Liikuntablogi

Kesäkuu 2018

Lastenliikunta valtasi Pirkkalan

Kesäkuu oli täynnä liikunnallista toimintaa lapsille. Kuun alussa järjestimme liikunnallisen päiväleirin 1.-6. -luokkalaisille vapaa-aikakeskuksella. Mukana oli 25 innokasta lasta, jotka pääsivät viikon aikana koittamaan useita eri lajeja kuten tennistä, parkouria ja yleisurheilua. Viikon päätteeksi teimme retken myös uimahalliin.

Päiväleirin jälkeen järjestimme kolmen viikon ajan liikuntakaravaaneja, jotka kiersivät ympäri Pirkkalaa. Liikuntakaravaaneista kaksi ensimmäistä viikkoa oli suunnattu vain lapsille ja kolmas viikko perheille. Jokaiselle viikolle oli oma teema, jotka lasten liikuntakaravaaneissa oli ”Temppuilua!” sekä ”Leikkiä ja palloilua!”. Temppuiluviikolla koitettiin muun muassa parkouria, telinevoimistelua sekä akrobatiaa. Palloilun ollessa teemana ohjelmassa oli lajeja kuten jalkapallo, lentopallo sekä useita erilaisia palloaiheisia leikkejä. Lasten liikuntakaravaaneille oli ensimmäistä kertaa ilmoittautuminen ja kyseinen järjestely toimi hyvin, joten tulemme käyttämään sitä tulevaisuudessakin.

Luontoliikunnan taikaa

Kesäkuun viimeisen viikon perheliikuntakaravaanit pidettiin luonnon lomassa ympäristöä hyödyntäen. Metsäpäiviin  sisältyi monenlaista touhua niin ohjatusti kuin omaehtoisestikin.  Ohjelmassa oli paljon tehtävärasteja ja leikkejä joihin koko perhe pystyi osallistumaan haluamallaan tasolla. Nämä oli kaikille avoimia ja mukava määrä perheitä tuli nauttimaan yhteisistä liikuntahetkistä.

Perhekaravaaniven teemaksi valikoitui luontoliikunta. Kun lapsi saa jo pienenä myönteisiä kokemuksia lähiympäristöstään, hän oppii kunnioittamaan ja arvostamaan sen moninaista luontoa. Pajanen (2011) Helsingin ympäristökeskuksesta sanookin osuvasti ”kiintymys tulee kosketuksesta maahan ja nousee mutaisia saappaita pitkin sydämeen”.

Luontoympäristö tarjoaa laajemman oppimisympäristön lapselle kuin sali tai sisätila. Luontoon ja metsään ei välttämättä tarvitse erikseen keksiä aktiviteetteja. Tärkeintä on kotoa lähteminen ja yhdessä tekeminen.  Jo pelkkä luonnossa oleminen kiireettömällä aikataululla mahdollistaa lapsen omaehtoisen, spontaanin toiminnan ja saa aikaan runsaasti fyysistä aktiivisuutta.

Luontoympäristö tarjoaa monipuolisen ympäristön lasten ja koko perheen liikuntataitojen kehittämiseen. Luonto  herättää mielikuvituksen ja luovuuden eloon. Luonto innostaa liikkumaan eri tasoissa, tasapainoilemaan, hyppimään, kiipeilemään ja seikkailemaan. Kasvavan lapsen luut vahvistuvat luonnossa liikkumalla ja päiväkohtainen 50 - 100 hypyn suositus tulee kevyesti metsäretken aikana täyteen.

Lasten ja nuorten liikuntasuositus painottaa liikunnan monipuolisuutta, joka toteutuu metsässä lähes poikkeuksetta, sillä luonto on yllättävä, avoin ja muuttuva. Lasten päivittäisen liikunta-aktiivisuuden suositus on 3 tuntia. Luonnossa liikkuminen ja leikkiminen täyttää huomaamatta päivittäisen suosituksen ja samalla lapsi saa elämyksiä, onnistumisen kokemuksia ja monipuolisia aistiärsykkeitä.

