Residenssin taitelijavieraat

Residenssivalinnat

Kesän 2018 residenssitaiteilijat: J-P Köykkä, Soile Kortesalmi, Liisa Mäkinen

Kesän 2017 residenssitaiteilijat: Taru Aromäki, Tapani Ahtonen, Anna Uschanov

Kesän 2016 residenssitaiteilija: Eija Keskinen


Kuvataiteilja Eija Keskinen

Taitelija löytää inspiraatiota Allan Salon ateljeesta / kesä 2016

Tampereelta kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataitelija Eija Keskinen on jo kotiutunut perheineen Pirkkalankylällä sijaitsevaan Allan Salon taitelijaresidenssiin.  Arki ateljeessa on kovin erilaista kuin arki kotona Alppilassa – kun kaikki nykyaikaiset mukavuudet puuttuvat, tulee elämästä väkisinkin rauhallisempaa ja hiljaisempaa. Uusien arkirutiinien myötä syntyy myös uusia ajatuksia ja inspiraatiota. Juuri näitä Eija Keskinen taitelijaresidenssin kesältään toivookin. Muutaman ateljeessa vietetyn päivän aikana toistaiseksi ehkä eniten inspiroitunut on kuitenkin perheen 7-vuotias Jalo-Valto, jonka taitelijapöydällä on syntynyt jo lukuisia värikkäitä teoksia.

Kuvataitelija Eija Keskinen valmistui taidemaalariksi vuonna 1992. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli useita pitkiä jaksoja Ranskassa taiteilijaresidensseissä, joissa silloinen päätekniikka maalaaminen alkoi hiljalleen vaihtua piirtämiseen. Kun hän Ranskassa vietettyjen vuosien jälkeen palasi Suomeen, tuntui omimmalta puuväritekniikka, jolla teokset ovat siitä lähtien pääsääntöisesti syntyneetkin. Suurin yksittäinen puuvärityö on Helsingin kaupungille tilaustyönä viime vuonna tehty Ruskeasuon päiväkodin seinäpiirros Mansikkapaikka. Teos on piirretty jo rakennusvaiheessa suoraan betonille ja on kooltaan huikeat 8 x 5 metriä. Kuten Keskisen töissä monesti, on tässäkin teoksessa luontoaihe. Eija Keskisen puoliso Juuso Saarinen työskentelee Hyvinkään taidemuseossa museomestarina, joten perheen elämä kietoutuu tiiviisti yhteen kulttuurin ja taiteen kanssa. Rutiineiltaan taiteilijan työ on kuitenkin arkista: työhuoneelle lähdetään aamuisin ja kotiin palataan iltaisin. Taidekin syntyy vain tekemällä, ja vaatii tekijältään paljon kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta. Kaapelitehtaan työhuoneella vietettyjen päivien lisäksi Eija Keskinen opettaa Taidekoulu Maa:ssa piirustusta ja kutoo harrastuksenaan räsymattoja. Harrastus on aikeissa ujuttautua työn puolelle, sillä parhaillaan Keskinen etsii keinoja matonkudonnan yhdistämiseksi osaksi muuta taidettaan.

Mikä sitten on taiteen tarkoitus? Suurta kysymystä hetken ateljeen pihaan viritetyssä riippukeinussa mietittyään Jalo-Valto kertoo sen tietävänsä: taiteen tarkoitus on taiteesta ja kauneudesta pitäminen. Kuvataitelijaäiti on samaa mieltä. Kuvan ja taiteen merkitys on kyllä ajan modernistumisen myötä muuttunut ja hetkellistynyt, mutta perimmiltään se pyrkii edelleen samaan: jakamaan tunteita sekä tuottamaan iloa ja mielihyvää.

Pirkkalassa Eija Keskisen teoksista päästään nauttimaan keväällä 2017, kun hän avaa näyttelyn Galleria 2:ssa. Kuvia Keskisen teoksista voi siihen saakka ihailla kuvataitelijamatrikkelissa, kuvataitelijamatrikkeli.fi.