Opastetut kierrokset

Tervetuloa tutustumaan Pirkkalaan kokeneiden kotiseutuoppaiden vetämien bussi- ja kävelykierrosten avulla! Pirkkalan kunta järjestää kesän aikana monipuolisia opastettuja kierroksia bussilla, laivalla ja kävellen. Kierrosten aikana Pirkkala tulee tutuksi monesta eri näkökulmasta.

Lataa esite


Bussiretket kestävät noin 3–4 tuntia. Aikaan sisältyy omakustanteinen kahvitauko. Lähtö- ja paluupaikka on Pirkkalan vapaa-aikakeskus, ellei retken kohdalla ole toisin mainittu. Vapaa-aikakeskuksen osoite on Koulutie 9. Bussiretkille ilmoittaudutaan etukäteen.

Kävelyretket kestävät noin 2 tuntia. Lähtöpaikka on mainittu erikseen kunkin kävelyretken kohdalla. Kävelyihin ei sisälly kahvitaukoa. Kävelyretkille ei tarvitse ilmoittautua.

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset
Pirkkalan kunnan asiointipiste
p. 03 565 24450
ark. klo 9–16
Muina aikoina sähköpostitse asiointipiste@pirkkala.fi

 

Opastetut bussikierrokset kesällä 2019

Hyppää mukaan bussikierrokselle!
Su 19.5. klo 13-16
Tervetuloa Pirkkalaan

Kierroksen aikana perehdymme Pirkkalan pitäjän pitkään ja rikkaaseen historiaan, alueen luontoon sekä nykyisen kunnan syntyyn ja kehitykseen. Käymme eri asutusalueilla, uusilla kehityskohteilla ja poikkeamme myös Vanhassa Pirkkalassa. Esiin tulevat elinkenoelämän muutokset maatalousyhteiskunnasta nykyiseen nopeasti kasvavaan palveluyhteiskuntaan, kulttuuria unohtamatta.

Lähtö- ja paluupaikka: Vapaa-aikakeskus, Koulutie 9.


Muistoja!
Ke 12.6. Klo 15–16
Muistoja Pirkkalasta

Haluatko nähdä lapsuutesi kyläkoulun, mustikkametsän tai viljalan pellon? Muistoja Pirkkalasta on senioreille suunnattu muistelukierros, joka suunnitellaan osallistujien toiveiden perusteella. Ilmoittautumisen yhteydessä voi esittää toiveita kierroksen kohteista.

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9Taiteilijat tutuksi!
Su 16.6. klo 13–15
Ateljee Arja Krossbeck ja Allan Salon Ateljee

Matkan aluksi kuullaan tuokiokuvia Pirkkalan kuvataitelijoista. Arja Krossbeckin ateljeevierailulla Kranstolpassa tapaamme tekijän ja kuulemme miten sanat, kuvat, veistokset ja aforismit kuuluvat yhteen. Paluumatkalla tutusumme Heikkiläntien varressa sijaitsevaan Allan Salon (1901-1978) ateljeeseen, joka toimii kesäisin taitelijaresidenssinä.

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9


Tietopaketti Pirkkalasta!
La 24.8. klo 13–16
Meidän Pirkkala

Paikallisilla tarinoilla maustettu monipuolinen tietopaketti Pirkkalasta ja pirkkalalaisista kivikaudelta nykypäivään. Kierroksella kerrotaan kattavasti eri elämänmudoista ja arkkitehtuurista, pirkkalaisten kohtaloista kansainvälisten ja kansallisten muutosten eri vaiheissa, palveluiden kehityksestä, kuvataitelijoista ja luonnosta. Näihin asioihin tutustutaan mielenkiintoisten paikkojen, maisemien ja nähtävyyksien kautta.

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9


Taidetta, taidetta!
Su 25.8. klo 1315.30
Taidevierailu

Tänä vuonna tutustumme Jukka Tuomisen ja Pentti Kokon taiteeseen. Kuvataitelija Tuomisen viihtyisässä Taideavetassa kuullaan taitelijan työskentelytavoista ja teosten syntyhistoriastaa. Tuominen kuvaa suomalaista luontoa ja järvimaisemaa persoonallisella graafisella tavalla.

Sortavallassa syntynyt ja Tampereen kautta Pirkkalaan siirtynyt Pentti Kokko on tunnettu monipuolista suomalaista luontoa ja kaupunkimaisemaa kuvaavista teoksistaan. Hän on akvarelleissaan maalannut paljon Pispalaa, Pyynikkiä ja Amuria. Pirkkalassa Kokko on kuvannut myös maaseutunäkymiä. Taitelijan viehättävä ateljee Villa Tilkku sijaitsee kauniilla paikalla Sääksjärven rannalla.