Alta saat kivoja vinkkejä perheen yhteisiin metsähetkiin

Metsätaideteokset

Luokaa oma metsätaideteos luonnon materiaaleista. Keksikää työlle nimi ja tarina.

 

 

 

Luontobingo

Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta. Kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon.

Saatuanne viiden suoran vaaka- tai pystysuunnassa, huutakaa BINGO!

Ruudukon voi tehdä myös itse ja keksiä sinne asioita, joita luonnosta olisi kiva kerätä.

 

Luontokimble

Pelaa kimbleä niin, että pelilaudalla pääsee etenemään nopan osoittaman askelmäärän vasta, kun jokin luontotehtävä on tehty.

Tehtävät voivat olla esimerkiksi jotakin seuraavista:
kerää kymmenen käpyä,
kierrä kaikki alueen koivut ympäri,
hyppää 10 loikkaa.

 

Seuraa johtajaa

Leikkikää seuraa johtajaa niin, ettei maahan saa koska. Edetkää kaatuneita puita, kiviä ja kantoja pitkin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvasuunnitus

Ottakaa lähiympäristöstänne kuvia ja piilottakaa kyseiseen paikkaan kirjain.
Kirjaimista muodostuu sana, kun kaikki kuvat on löydetty.
 

 

 

 

 

 

 

Kiitos kaikille kesäkuun toimintaan osallistuneille!

Terkuin kesätyöntekijät Karoliina ja Teemu sekä koko liikuntapalveluiden väki!

__________________________________________________________________________________________________________

 

Kesäkuu 2018

Pirkkalan liikuntapalveluiden syksy 2018

Kesälomat alkavat lähestyä ja lomalaiset viettävät kiireettömiä päiviä ja nauttivat auringosta. Ennen lomalle heittäytymista otetaan pieni info ensi syksystä.

Pirkkalan kunnan järjestämiin syksyn vesijumpparyhmiin on ilmoittautuminen parhaillaan käynnissä. Ilmoittautuminen kestää 15.8.2018 asti ja se tehdään hellewi-järjestelmässä. Ryhmiin pääset tutustumaan täältä https://kuntapalvelut.fi/pirkkala/index.php .Muistathan, että suuren kysynnän vuoksi saat ilmoittautua vain yhteen ryhmään. Mikäli ryhmiin on tulijoita enemmän kuin paikkoja-ryhmään pääsijät arvotaan. Päässeille lähetetään kirje kotiin viikolla 34.

Liikunnanohjaaja avustamassa ilmoittautumisten tekemisessä vapaa-aikakeskuksella 1.-3.8.2018 klo 9.00-15.00.

Syksyllä otetaan käyttöön uusi kuntokortti vapaa-aikakeskuksella järjestettäviin jumppiin. Kuntokortin hinta on 11€ (sisältäen 10 jumppakertaa). Kortilla pääsee kaikkiin monitoimisalissa pidettäviin ryhmiin. Ryhmäliikuntatunneille ei ole ennakkoilmoittautumista-tule silloin kun sinulle parhaiten sopii! Kortit myynnissä vapaa-aikakeskuksen asiakaspalvelussa syyskuusta alkaen. 

Ryhmäliikuntatunteihin pääset tutustumaan täältä. 

Mutta ennen syksyn ryhmiä on aika heittäytyä kesälaitumille ja kerätä uutta energiaa  syksyyn :) 

Liikunnallista kesää kaikille ja nähdään syksyllä!

p.s. heinäkuussa pidettäviin rantauimakouluihin vielä muutama paikka vapaana. Katso vapaat paikat täältä  https://kuntapalvelut.fi/pirkkala/index.php 

Lämpimin terveisin: Pirkkalan kunnan liikunnanohjaajat

 

 

 

