Kyöstin aitta

Kyöstin tilan vilja – ja ruoka-aitta on sijainnut Kyöstin tilan päärakennusta (nykyinen Kyöstin päiväkoti) vastapäätä pienellä mäellä kerrostalojen edessä olevassa puistikossa. Kyöstin tila tuli Pirkkalan kunnan omistukseen 1960-luvulla. Tähän aittaan Pirkkala- Seura keräsi ensimmäiset Pirkkalan kotiseutumuseon esineet. Aitta siirrettiin 1970- luvulla nykyiselle paikalleen. Sen rakennusvuosi 1857 on merkitty seinähirteen.

Ennen Hämeessä tavattiin sanoa "konepuita on korvet täynnä, muttei tunne tuhmat miehet" Konepuita, eli tarvepuita tarvittiin talousesineiden valmistamiseen ja ne valmistettiin puhdetöinä kotona aina 1900-luvulle saakka. Iltaisin valmistuivat puuastiat, kauhat, pyydykset ja huonekalut.

Aitassa voit tutustua myös suutarien ammattikuntaan. Suutarit olivat talosta taloon kiertäviä mestareita jotka kuljettivat työvälineet mukanaan. Tiskillä, eli suutarin työpöydällä, on lestejä, pihdit, vasaroita, puukkoja, nahkaveitsiä, naskaleita ja raspeja. Kengät tehtiin mittojen mukaan tilaustyönä. Pitäjissä oli myös vanhojen kenkien paikkaajia. Paikkasuutarit tekivät töitä sivuelinkeinonaan.

Naisten työtä perinteisesti oli pyykinpesu. Suurpyykki pestiin yleensä vain keväisin ja syksyisin. Pesuaineena käytetty lipeä ja saippua valmistettiin kotona. Vaatteet kurikoitiin pesulavitsan päällä, kunnes 1900-luvun alussa siirryttiin käyttämän apuna pyykkilautaa.

Liinavaatteet mankeloitiin työntömankelilla tai kaulattiin. Kokoelmissa on mm. paikallinen erikoisuus, heilurimankeli. Silittämiseen käytettiin luotisilitysrautaa, jonka sisään laitettiin tarpeen mukaan erisuuruinen kuumennettu luoti.

Aitan yläkerrasta löytyy naisten käsityövälineitä aina villan keritsemisestä ja pellavan käsittelystä kehräämiseen ja kankaan kutomiseen. Esillä on myös runsaasti tuohitöitä, kuten virsuja, kontteja, laukkuja ja rasioita.