Pormestarin blogi

26.4.2017

Juhlavuoden kesä tarjoaa mahtavia elämyksiä

Yksi lähestyvän kesän merkki on kun postilaatikkoon kopsahtaa iloisen värikäs Pirkkalan kunnan kesätoiminta -esite. Esite jaetaan pirkkalalaisiin koteihin ensi viikonloppuna. Kannattaa ottaa se talteen, sillä siitä löytyy menovinkkejä koko kesäksi.

Tänä kesänä tapahtumatarjonta on erityisen runsas, sillä vietämme Suomen 100-vuotisjuhlaa, Pirkkalan kunnan 95-vuotisjuhlaa ja pitäjän 780-vuotisjuhlaa. Vapaa-aikakeskuksen taakse Vähäjärven rannan tuntumaan nousee kaikkien pirkkalalaisten yhteinen Suomi 100 -tapahtumakylä. Kylä toimii juhlavuoden keskuksena ja siellä järjestetään monipuolista toimintaa ja tapahtumia. Kylän tilat ovat maksuttomia ja kaikkien avoimesti varattavissa.

Tapahtumakylän viereisellä nurmella voi esimerkiksi kokea miten jumppaaminen on kehittynyt sadassa vuodessa. Kerran viikossa pidettävä puistojumppa toteutetaan aina yhden vuosikymmenen teeman mukaisesti alkaen 1920-luvusta ja päätyen 2010-lukuun.

Pirkkalan rikas historia pääsee tänä kesänä esiin ennen näkemättömällä tavalla. Museokeskus Vapriikissa avautuu 9. kesäkuuta hieno näyttely Birckala 1017, joka kertoo ihmisten elämästä, uskomuksista, tavoista ja elinkeinoista tuhat vuotta sitten. Näyttelyssä on tietoa viikinkiajan elämästä Tursiannotkossa ja esillä alueelta löytyneitä esineitä.

Kesällä on tarjolla myös ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua arkeologisiin kaivauksiin Pirkkalassa. Ehkä juuri sinä teet seuraavan arvokkaan muinaislöydön? Pirkanmaan maakuntamuseon ja Pirkkalan kunnan järjestämille kaivauksille voi ilmoittautua toukokuun alusta lähtien maakuntamuseon nettisivuilla Tursiannotko.com.

Aitoon viikinkiajan tunnelmaan pääsee myös Pirkkalan Muinaismarkkinoilla 15.–16.7. Viime vuonna ensi kertaa järjestetty koko perheen tapahtuma saavutti heti suuren suosion, eikä syyttä. Tapahtuma tarjoaa työnäytöksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, käsityöläisiä, asiantuntijaluentoja, taikuutta ja teatteria sekä viikinkiajan herkkuja. Tänä vuonna Reippiin nousee myös viikinkileiri.

Yksi itseäni erityisesti viehättävä idea on juhlavuoden taideprojekti Taidetta ympäristössä – löytäjä saa pitää. Kuvataiteilija Tiia Heinosen keraamiset esihistorialliset linnut piiloutuvat vaiheittain eri puolille Pirkkalaa ensi kesänä. Jos siis iltalenkin varrelta löytyy mystinen lintuveistos, saat sen omaksesi!

Tärkeä osa kesää ovat myös perinteiset ilmaiset Pirkkalan opastetut kierrokset, joilla voi tutustua kuntaan joko bussin kyydissä tai kävellen. Yksi helmistä on taidevierailu kivimosaiikkitaiteilija Ritva Luukkasen ateljeeseen.

Kesätoimintaesitteestä löytyvät lisäksi monet tutut perinteiset tapahtumat kuten Summer Boom tähtivieraanaan Anna Puu, Reipin kesän avajaiset, Meidän Pirkkala -ilta, erilaiset retket, uimakoulut ja kehutut liikuntakaravaanit. Ensimmäiset tapahtumat ovat jo toukokuussa. Miltä kuulostaisi ravintolapäivän pop up -ruokatori tai Pirkkalan Kalalauantai?