Joulukuu 2017

Kulunut vuosi ja kurkistus tulevaan

Hyvää joulun ja uudenvuoden odotusta kaikille. Pyhät ovat jo ovella ja vuosi vetelee viimeisiään, joten kerrataanpas hieman liikuntapalveluiden mennyttä vuotta 2017. Kulunut vuosi on ollut liikuntapalveluille hankkeiden vuosi. Pirkkalan kunta on lähtenyt rohkeasti mukaan valtion tukemiin liikuntahankkeisiin ”Perheet penkistä” ja ”Kotona Pirkkalassa”. Kotona Pirkkalassa on maahanmuuttajille suunnattu kotouttavaa liikuntaa tukeva hanke, joka käynnistyi jo vuonna 2016. Hankkeelle haettiin jatkoa kuluneelle vuodelle ja se myös saatiin. Perheet penkistä on taas perheliikuntahanke, jonka tavoitteena on aktivoida perheitä liikkumaan enemmän yhdessä. Hanketta vetää Olli-Pekka Toikkonen ja Ollin menestyksekkäästi kipparoima hanke saikin perhefoorumin palkinnon Pirkkalan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa. HYVÄ OLLI! Hankkeiden lisäksi liikuntapalveluilla on tietenkin pyörinyt ns. normaaliryhmät täydellä teholla läpi vuoden.

Vuoden vaihtuessa on yleensä myös tapana katsoa tulevaan. Mitä tuleva vuosi 2018 tuokaan tullessaan liikuntapalveluille. Tulevaa ohjelmaa on suunniteltu pitkin talvea ja kaikki liikunnanohjaajat odottavat innolla tulevaa kevättä ja kesää. Moni ryhmä jatkuu entisellään, mutta haluamme myös uudistua joka vuosi asiakkaiden tarpeiden mukaan. En ala paljastamaan tulevia suunnitelmia, koska tulevissa blogiteksteissä kerromme uusista ideoistamme lisää. Vielä näin vuoden lopulla muistuttelisin kaikkia kuntalaisia liikuntapalveluiden kaikille avoimista ja ilmaisista liikuntaryhmistä. Tarjolla on mm. tuolijumppaa, jalkapalloa, perheliikuntaa, miesten ja naisten peliryhmiä ja paljon muuta. Käykää kurkkaamassa tarjontaa kunnan sivuilta ohjatut liikuntaryhmät, Kotona Pirkkalassa monikulttuuriset liikuntaryhmät sekä ajankohtaiset liikuntaryhmät. Hyvää loppuvuotta kaikille, morjestellaan kun tavataan vaparilla!

 

 

Lokakuu 2016

Erityistäkö liikuntaa lapsille?

Tässä kunnan erityisliikunnanohjaaja, hei. Halusin kirjoittaa pari sanaa lasten liikunnasta ja liikkumisesta, tästä hyvin ajankohtaisesta ja monia kiinnostavasta aiheesta. Tutkimusten mukaan lasten liikkuminen kun on viime vuosina vähentynyt hälyttävästi. Liikunta-ajan tilalle on tullut monenlaista ruutuaikaa. Toisaalta viimeisimpänä liikuntavillityksenä on markkinoille tullut PokemonGO -peli, joka on omanlaista ruutuaikaa yhdistäen mukaan liikkumisen. Erityisliikunnanohjaajana mietiskelinkin, tarvitsevatko lapset elämässään erityistä liikuntaa?

Tiistaina 11.10.2016 oli Aamulehdessä hyvä uutinen Pirkkalan leikkipuistoista sekä ulkoliikuntapaikoista. Pienessä uutispätkässä esiteltiin hienosti jäähallin takana oleva skeittipuisto, Kurikan metsän frisbeegolf-rata, Vähäjärven rannan ulkokuntosali sekä leikkipuistoja, joista uusimpana Ransupuisto. Kuntalaiset saavat olla ylpeitä omista lähiliikuntapaikoista, jollaisia ei vielä monesta Tampereen ympäryskunnasta löydy. Liikkuminen on Pirkkalassa tehty helposti saavutettavaksi sekä edulliseksi näillä maksuttomilla liikuntapaikoilla.

