Kouluruokailu

Suomen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen koko maailmassa. Sekä perusopetuksessa että toisen asteen opinnoissa oppilaat saavat maksuttoman kouluaterian jokaisena työpäivänä. Maistuva kouluateria tukee koululaisen hyvinvointia ja vahvistaa terveyttä edistäviä ruokailutottumuksia. Kouluateriat suunnitellaan niin, että ravitsemussuositukset toteutuvat. Koululounas kattaa 1/3 koululaisen päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Oppilaan toivotaan syövän kaikki aterian osat.

Ruokatunti on muutakin kuin vain vatsan täyttämistä. Parhaimmillaan se antaa erinomaisen tilaisuuden opetella ruoka- ja tapakulttuuria eli kauniita pöytätapoja, toisen huomioon ottamista ja yhdessä olemista. Kiireetön ruokahetki antaa mahdollisuuden nauttia ruoan mausta, tuoksusta ja päivän lepohetkestä.

Pirkkalan kunnan ruoka- ja puhtauspalvelut vastaavat peruskoulujen ja lukion kouluruokailusta. Ruoka- ja puhtauspalvelut pyrkivät parantamaan koulujen ruokailutilanteiden viihtyisyyttä yhteistyössä koulujen kanssa, pyydettäessä olemme valmiita tulemaan myös vanhempainiltoihin kertomaan toiminnastamme.

Koululounaaseen sisältyy:

  • pääruoka lisäkkeineen
  • salaatti tai raaste ja salaatinkastike muina paitsi keittopäivinä
  • näkkileipä ja leipärasva, pehmeää leipää ruokalistalla mainittuina päivinä
  • ruokajuomana rasvaton maito, piimä tai vesi

Koulujen ja päiväkotien ruokalistat