selaimen välimuisti ja sivuhistoria sekä sulkea selain. Lisäksi tulee poistaa mahdolliset tietokoneen kovalevylle tallennetut liitetiedostot.
 

Toisen puolesta asiointi Omapalvelussa

Sähköisessä asiointipalvelussa eli Omapalvelussa voi asioida myös toisen henkilön puolesta. Omapalvelun puolesta-asiointia voidaan käyttää haettaessa vammaispalvelulain mukaista vaikeavammaisten kuljetuspalvelua, muita palveluja tai taloudellista tukea sekä omaishoidon tukea alle 65-vuotiaille henkilöille.

Puolesta-asiointitavat ovat erilaiset riippuen asiakkaan iästä:

Valtakirja: täysi-ikäiset
Tee valtakirja, jos olet täysi-ikäinen henkilö ja haluat valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi Omapalvelussa. Samalla valtakirjalla voit antaa valtuutuksen kaikkiin vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon sekä omaishoidon tuen palveluihin. Valtakirja palautetaan sosiaalitoimistoon. Puolesta-asiointi päättyy automaattisesti asiakkuuden päättyessä.
Puolesta-asioinnin valtakirja (täysi-ikäiset)

Suostumus: 15 - 17 -vuotiaat
Jos olet 15 - 17 -vuotias, voit asioida Omapalvelussa itsenäisesti omilla verkkopankkitunnuksillasi tai voit antaa suostumuksesi viralliselle huoltajallesi asioida puolestasi. Suostumuslomake palautetaan sosiaalitoimistoon, missä työntekijä tarkistaa väestörekisteritiedoista, että huoltajuutta koskevat tiedot pitävät paikkansa. Puolesta-asiointi päättyy automaattisesti asiakkuuden päättyessä tai kun täytät 18 vuotta.
Puolesta-asioinnin suostumuslomake (15 - 17 -vuotiaat)

Sitoumus: alle 15-vuotiaiden huoltajat
Jos olet alle 15-vuotiaan virallinen huoltaja, voit asioida lapsesi (huollettavasi) puolesta allekirjoittamalla puolesta-asiointia koskevan sitoumuksen. Sitoumuslomake palautetaan sosiaalitoimistoon, missä työntekijä tarkistaa väestörekisteritiedoista, että huoltajuutta koskevat tiedot pitävät paikkansa. Puolesta-asiointi päättyy automaattisesti asiakkuuden päättyessä, huoltajuuden päättyessä tai kun lapsesi täyttää 15 vuotta.
Puolesta-asioinnin sitoumuslomake (alle 15-vuotiaat)

Valtakirja, suostumus ja sitoumus käsitellään sosiaalitoimistossa. Puolesta-asioivan henkilön tiedot siirretään sosiaalihuollon Effica-asiakastietojärjestelmään ja tiedon viemisestä ilmoitetaan asiakkaalle kirjeellä tai muulla sovitulla tavalla.

Kuinka käytän Omapalvelua toisen puolesta?

Puolesta-asioinnin merkintöjen jälkeen puolesta-asioiva voi kirjautua omilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella Omapalveluun. Omapalvelussa puolesta-asioiva henkilö valitsee Puolesta-asiointi -painikkeen. Se avaa puolesta-asioitavan henkilön tiedot ruudulle: puolesta-asioitavalle voi nyt tehdä hakemuksen, vastata lisäselvityspyyntöön, vastaanottaa kirjeitä ja päätöksiä sekä seurata asiakkaan tilille tulevia maksuja.

Puolesta-asioinnin voi purkaa milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti Pirkkalan sosiaalitoimistoon. Postiosoite: Pirkkalan kunta, sosiaalitoimisto, PL 1001, 33961 Pirkkala.

Lomakkeet ja liitteet

Autoavustushakemuksen liiteluettelo

Kuljetuspalveluhakemuksen liiteluettelo

Vammaispalveluhakemuksen liiteluettelo

Saate postitse toimitettaville liitteille