Näiden lisäksi tuleeko monenkaan kiiteltyä hyvässä kunnossa olevia pyöräteitä ja kevyen liikenteen väyliä, joita pitkin pääset pyöräilemään vaikka Lempäälään asti tai lenkille Vähäjärven metsiin. Talvisin latuverkosto on kattava leveiden pururatojen ansiosta. Voisimmeko vielä saada lumitakuun joka talvelle?

Työssäni ohjaan lapsia, joilla on erityisiä tarpeita tai haasteita liikkumisessaan tai muissa toimissaan, jolloin tavallisessa lapsiryhmässä toimiminen on haastavaa. Heidän kanssaan voisi liikunnan ajatella olevan erityistä. Mutta onko se sittenkään niin erityistä? Lapset ovat vallattoman ihania ja erityisiä omine erityispiirteineen. Liikunta on kuitenkin monipuolista perusliikkumista myös heidän kanssaan. Vain keinot liikunnan ja liikkumisen toteuttamiseksi ovat erityiset.

Lapset eivät tarvitse erityistä liikuntaa. Sen sijaan lapset tarvitsevat mallia liikuntaan sekä liikkumiseensa ja keltä muulta he paremmin mallia ottavat kuin lähipiirinsä aikuisista. Koululaisilla on ensi viikko syyslomaa. Haastankin kaikkia vanhempia ja isovanhempia liikkumaan yhdessä lasten ja lastenlapsien kanssa niin tulevana syyslomana kuin muulloinkin vapaa-ajalla. Heti maanantaina 17.10.2016 lapset pääsevät liikkumaan monipuolisesti sisäliikuntatapahtumassa vapaa-aikakeskuksen liikuntahallissa. Tapahtuma on avoin alle kouluikäisille ja alakouluikäisille lapsille klo 10-14 välisenä aikana. Lapsilla tulee olla aikuinen mukana.

Nautitaan perusliikkumisen tuomasta ilosta ja hyvästä olosta. Ilolla olen töissä tällaisessa kunnassa, jossa liikuntapalvelut on helposti ja monipuolisesti kaikkien saavutettavissa. Myönnän olevani kateudesta vihreä ylöjärveläinen.

Pirkkalan kunnan erityisliikunnanohjaaja
Maiju Piispa

Toukokuu 2016

Työikäisten hyvinvointi- ja virkistysviikonloppu Vierumäen urheiluopistolla 13.-15.5.2016.

Matkasimme 19 hengen voimin toukokuun aurinkoisena viikonloppuna kohti Vierumäkeä. Odotimme viikonlopulta paljon liikuntaa ja mukavia liikuntaelämyksiä. Tällä kertaa ryhmää "koutsasivat" Anna ja Pasi. Bussissa esittelimme viikonlopun ohjelmaa ja kerroimme mitä tuleman pitää. Perille päästyämme kävimme yhdessä katselemassa paikkoja ja kiertelimme Vierumäen urheiluopiston aluetta. Puitteet olivat erinomaiset! Majoituimme Ilkka-rakennukseen, jossa oli 2-hengen huoneita. Sijainti oli hieno, sillä kaikki aktiviteetit olivat lähellä. Majoittautumisen jälkeen suuntasimme luontoon sauvakävelylenkille, sää suosi meitä ja aurinko paistoi.

Perjantai-iltapäivän tehotreeni koettiin urheiluhallissa, jossa oli kahvakuulatreeni. Tunnin tavoitteena oli saada ryhmäläiset kunnon hikeen-siinä taisimmekin onnistua. Rankan kahvakuulatreenin jälkeen jäimme vielä venyttelemään. Urheilujen jälkeen pääsimme nauttimaan päivällistä Country Clubiin, jossa ruoka oli erinomaista! Saimme massumme täyteen, jonka jälkeen oli hetki aikaa hengähtää. Perjantai-illan kruunasi rantasauna ja uiminen. Ryhmämme oli varsin rohkeaa sorttia, sillä suurinosa taisikin pulahtaa järveen useampaankin otteeseen. Näin oli ensimmäinen päivä saatu päätökseen.

