Pirkkalan Muinaismarkkinat 2018


Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa 14.–15.7.2018  klo 10–17 järjestettävä teematapahtuma ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Luvassa on jälleen runsas ja värikäs ohjelmatarjonta: asiantuntijaesitelmiä, työpajoja ja -näytöksiä, muinaiskäsityöläisten markkinat, teatteria, taikuutta ja historian elävöittäjiä.

Tutustu Pirkkalan muinaismarkkinoiden 2018 esitteeseen. Esite on saatavilla myös paperisena kunnan asiointipisteessä ja pääkirjastossa.

Muinaismarkkinoille on järjestetty maksuton non stop -tapahtumakuljetus klo 9.30-17 välille Suupantori-Reippi-Suupantori, lähdöt noin 20 minuutin välein.  Suupantorille pääsee TKL:n bussilla nro 1. Tapahtumapäivinä liikennöi myös maksullinen palvelubussi (hinta 3 €/ matka, reittiaikataulu löytyy ohjelmasta).

ENNAKKO- JA OHEISTAPAHTUMAT

Birckala 1017 -näyttely
Tursiannotkon viikinkiaikainen hämäläiskylä
9.6.2017-16.3.2019 Vapriikissa.
Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät aikamatkalle pirkkalaiskylään 1000 vuoden taakse. Tursiannotkon tunnelmaan johdattelee ääniopastus, jossa viikinkiajan perhe kertoo kylän elämästä. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle!
Lisätietoja näyttelystä

Ryhmämatka Euran Muinaisaikaan -tapahtumaan su 17.6.2018 klo 9–17

Euran Mannilassa sijaitseva Härkänummi on Euran kunnan osittain EU-tuella rakennuttama, arkeologisiin löytöihin perustuva kylä rakennuksineen ja esineineen. Muinaisaikaan-tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2000 lähtien yhteistyössä Euran kunnan, Pohjolan Muinaiselämyksen ja Ala-Satakunnan perinneyhdistys Osman kanssa. Vuosittain järjestettävässä historianelävöitystapahtumassa kävijä pääsee seuraamaan, millaista elämää muinaissuomalaiset elivät tuhat vuotta sitten.

Ohjelma: Lähtö Suupantorilta klo 9. Aamupäiväkahvi Mansikin leirikeskuksessa, jonka jälkeen lyhyt kävely Aikametsän läpi Härkänummelle. Tapahtumasta siirtyminen bussilla Euran keskustaan omakustanteiselle lounaalle, jonka jälkeen opastettu kierros esihistorian opetuskeskus Nauravassa Lohikäärmeessä. Saapuminen Pirkkalaan noin klo 17.

Osallistumismaksu 7 € sisältää bussimatkat, aamupäiväkahvin, pääsymaksut ja opastuksen Nauravassa Lohikäärmeessä. Käteismaksu bussiin noustessa. Ilmoittautuminen to 14.6. mennessä Pirkkalan kunnan asiointipisteeseen (Koulutie1, Pirkkala), asiointipiste[at]pirkkala.fi tai 03 565 24450.

Lisätietoja Muinaisaikaan -tapahtumasta

Pukuneuvontaa ti 26.6. klo 10–12 Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2

Haluatko ommella itsellesi muinaisaikaan sopivan asukokonaisuuden? Tapaamiseen voi tulla hakemaan vinkkejä ja ommella puvun kotona. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lautanauhakurssi ti 26.6. klo 12–15 Pirkkalan pääkirjaston koulutustila, Suupantori 2

Kurssilla saat perustiedot ja taidot omaan muinaispukuusi sopivan lautanauhan kutomiseen. Ota mukaan omat langat ja kaksi vyötä (tavallinen nahkavyö). Sopivia lankoja ovat kaikki 7-veljestä paksuiset ja sitä ohuemmat sekoite- ja villalangat. Mitä ohuempi lanka, sitä selkeämpi kuvio ja kapeampi vyö. Mikäli valitset sekoitelangan, voit käyttää pahvisia lautoja, mutta mikäli sinulla on villalangat, suosittelemme puisia lautoja. Kurssilta voit ostaa omaksi pahviset laudat hintaan 7e, tai puiset käsintehdyt laudat 12 kpl hintaan 28 euroa. Sekoitelangalle sopivat pahviset ja villalangalle puiset laudat. Lisätietoa: Mira Tallberg, info@miinkauppala.com tai 040 146 3725. Materiaalimaksu:7/28 €. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen ke 20.6. mennessä Pirkkalan kunnan asiointipisteeseen (Koulutie 1, Pirkkala), asiointipiste[at]pirkkala.fi tai 03 565 24450.