Kevät on tänä vuonna edennyt hieman koleissa merkeissä, mutta pian alkaa vihertää, ja luonto puhkeaa loistoonsa. Voimme itsekin auttaa luontoa kesäkuntoon pääsemisessä osallistumalla Pirkkalan siisteyskampanjaan 12.–13.5. Ja kunhan kevät etenee, esille saadaan myös kukkaistutukset, jotka saattavat tänä juhlavuonna olla monin paikoin sinivalkoisia.

Uskon, että kesätarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Nähdään siis kesällä Pirkkalan turuilla ja toreilla!
 


22.3.2017

Kuntavaalien kynnyksellä

Kevään kuntavaalikeskustelu käy vilkkaana. Uutisointia ja vaalilupauksia kannattaa seurata kriittisellä korvalla. Joskus palava tahto muuttaa asioita paremmiksi saa unohtamaan realiteetit. 

Ylen Kuntatutka-verkkosivuston vaalianalyysissä kirjoitetaan, että Pirkkalan kunnalla on varaa rakentaa, koska talous on kunnossa. On totta, että olemme tarkkoja taloudesta. Viime vuoden taloudellinen tulos yllätti erityisen positiivisesti, sillä tulos osoitti lopulta noin seitsemän miljoonan euron ylijäämää. Talousarviossa oli varauduttu kolmen miljoonan euron alijäämään.

Hyvä tulos selittyy sillä, että toimintatuotot ja verotulot ylittivät talousarvion ja toimintakulut jäivät arvioitua pienemmiksi. Hyvästä tuloksesta saadaan kuitenkin eniten kiittää viime vuoden ennätyksellisen suuria kertaluonteisia maanmyyntituloja. Esitämme kunnanhallitukselle, että ylijäämästä tehdään seitsemän miljoonan euron varaus Nuolialan koulun investointiin.

Taloustiedoista ei kuitenkaan kannata vetää sellaista johtopäätöstä, että Pirkkalan tilanne on vallan auvoisa ja rahaa riittää jaettavaksi.

Toimintaympäristö on haastava, sillä epävarmuustekijöitä on paljon. Uudella valtuustolla on edessään isot muutokset ja taloudelliset haasteet, jotka vaikuttavat sekä käyttötalousmenoihin että investointeihin. Näistä suurin on suunniteltu sote- ja maakuntauudistus, jonka pitäisi toteutua jo vajaan kahden vuoden päästä vuonna 2019.

Kuntavaaliehdokkaiden olisikin hyvä tuntea kunnan taloudellinen toimintaympäristö ja ymmärtää miten päätökset vaikuttavat toisiinsa ja mitkä asiat on mahdollista toteuttaa. Tosiasia kuitenkin on, että vaalit eivät tuo kuntiin yhtään lisää rahaa.

Toivon siis, että maltti ja terve järki säilyvät vaalihuumassa. Hyvät avaukset ja kehitysideat ovat paikallaan, mutta on muistettava, että vaalilupauksilla on hintalappunsa. Lupaukset aiheuttavat poliittisia paineita. Niiden toteuttamista saatetaan lähteä tarmolla ajamaan vaalikauden alkaessa, vaikka kunnan kokonaistilanne vaatisikin aivan muita toimenpiteitä. Valtuutettujen pitää pystyä toimimaan kaikkien kuntalaisten hyväksi ja kantamaan vastuuta kokonaisuudesta.

Tämän Pirkkalaisen keskiaukeamalta löydät kunnan maksaman vaali-ilmoituksen, jossa kaikki kuntavaaliehdokkaat esittäytyvät ehdokaslistojen yhdistelmän mukaisessa järjestyksessä. Uskon, että ehdokaskaartista löytyy jokaiselle sopiva edustaja Pirkkalan valtuustoon.