Lauantai-aamu starttasi 7.00 aamulenkille. Puolen tunnin reippailun jälkeen nautimme makoisan aamiaisen. 9.00 lähdimme 10 kilometrin vaellusretkelle Vierumäen luontoon. Sää oli jälleen puolellamme ja ilma oli hyvä. Matkan aikana teimme yhden pidemmän pysähdyksen, jossa oli mahdollista nauttia juomista ja pientä evästä. Matkan varrella oli mahdollista valita pidempi tai lyhyempi reitti. Vaelluksen ja lounaan jälkeen oli pieni lepotauko. Käynnissä oli jääkiekon MM-kisat ja Suomen peli tuli juuri oikeaan aikaan. Ehdimme katsoa sitä hetken aikaa ennenkuin menimme uimahalliin. Uimahallissa Pasi ohjasi vauhdikkaan vesijumpan (40 minuuttia), jonka jälkeen sai halutessaan vesijuoksuopastusta ja uinnin tekniikkaopetusta. Uinnin jälkeen sai rauhassa käydä saunassa ja iltapäivän viimeinen ohjaus alkoi viideltä, joka oli venyttelyä ja kehonhuoltoa. Ohjattu liikunta päättyi kuudelta, jonka jälkeen pääsi jälleen notkuvan pöydän ääreen nauttimaan herkullisesta ruuasta. Lauantai-illan sai viettää haluamallaan tavalla. Muutamat ennättivät pyörähtämään myöskin tanssilattian puolella :)

Sunnuntaina aamu alkoi jälleen aamulenkillä ja ulkovenyttelyillä. Yhdeksältä lähdimme takaisin Pirkkalaa kohti bussilla. Teimme viikonlopun aikana kaikkea mukavaa, josta jäi hyvä fiilis.  Paluumatkalla keräsimme asiakkailta palautetta, jotta voimme ensi vuonna tehdä viikonlopusta entistä paremman! Ensi vuonna hyvinvointi- ja virkistysviikonloppu on jälleen toukokuussa Vierumäellä.

Mukavasta matkasta kiittäen: kunnan liikunnanohjaajat Anna Ja Pasi


Helmikuu 2016

Minkä arvosanan annat kehonhuollollesi?

Toisinaan on aika miettiä miten sinä kohtelet omaa kehoasi? Oma keho on kertakäyttötuote.Se käytetään kerran loppuun ja siinä se. Elämänlaatu määrittyy paljolti oman kehon kunnosta. Lihakset ja luusto liikuttavat sinua, mikäli niiden kunto romahtaa, et pysty elämään täysipainoista elämää. Ei kaikkien tarvitse olla huippukuntoisia, laihoja ja lihaksikkaita, vaan jokainen muokkaa oman kehonsa omien edellytyksiensä mukaan.Laihuus tai lihaksikkuus ei ole tavoite, vaan terveys.

Sydän- ja verenkiertoelimistö tarvitsee myös liikettä, jotta ”putket” ja ”pumppu” pysyvät kunnossa. Eri tehoilla tehty liikunta pitää sydämen virkeänä. Sydämen tehtävä on pumpata verta keuhkojen kautta lihaksiin. Sydämen syke nousee sitä mukaa mitä enemmän liikut tai kuinka paljon käytät lihaksia. Liikkumalla hoidat siis lihakset, luut ja hengitys- ja verenkiertoelimistöä.

Liikunnan lisäksi hoidat kehoasi myös ravinolla. Syö pääsääntöisesti terveellisesti, niin voit tosinaan myös herkutella. Syö vihanneksia, lihaa, maitotuotteita ja muita ravintoympyrässä olevia ruoka-aineita päivittäin. Kiitettävä kehonhuolto ei estä herkuttelua. Täysi kieltäytyminen omista mielihaluista ei ole järkevää. Voit hyvällä omallatunnolla syödä pullaa, makeisia tai pitsaa mikäli pääsääntöisesti syöt terveellisesti.

