Allan Salon ateljee

Kuvataiteilija Allan Salo (1901–1978)

Allan Salo oli merkittävä tekijä pirkanmaalaisen kuvataiteen saralla. Salo työskenteli Pirkkalan Tanilan kylään rakennuttamassaan ateljeekodissa vuodesta 1951 lähtien. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kiinteistöön kuuluu vanhan taiteilijatalon tunnelmaa henkivä ateljee saunarakennuksineen ja vehreine pihapiireineen. Korkea ja suurin ikkunoin varustettu 45 m² ateljeetila mahdollistaa luonnonvalossa työskentelyn. Maaseuturesidenssi sijaitsee 4,5 km Pirkkalan keskustasta.

Allan Salon ateljeeresidenssi

Pirkkalan kunta vuokraa Allan Salon ateljeeta vuosittain yhdelle tai useammalle residenssitaiteilijalle. Ateljee on tarkoitettu ammattikuvataiteilijoiden ja vakavien harrastelijoiden käyttöön ja soveltuu parhaiten maalaustaiteeseen ja piirustustyöskentelyyn. Residenssitaiteilijan odotetaan luovuttavan yhden teoksen Pirkkalan kunnan taidekokoelmaan.

Ateljee on residenssikäytössä toukokuusta syyskuuhun. Residenssin vuokra on 100 €/kk/taiteilija, tähän sisältyvät myös sähkö- ja vesimaksu sekä polttopuut. Taloa lämmitetään sähköpattereilla, mutta lisäksi löytyy puuliesi ja kaksi toimivaa takkaa. Vuodepaikkoja talossa on yksi. Keittiössä on liesi, jääkaappi ja kahvinkeitin. Pihapiirissä ovat vesipaloposti ja kompostoiva puucee. Piharakennuksessa on puulämmitteinen sauna. Talossa ei ole nykyajan mukavuuksia kuten juoksevaa vettä ja sisävessaa.

Residenssiin hakeminen

Hakemukset residenssitaiteilijaksi osoitetaan Pirkkalan kunnan kulttuuripalveluille. Sähköiseen hakemukseen tulee liittää ansioluettelo, työsuunnitelma, cv ja vähintään 5 kpl teoskuvia (jpg) sekä tieto haettavasta residenssiajasta. Valinnoissa kiinnitetään huomiota mm. työsuunnitelmaan ja sen soveltuvuuteen residenssiympäristöön.

Vuoden 2019 hausta ilmoitetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Hakemukset lähetetään osoitteeseen:
Pirkkalan kunta
Kirjaamo
PL 1001
33961 Pirkkala

Sähköinen hakemus lähetetään osoitteeseen kirjaamo@pirkkala.fi

Hakulomake

Yksi kesän residenssivieraista (joko taiteilija tai taiteilijaryhmä) pääsee pitämään näyttelyn Galleria 2:ssa erikseen sovittavana aikana.

Residenssivalinnat

Kesän 2016 residenssitaiteilija: Eija Keskinen
Kesän 2017 residenssitaiteilijat: Taru Aromäki, Tapani Ahtonen, Anna Uschanov
Kesän 2018 residenssitaiteilijat: J-P Köykkä, Soile Kortesalmi, Liisa Mäkinen

Lisätietoja Kulttuuripalvelut, p. 050 352 1632, kulttuuri@pirkkala.fi

 

Pirkkalan kunnan Allan Salon kokoelma

Pirkkalan kunta hallinnoi Allan Salon taidekokoelmaa, joka käsittää Salon maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa sekä taiteilijalle kuuluneen taidekirjaston. Kokoelma sisältää Salon tuotantoa vuosilta 1920-1976.

Kuvataiteilijan ja Alli vaimon testamentti mahdollisti Alli ja Allan Salon Erillisrahaston eli stipendirahaston, josta Tampereen taiteilijaseura myöntää stipendejä nuorille kuvataiteilijoille.

Alli ja Allan Salon Erillisrahasto

Allan Salo expografia

Allan Salo bibliografia