Kokoelman kellutus


Pirkkalan aineisto kelluu, mutta ei Pyhäjärvessä!

Lue alta, mitä kellutus oikeasti tarkoittaa ja miten se vaikuttaa meidän kirjastoihimme.
Vastaamme mielellämme kysymyksiin - nykäise meitä rohkeasti hihasta! (:

Mitä kellutus on?

Kokoelman kellutus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että aineistoa ei enää palaudu "kotiyksikköönsä" vaan se pysyy palautuskirjastossa kunnes se lainataan ja palautetaan muualle tai asiakas varaa sen toiseen yksikköön. Jos olet esimerkiksi lainannut Seppo Jokisen kirjan pääkirjastosta ja palautat sen Toivion omatoimikirjastoon, kirja laitetaan siellä hyllyyn odottamaan uutta lainaajaa tai varausta. Muista yksiköistä tullut aineisto hyllytetään normaalisti, joten ei kannata hämmentyä mikäli pääkirjaston hyllystä löytyy "Nuolialan kirja", se on siellä tarkoituksella. Kellutuksen myötä meillä ei ole enää neljää erillistä kokoelmaa, vaan kaikki Pirkkalan aineisto palvelee kaikkia Pirkkalan kirjaston käyttäjiä yhtenä isompana kokoelmana. Ajan saatossa kirjastoista löytyvä aineisto muokkautuu käyttäjiensä mieltymysten mukaiseksi.

Jokaiseen sääntöön löytyy myös poikkeus. Aikakausilehdet, kotiseutukokoelman aineisto, VIP-kirjat ja varastokirjat eivät kellu, vaan ne palautuvat lähtökirjastoonsa normaalisti. Tämä takaa myös sen, että sekä Nuolialasta että pääkirjastosta on saatavilla uutuuksia lyhyemmällä laina-ajalla kuten aikaisemminkin. Lisäksi kuljetamme varaukset ja muiden PIKI-kirjastojen aineistot kuten tähänkin asti.

Pirkkalan kirjastojen aineisto kelluu vain Pirkkalan toimipisteiden välillä ja palautuu muista Pirkanmaan kirjastoista normaalisti.

Miksi kellutus?

Kokoelman kellutus tuo kirjastoihin vaihtelua ja parantaa aineiston saatavuutta! Ajan mittaan kirjastot muokkautuvat käyttäjiensä mieltymysten mukaisiksi. Kellutus vapauttaa meiltä kirjaston henkilökunnalta aikaa muihin työtehtäviin, eikä aineisto vietä turhaan aikaa odottamassa kuljetusta vaan on asiakkaiden käytettävissä heti. Kuljetamme kuitenkin varaukset ja muiden PIKI-kirjastojen aineistot kuten tähänkin asti. VIP-kirjojen käytännöt eivät muutu vaan niitä löytyy edelleen sekä pääkirjastosta että Nuolialasta.

Mitä tämä tarkoittaa asiakkaalle?

Jos et ole tottunut tekemään varauksia vaan odotat kirjan suosion laantuvan ja sen löytyvän oman kirjastosi hyllystä, meillä on sinulle huonoja uutisia. Kirja ei enää välttämättä ilmesty kirjaston hyllyyn, ellei sitä joku kyseiseen kirjastoon palauta. Jos kirjaa ei ala näkymään hyllyssä, kannattaa siitä tehdä varaus. Varausten tekeminen meidän kokoelmastamme on maksutonta ja saat ilmoituksen, kun kirja on noudettavissa. Varauksen voit tehdä joko suoraan henkilökunnalta tai verkkokirjaston kautta. Lisää ohjeita varaamisesta löytyy täältä. Kellutuksen ulkopuolelle jäävät aikakausilehdet, kotiseutukokoelman aineisto, VIP-kirjat ja varastokirjat palautuvat lähtökirjastoonsa normaalisti. Eli VIP-kirjoja löytyy edelleen sekä Nuolialasta että pääkirjastosta.

Voit siis olla mukana muokkaamassa omaa kirjoastoasi mieltymyksiesi mukaiseksi tekemällä varauksia ahkerasti! (: Jos kuitenkin huomaat jotain aineistoa puuttuvan, voit vinkata siitä kirjaston henkilökunnalle.