Hoida asiasi päivällä kuntoon, tuuleta makuuhuone ja poista sieltä kaikki ylimääräinen tavara. Rauhoita yöt nukkumiselle. Uni on myös kehonhuoltoa. Levon aikana elimistösi rauhoittuu, rentoutuu, palautuu ja kerää voimia uuteen päivään. Ilman lepoa keho käy kierroksilla ja rasittuu valveilla ollessa väärällä tavalla.

Katso alla olevat luokitukset ja mieti millä tasolla sinun kehonhuoltosi on ja pitäisikö jotakin osa-aluetta kohentaa?

Kiitettävä

Liikut päivittäin.
Harjoitat verenkiertoelimistön harjoittelua ja lihaskunnon ylläpitävää liikuntaa ohjeiden mukaisesti.
Venyttelet lihaksiasi viikoittain.
Tapaat ystäviä ja olet aktiivinen harrastuksissa.
Syöt ravintoympyrän mukaisesti ja käytät nautintoaineita kohtuullisesti.
Nukut yöt hyvin ja olet aamuisin virkeä.

Hyvä

Harrastat 3-4 kertaa viikossa liikuntaa, joka sisältää sekä kestävyys- että lihaskuntoharjoittelua.
Venyttelet kerran viikossa.
Sinulla on liikunnan lisäksi jokin muukin harrastus ja tapaat ystäviä.
Syöt ravintoympyrän mukaisesti, mutta nautintoaineita tulee käytettyä enemmän kuin kerran viikossa.
Nukkumaanmeno toisinaan venyy, mutta olet useimmiten aamuisin virkeä.

Tyydyttävä

Harrastat liikuntaa 2-3 kertaa viikossa melko yksipuolisesti.
Venyttelet joka toinen viikko.
Tapaat ystäviäsi viikoittain, mutta sinulla ei muita harrastuksia.
Syöt epäsäännöllisesti ja nautintoaineita tulee käytettyä usein
Levon aikana elimistösi rauhoittuu, rentoutuu, palautuu ja kerää voimia uuteen päivään.
Ilman lepoa keho käy kierroksilla ja rasittuu valveilla ollessa väärällä tavalla.


Toukokuu 2015

Hyvinvointiviikonloppu Kisakalliossa

Pirkkalan kuntalaisille suunnattua työikäisten liikunta- ja hyvinvointiviikonloppua vietettiin 15.–17.5.2015. Tällä kertaa matkakohteeksi oli valikoitunut Kisakallion urheiluopisto Lohjalla, johon matkasimme 22 reippaan kuntalaisen ja neljän innokkaan liikunnanohjaajan voimin. Lähdimme matkaan perjantai aamupäivällä ja edessämme odotti aktiivinen ja liikunnantäyteinen viikonloppu Kisakallion upeissa puitteissa.

Bussimatkan aikana sää vaihteli sekunneissa sateesta auringonpaisteeseen. Tämä trendi jatkui koko viikonlopun ajan, mutta onneksemme saimme kuitenkin enimmäkseen nauttia auringonpaisteesta. Bussissa matkanjohtajamme Saija piti kattavan esitelmän tulevan viikonlopun ohjelmasta ja tutustuimme jo hiukan alueeseen karttoja silmäillen. 

Perille päästyämme ilma oli sateinen, mutta se ei menoamme hidastanut eikä mielialaamme laskenut. Majoituimme hotelli Katajarinteen kahden hengen huoneisiin. Huoneet olivat siistit ja tilavat. Olimme rekrytoineet ohjaajajoukkomme vahvistukseksi Kisakallion urheiluopistossa opiskelevan Tuomaksen, joka esitteli meille Kisakallion kauniin ja vihreän alueen urheilukenttineen ja rantasaunoineen.

Alueeseen tutustumisen jälkeen aloitimme perjantai-iltapäivän tehokkaan parin tunnin liikuntapläjäyksen. Se startattiin ulkoliikunnalla happirikkaassa kelissä. Osa porukasta osallistui hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa kartoittavaan UKK -instituutin kävelytestiin. Reipas kahden kilometrin kävelytesti suoritettiin tekonurmikentällä.  Samaan aikaan osa porukasta lähti ohjatulle kävelylenkille kuntoradalle metsään Kisakallion maastoihin.