Pukukatselmus 1 & 2 ke 4.7. klo 10–12 ja 11.7. klo 10–12. Reipin museo, Museotie 9

Tule esittelemään oma muinaisasusi ja saamaan ideoita muilta. Saat neuvoja muinaisen asukokonaisuuden luomisesta. Työpajassa tarjolla myös ompeluohjausta ja käsinompelua. Ohjaaja: museoassistentti Hilkka Rantala.

Valmistelutalkoot Reipissä ke-pe 4–6.7. klo 12–16 ja ke-pe  11.–13.7. klo 12–16 Reipin museo, Museotie 6

Tapahtuman valmistelua: hakkeen levitystä, lasten miekka- ja kilpityöpajan materiaalien valmistelua, kylttimaalausta, alueen järjestelyä ja somistusta. Tervetuloa mukaan valmistelemaan tapahtumaa museon aukioloaikoina. Ei ennakkoilmoittautu-mista. Sadesäällä teemme valmisteluja ladossa. Mukaan voit ottaa hanskat, sakset ja vesurin. Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Iloisesti tervetuloa uudet ja vanhat vapaaehtoiset! Paikalla museoassistentti Hilkka Rantala ja tapahtumakoordinaattori Reetta Westerbacka.

Viikinkiristeily  la 7.7. klo 19-22 

Lähde opastetulle aikamatkalle paikalliseen historiaan!  Silver Sky -laivan reitti kulkee Pirkkalan ja Pirkkalankylän kauniiden rantanäkymien kautta  Luodon saaren ohi entisen Pohjois-Pirkkalan kykyisen Nokian puolelle. Risteilylle voi pukeutua teeman mukaisesti. Tarjolla on herkullinen noutopöytämenu, jonka suosittelemme ostamaan etukäteen. Laivan ravintola palvelee matkustajia A-oikeuksin. Astu laivaan ja kuule parhaimmat tarinat Pirkkalan historiasta ja Tursiannotkon arkeologisista löydöistä oppaan johdolla!

Risteilyn järjestävät: Suomen Hopealinja Oy, Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry, Pirkkalan kunta. Lähtö Laukontorilta.

 Lisätietoa ja varaukset

Perinne- ja vaistojousiammuntakurssi pe 13.7. klo 11-17

Tapahtumatuotanto Ragnarök järjestää Pirkkalan muinaismarkkinoiden yhteydessä perinne- ja vaistojousiammunnan kurssin Reipissä. Kurssilla tutustut eri tyyppisiin perinnejousiin ja niiden ominaisuuksiin, opit perustaidot vaistojousiammunnasta,
opit eri tilanteisiin sopivia erilaisia ampumatekniikoita, ammut maaliin liikkeestä, ammut liikkuvaan maaliin ym.
Kurssi antaa edellytykset jousiammunnan omatoimiseen jatkoharjoitteluun. Ragnarök vuokraa tarvittaessa välineet kurssin ajaksi mutta myös omilla jousilla ja nuolilla voi osallistua. Hinta: 40 € sis. kurssimateriaalin + 5 € välinevuokra.
Alaikäraja kurssille on 12v. Ilmoittautumiset: http://bit.ly/jousikurssiPKL-kesa18. Tiedustelut FB:n kautta yksityisviestillä tai sähköpostitse osoitteeseen ragnarok@hiidenvaki.fi.

Birckalan ja Valjalan miekat

Pirkkalan muinaismarkkinoilla 2016 julkistettu, viikinkiseppä Joona Peltoniemen takoma Pirkkalan kunnan nimikkomiekka ja Pirkkalan ystävyyskunnan, Viron Valjalan, lahjoittama viikinkimiekka ovat näytteillä Pirkkalan pääkirjastossa Suupantorilla kirjaston aukioloaikoina. Tapahtumaviikonloppuna miekat ovat näytteillä Reipin museolla.

Tursiannotko tutuksi

Pirkkalan Tursianotko on Suomen rautakauden lopun merkittävimpiä tutkittuja asuinpaikkoja. Tutustu mielenkiintoiseen historiaan Pirkanmaan maakuntamuseon sivustolla tursiannotko.fi. Vuonna 2017 Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti kaikille avoimet Tursiannotkon yleisökaivaukset (pdf). Vuonna 2018 yleisökaivauksia ei järjestetä.

Lisätiedot  tapahtumasta

Tapahtumakoordinaattori Reetta Westerbacka
muinaismarkkinat[at]pirkkala.fi
puh. 040 133 5773