Sikojärven aitta

Sikojärven aitan etusivuSikojärven aitta on ensimmäinen Reipin alueelle siirretty museorakennus. Aitan rakentamisvuotta ei tiedetä, mutta muistitiedon mukaan se on peräisin Ruotsin vallan ajalta 1700-luvulta.

Aitta on sijainnut Sikojärven tilan pihapiirissä Sorkkalassa; nykyisen lentokentän kiitoradan itäpäässä. Ilmailuhallitus lahjoitti aitan Pirkkala-Seuralle 1970-luvun alkupuolella. Aitta purettiin autonosturien avulla ja siirrettiin nykyiselle paikalleen. Sisällä olleet viljalaarit purettiin siirron yhteydessä pois.

Sikojärven aitassa voi tutustua maaseudun elinkeinoihin. Viljelyn lisäksi harrastettiin metsästystä ja kalastusta. Museon kokoelmista löytyy pyyntivälineitä, maatyökaluja ja mittoja. Arkiselta kuulostava heinänkorjuu ja viljanpuinti vaati omat työkalunsa, samoin sadon määrän arviointi.

Aitasta löytyy myös naisten kotitöihin liittyvää esineistöä. Kiireisen äidin vapautti omille askareilleen reikätuoli, johon kävelemään opetteleva lapsi pistettiin tepastelemaan itsekseen. Leipominen oli aina talossa suuri tapahtuma, leivottiinhan leipää vain 2 - 3 kertaa vuodessa. Siksi taikinakaukalon piti olla suuri. Leipä kuivattiin vartaassa tai leipähäkissä. Leipähöylä oli tarpeen, jotta hampaattomatkin saivat leivästä osansa.Sikojärven aitan ovi

Aitan yläkerrassa on esillä osa Pirkkala-Seuran keräämästä laajasta koulukokoelmasta. Erikoisuutena kokoelmassa ovat kiertokoulupulpetit Anian kylästä.