Ulkoliikunnasta laji vaihtui suoraan lihaskuntojumppaan sisätiloissa ja ilmasto samalla ei niin happirikkaaksi. Tunnin reippaassa jumpassa hiki virtasi, syke nousi, hiki virtasi lisää ja lihakset väsytettiin hyvällä tsempillä. Jumpan päälle teimme vielä huolellisen kehonhuollon venyttelyineen. Viikonloppu oli näin saatu erinomaisesti käyntiin. 

Liikunnan jälkeen siirryimme nauttimaan illan palautumisvaiheesta eli loistavasta Kisakallion ruokatarjoilusta, rantasaunan kosteista löylyistä ja virkistävästä uimavedestä mahtavassa seurassa. Rantasauna oli aivan upea paikka ja ilta-aurinko kruunasi kokonaisuuden.. Kyllä mieli lepäsi!  

Virkistävät yöunet (toisilla pidemmät, toisilla vähän lyhyemmät) väliin ja uusi päivä käyntiin pirteänä klo 7.00 puolen tunnin aamulenkillä metsässä. Tämän jälkeen energiavarastot täyteen tukevalla aamupalalla ja valmistautumaan päivän ohjelmaan.

Lauantaipäivä koostui monipuolisesta ohjelmasta. Siihen sisältyi mm. vaellusta, frisbeegolfia, kuntosaliharjoittelua, vesijumppaa ja kehonhuoltotunti, lisäksi myös vähän tanssia, lätkän mm-kisoja ja karaokelaulua. Ilma oli koko päivän mukavan lämmin ja aurinkoinen, lukuun ottamatta pieniä virkistäviä sadekuuroja.  

Aamupäivällä teimme rennon vaellusretken Ahvenalammen laavulle ja takaisin. Matkaa vaellukselle kertyi yhteensä 7-10 km riippuen reittivalinnoista. Vaellus sujui suhteellisen reippaasti ja olisi voinut olla pidempikin. Pääteemana oli ennen kaikkea luonnosta, auringosta ja maisemista nauttiminen ja siinä ainakin onnistuimme. Laavulla myös valmistimme ja nautimme lounaan nuotion ääressä, kukin omalla tyylillään.          

Päivä jatkui iltapäivän siestalla, jonka jälkeen toimintaa jatkettiin nostelemalla rautaa kuntosalilla, pelaamalla frisbeegolfia ja jumppaamalla vedessä. Frisbeegolf oli uusi tuttavuus monelle, mutta jo muutaman totutteluheiton jälkeen kiekot lensivät komeassa kaaressa. Pirkkalaankin on juuri rakennettu uusi frisbeegolfrata, joten sinne vain kaikki hiomaan heittotaitoja lisää. Siinä on hyvä harrastus ja ajanviettotapa kesäksi, jossa samalla saa mukavan kävelylenkin luonnossa! Jos ei ole omia kiekkoja, niin niitä saa vuokrattua vapaa-aikakeskuksen asiakaspalvelusta hintaan 5€/4h/3kiekkoa (driver, mid-range, putter).

Päivä viimeisteltiin ohjelman osalta päivällisen jälkeiseen kehonhuoltotuntiin ja saunotteluun, josta jokainen jatkoi iltaa omatoimisesti viihtyen. Sunnuntaina söimme aamupalan, pakkasimme tavarat ja suuntasimme bussin nokan kohti Pirkkalaa. Pirkkalaan saavuimme puoliltapäivin mieli kirkkaana ja kroppa sopivan rasitettuna. Kaiken kaikkiaan viikonloppu onnistui hienosti. Erityistä kiitosta annettiin kokonaisuudesta, rennosta ilmapiiristä, loistavasta ruoasta, järjestelyistä, hyvästä seurasta, Kisakallion puitteista, sijainnista, hyvästä ja monipuolisesta liikunnasta sekä ohjelmasta. Tätä lisää ja isommat lusikat!