Kierroksen kahvi-ja pullatarjoilu omakustanteinen 10€/hlö.

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9


Su 1.9. klo 13–16
Daavidista Pajariin – Sodat ja sotien jälkiä Pirkkalassa

Vaikka rauhalisessa Pirkkalassa ei ole varsinaisesti sodittukaan, jokainen sota on jättäny jälkensä 1400-luvun sotiin ja kenraalimajuri Pajarin aikaan asti. Merkkejä sodista löytyy paljon ja monenlaisia. Kiertoajelun aikana perehdymme kymmeneen sotaan tai kapinaan, jotka ovat vaikuttaneet pirkkalaisten elämään. Käymme katsomassa, mitä jälkiä niistä on nähtävissä, keskustelemme sotien vaikutuksista ja kuulemme niiden tarinoita.

Omakustanteiset kahvit nautitaan lennostossa.

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9


Opastetut kävelykierrokset kesällä 2019

Ke 19.6. klo 18–20
Pikku-venetsia menneisyyttä ja nykyisyyttä

Pyhäjärven rannassa Pirkkalan puolella on ollut kauan vilkasta elinkeinoelämää mm. tiilien valmistusta, Pyhäjärven saha työväen asuntoineen, Savijärven kaupunki sekä Pirte Oy. Nykyään uudenaikainen asuntorakennustoiminta on vallannut alueet. On muodostunut Pikku-Venetsia.

Ei ennakkoilmoittautumista.
Lähtöpaikka: Pereentien ja Pirjolantien ristetys


Ke 3.7. klo 18–20
Kuntakeskuksen kehitys

Kierroksella tutustutaan kuntakeskuksen historiaan ja nykytilaan. Saamme kuulla myös tulevaisuuden suunnitelmista, sillä kuntakeskukseen on suunniteltu tulevina vuosina paljon vanhan purkua ja uutta rakentamista.

Ei ennakkoilmoittautumista.
Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskukus, Koulutie 9


Ke 17.7. klo 17-19
Hillukan polku

Tutustumme kävellen Pirkkalankylän kulttuurireitin muinasaikaisiin ja historiallisiin kohteisiin sekä upeaan perinnemaisemaan.

Ei ennakkoilmoittautumista.
Lähtö-ja paluupaikka: Reipin museo, parkkipaikka, Museotie 9


Ke  31.7. klo 17–19
Pappilan tarinaa ja rantojen luontoa

Tällä kierroksella kuulet Pappilan pitkäaikaisesta historiasta. Tutustumme vanhoihin rakennuksiin, elämänmenoon, pappilan puutarhaan sekä luontopolkuun. Luonnonkauniit rantamaisemat, mielenkiintoinen historia sekä uudempienkin lajien tunnistaminen ovat tämän retken suurinta antia.

Ei ennakkoilmoittautumista

Lähtö-ja paluupaikka: Pirkkalan seurakunnan pappila, Pappilantie 65


Su 4.8. klo 13–15
Vähäjärven veistospuisto

Retkellä kävellään rauhallisesti Vähäjärven ympäri. Tutuksi tulevat taideteokset, jotka ovat syntyneet mielenkiintoisissa Pirkkala Sculpture-taidetapahtumissa. Teoksista on tullut kiinteä osa ympäristöään muodostaen ainutlaatuisen taidepolun. Reitin varrelta voi liittyä mukaa.

Ei ennakkoilmoittautumista

Lähtö-ja paluupaikka: vapaa-aikakeskus, Koulutie 9


Vanhaa Pirkkalaa!
Ke  7.8. klo 17–19
Haikka, omaperäinen asutusalue

Haikan torilla kuulemme aluksi Haikan syntyvaiheet ja historian. Kävelemme reitin, jonka varrella näemme erilaisia omakotitaloja ja kauniita puutarhoja. Poikkeamme kuuluisalla tanssilavalla ja suuren kynäjälavan juurella. Upeiden rantamaisemien jälkeen palaamme takaisin Haikan torille.

Ei ennakkoilmoittautumista
Lähtö-ja paluupaikka: Haikan tori, Keskuskatu 1


Ke 21.8. klo 18–20
Toivio tutuksi


Kävelykierroksella perehdytään Toivion asutusalueen menneisyyteen
ja nykyisyyteen. Kuullaan ja kerrotaan tarinoita paikoista,
ihmisistä ja tapahtumista.

