Taide

Julkinen taide elävöittää  ympäristöä: puistoja, toimistotiloja, terveyskeskuksen odotusaulaa ja oppimisympäristöjä. Julkinen taide on kaikkien saavutettavissa ja maksuton tapa kokea visuaalista kulttuuria.

Pirkkalan kunta hallinnoi, pitää kunnossa sekä huolehtii kolmesta taidekokoelmasta: Veistospuisto, kunnan taidekokoelma sekä Allan Salon kokokoelma.

Allan Salon kokoelma

Allan Salon kokoelma käsittää Salon maalauksia, piirroksia ja grafiikkaa sekä taiteilijalle kuuluneen taidekirjaston. Kokoelma sisältää Salon tuotantoa vuosilta 1920-1976, maalauksia n. 350 kpl ja paperipohjaisia teoksia n. 700 kpl. Teoksia on sijoitettu kunnan toimitiloihin ja ateljeeresidenssiin, säilytystiloihin sekä Tampereen oikeustalolle. Kokoelma on lahjoituskokoelma.

Lisätietoa Allan Salosta

Lisätietoa Allan Salon ateljeesta


Pirkkalan kunnan taidekokoelma

Pirkkalan kunnan taidekokoelmaa on kartutettu 1970-luvun lopulta alkaen. Aktiivisesti kokoelmahankintoja tehtiin 1980- ja 1990-luvuilla. Kokoelman teoksia on sijoitettu kunnan henkilökunnan toimistoihin ja julkisiin tiloihin esim. kouluille ja terveyskeskukseen. Kokoelma käsittää lähes 400 teosta.


Veistospuisto

Pirkkalan veistospuisto koostuu yli 30 julkisesta veistoksesta ja se on kaikkien saavutettavissa Vähäjärven läheisyydessä. Veistospuisto kulkee pitkin Pirkkalan kuntakeskuksessa sijaitsevan Vähäjärven rantaa, mutta veistoksia on myös läheisen Suupanniityn ja Naistenmatkan kouluilla sekä Suupantorin läheisyydessä. Teokset ovat monen kuntalaisen aamu- tai iltalenkin tai työmatkan varrella ja Vähäjärven kierros sopii myös kesämatkailijan päiväkävelykohteeksi.

Teokset ovat pääosin valmistuneet neljässä Pirkkala Sculpture -tapahtumassa vuosina 2001, 2003, 2005 ja 2007. 20 vuodessa teokset ovat sulautuneet osaksi maisemaa ja pirkkalalaisuutta. Veistospuistossa on esillä teoksia kotimaisilta ja kansainvälisiltä kuvanveistäjiltä, mm. Keiko Kubota-Miuru, Carl Billinsley, Matti Varik, Julie Silver, Villu Jaanisoo, Kain Tapper, Maria Kausalainen.

Veistospuisto kartalla

Pirkanmaan patsastalkoot


Pirkkala Sculpture

Pirkkala Sculpture oli Pirkkalassa 2000-luvulla järjestetty kansainvälinen veistostapahtuma, jonka taiteellisena johtajana toimi kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo. Kolmeviikkoisten biennaalien aikana Pirkkala täyttyi kansainvälisesti arvostetuista taiteiljoista ja heidän ansiostaan kuvanveistotaide on sulautunut osaksi Pirkkalan julkista tilaa ja luonnonmaisemaa. Tapahtuma järjestettiin vuosina 2001, 2003, 2005 ja 2007.

Pirkkala Sculpture -tapahtumat huipentuivat kesäiltaisin järjestettyihin raudan valantasessioihin. Raudan valamisen ja muiden tapahtuman aikaan järjestettyjen työpajojen kautta kuvanveiston ammattilaiset saattoivat siirtää arvokasta tietotaitoaan eteenpäin alan opiskelijoille.