Liikunnanohjaajat kiittävät kaikkia osallistuneita mukavasta reissusta! Palautteiden pohjalta ohjelmaa hiomalla saamme ensi vuoden reissusta vielä entistäkin paremman.
Tervetuloa silloin mukaan uudet ja vanhat!:)


Maaliskuu 2015

Ensimmäinen liikuntablogi

Hienoa, että olet löytänyt uusilta sivuilta liikuntablogimme. Tässä blogissa liikunnanohjaajat kirjoittavat ajankohtaisista asioista ja avaavat erilaisia ihmisiä puhuttelevia liikuntaan liittyviä asioita. Otamme myös vastaan teidän kirjoituksia, mikäli ne liittyvät ihmisen hyvinvointiin tai ovat ajankohtaista liikunta-asiaa.

Pirkkalan kunnan internetsivut ovat todellakin uudistuneet ja saaneet hienon raikkaan ilmeen. Liikunnanohjaajat ovat keränneet sivuille perusinformaation lisäksi paljon tietoa mm. liikunnan aloittamisesta ja liikunnan terveysvaikutuksista.  

Mikäli oma kunto arveluttaa ja haluat testata sitä, löydät helppoja kuntotestejä sivuiltamme. Liikunnan aloittamiseen löydät apua myös liikuntaneuvonnasta, joka on maksuton palvelu kaikille kunnan asukkaille. Liikuntaneuvontaa antaa koulutettu liikunnanohjaaja. Hänen kanssaan käydään läpi asiakkaan aikaisemmat liikuntatottumukset, motivoidaan liikunnan aloittamiseen ja jutellaan liikuntaan liittyvistä asioista. Nämäkin tiedot löydät avaamalla sivut liikunnan aloittaminen.

Mikäli olet ajatellut aloittaa uuden liikuntaharrastuksen urheiluseurassa tai muussa yhteisössä, tutustu osioon liikuntalajit. Samasta paikasta näet tahot, jotka kyseistä liikuntamuotoa järjestävät. Jos sinulla on tiedossa lisäyksiä luetteloon, ota yhteyttä liikunnanohjaajiin, me lisäämme lajeja aina tarpeen mukaan. 

Ohjatun liikunnan kautta pääset tutustumaan eri ikäryhmille suunnattuun monipuoliseen liikuntatarjontaamme. Olemme laatineet omat sivut lapsille, työikäisille ja ikääntyville. 

Erityisliikunnan sivuilta löydät kaikki sovelletut liikuntaryhmät, jotka ovat tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Kunnan alueella on hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja retkeilyyn. Pääset ladulle tai vaellusreitille miltei keskustasta ja reittejä riittää niin lyhyeen kun pitkäänkin retkeen.

Yhteistyö teknisenpalvelun kanssa mahdollistaa ajankohtaiset tiedot mm hiihtolatujen kunnosta. Kaikki ulkoliikuntapaikat ja niiden tiedot löydät ulkoilu ja virkistys otsikon takaa.

Pirkkalan vapaa-aikakeskuksella on omat sivut liikuntapalveluiden alla ja sieltä löydät mm. kuntosalin aukioloajat ja hinnastot. Olethan tietoinen, että vapaa-aikakeskuksesta voit varata myös aikoja esim. sulkapallon pelaamiseen tai lasten synttärijuhlien järjestämiseen.  Kahvila Piste palvelee aina vapaa-aikakeskuksen aukioloaikoina.

Ajankohtaista -sivujen alta löydät tärkeimmät tiedotteet tämän hetken tapahtumista ja liikuntapalveluiden käynnissä olevista ilmoittautumisista jne.

Toivottavasti viihdyt kanssamme. Ole myös aktiivinen meidän suuntaan. Tehdään yhdessä uusista sivuistamme toimivat ja kuntalaisia kiinnostavat. Me liikunnanohjaajat olemme täällä teitä varten, tervetuloa liikkumaan.

Liikunnallisin terveisin X

liikunnanohjaajat Saija, Karoliina ja Juho