Ei ennakkoilmoittautumista.
Lähtö- ja paluupaikka: Toivion koulu, piha-alue, Korpitie 13


Lasten ja nuorten opastetut kierrokset 2019

Lasten oma kierros!
Su 3.8. klo 14-15 Ransun tassunjäljillä

Tule seikkailemaan Ransun tassunjäljissä. Leikkimielisellä lasten opastetulla kierroksella vilkaistaan aikaan, joka on mennyt, mutta silti läsnä Suupalla. Matkalla tutustumme Ransu Karvakuonoon, Pirkkalan Valteen ja keksimme, mistä yksisarvinen on tänne tullut. Lopuksi löydämme Ransun kavereineen kirjaston Ransu -näyttelystä. Kierros on suunnattu lapsille ja lapsiperheille. Osallistua voi hiukan soveltaen myös lastenvaunujen kanssa. Pue päälle rennot ulkoiluvaatteet, joissa on helppo liikkua.

Lähtöpaikka: Ransupuisto, Koulutie 6


Lasten ja nuorten oma kierros!
La 15.6. klo 14-16 Viikinkikierros lapsille

Oliko Pirkkalassa viikinkjeä ja mikä on Tursia? 6-12 vuotiaille suunnattu toiminnallinen viikinkikierros vie menneisyyteen: millaista elämä rautakaudella oli, mitä merkkejä on jäljellä ja miten sitä voidaan tutkia.

Lähtö-ja paluupaikka: Reipin museo, Museotie 6


Muut opastetut kierrokset 2019

La 6.7. klo 19–22
Viikinkiristeily Laukontorilta


Pirkkalan Muinaismarkkinoiden alkutahdeiksi nautimme Pyhäjärven erikoismenun ja muinaisten aikojen tarinoiden sekä kauniiden maisemien yhdistelmästä kolmen tunnin Viikinkiristeilyllä.
Nousemme Silver Sky laivaan Laukontorilta. Menomatkalla katselemme mielenkiintoisia rantanäkymiä Pirkkalan puolella ja kuulemme mitä näillä rannoilla on tietämämme mukaan tapahtunut historian kuluessa. Pirkkalankylän seudulla puhumme kylän muinaisista vaiheista ja siitä, mitä kaikkea arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet, ja mistä syystä Tursiannotko on niin merkityksellinen. Jatkamme seuraten kauniita rantoja Luodon saaren ympäri. Poikkeamme paluumatkalla entisen Pohjois-Pirkkalan, nykyisen Nokian puolella.

Astu laivaan ja kuule parhaimmat tarinat oppaan johdolla. Risteilylle voi pukeutua teeman mukaisesti.


Järj. Hopealinja Oy, Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry,
Pirkkalan kunta
Liput aikuinen: Risteily 25 €, menu 20 €
Liput lapsi: Risteily 15 €, menu 10 €
Lisätiedot ja varaukset: Suomen Hopealinja,
asiakaspalvelu@hopealinja.fi, 010 422 5600, www.hopealinjat.fi


Su 28.7.klo 12–14
Kirkkovenematka Pyhäjärvellä


Nouse aidon kirkkoveneen kyytiin ja koe entisajan kirkkovenematka Pyhäjärven maisemissa! Matkan aikana opit minkälaista oli isoisien ja -äitien kirkkomatka sunnuntaiaamuisin. Kuulet 1800-luvun elämästä Pirkkalan pitäjässä ja järvien halkoman pitäjän erikoisuuksista. Soudellaan leppoisaan tahtiin ja kerrotaan tarinoita sekä arkiaskareista että hauskanpidosta. Pukeudu vesille sopivasti ja säänmukaisesti. Retki on tarkoitettu historiasta pitäville luontoihmisille.

Retkellä on säävaraus ja se voidaan toteuttaa vain, jos soutajia on riittävästi (10 hlöä).

Lähtö- ja paluupaikka: Reipin museo, parkkipaikka, Museotie 9
Sitovat ilmoittautumiset Pirkkalan Asiointipiste
Koulutie 1, 03 565 24450, asiointipiste@pirkkala.fi


Oppaiden yhdyshenkilö

Pirkko Veiranto
FM
040 742 5852 tai 033 681 579
pirkko.veiranto@kolumbus.fi
suomi

Oppaat

Pirjo Kivelä
kultaseppä, opettaja
041 440 8560
pii.kivela@gmail.com
suomi

Anitta Lampinen
TTM
050 574 5740
anitta.lampinen@elisanet.fi
suomi, englanti, saksa, ruotsi

Helena Lindqvist
FM
050 541 1761
helena.m.lindqvist@gmail.com
suomi, ruotsi, englanti, ranska

Laurenzia Mäntysalo
040 730 7483
Laurenzia@iki.fi
suomi