On tärkeätä, että kaikki poliittiset ryhmät saavat äänensä kuuluviin ja pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Hyvä yhteistyö on paras tapa jatkaa parempien palveluiden kotimme kehittämistä.

Kuntavaalit on aiemmin pidetty syksyllä. Toivottavasti uusi ajankohta ja kevätaurinko saavat houkuteltua ihmiset innokkaammin vaaliuurnille. Pirkkalassa on perinteisesti ollut hyvä äänestysprosentti ja haluamme toki yltää valtakunnan kärkeen tässäkin asiassa.

Äänestäminen on hieno kansalaisoikeutemme. Toivon, että kaikki ymmärtävät sen arvon. Tavataan vaaliuurnilla 9. huhtikuuta!
 15.2.2017

Vuosi yhtä juhlaa

Vuodet kuluvat vikkelään työn parissa ja arjen askareissa. Välillä on kuitenkin hyvä vetää vähän henkeä, katsoa mitä on saatu aikaiseksi ja nauttia saavutuksista. Tänä vuonna Suomi viettää 100-vuotisjuhliaan, ja koko kansakunta pääsee juhlimaan moninaisin tavoin.

Juhlavuoden kalenteri kertoo, että vuosi 2017 on Pirkkalassa yhtä juhlaa. Pirkkalalaiset toimijat ovat lähteneet innolla mukaan suunnittelemaan ohjelmaa ja tapahtumia itsenäisen Suomen kunniaksi. Juuri julkaistut Suomi 100 Pirkkala -verkkosivut (www.pirkkala.fi/suomi100) kokoavat yhteen niin kunnan, yhdistysten kuin yritystenkin juhlavuoden uutiset ja tilaisuudet. Juhlavuotta voi seurata myös Facebookissa Suomi 100 Pirkkala -sivulta.

Kalenterista löytyy kiinnostavaa ohjelmaa koko vuodeksi. Pirkan opisto järjestää luentoja esimerkiksi aiheista 100-vuotias Suomi kuvataiteen silmin ja Mille suomalaiset nauravat? Tiedossa on useita hienoja konsertteja, Pirkkala-aiheisia näytelmiä, näyttelyitä ja luontoretkiä. Elokuussa nähdään Pirkkalalaisia ihmisiä 100 vuoden ajalta -kulkue. Ja itsenäisyyspäivänä vietämme kaikkien yhteistä itsenäisyyspäivän juhlaa vapaa-aikakeskuksessa.

Kesä-elokuuksi Vähäjärven tuntumaan nousee kaikkien pirkkalalaisten yhteinen Suomi 100 -tapahtumakylä. Kylän tilat ovat juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti maksuttomia ja kaikkien avoimesti varattavissa. Kylän konteissa voi esimerkiksi pitää näyttelyitä, esitellä toimintaa tai pitää kioskia. Alueella on myös esiintymistila katsomoineen. Tapahtumakylä tuo varmasti eloa ja iloa pirkkalalaisten kesään.

Käyhän Suomi 100 Pirkkala -sivuilla katsomassa mitä kaikkea on tarjolla tai ilmoita mukaan oma tapahtumasi!

Nykyrajainen Pirkkala on lähes yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi, sillä kunta itsenäistyi 95 vuotta sitten.  Pirkkalan pitäjän historia ulottuu paljon kauemmaksi, se on laskujen mukaan nyt 780-vuotias. Nykyinen Pirkkala on vanhan suur-Pirkkalan ydinaluetta. Varhaisella keskiajalla Pirkkalan emäpitäjä käsitti noin puolet koko nykyisestä Pirkanmaasta.

Emme siis malta juhlavuonna pitäytyä vain viimeisissä noin sadassa vuodessa, vaan katsomme tuhannen vuoden taakse. Vapriikissa avautuu yleisölle Birckala 1017 -näyttely 9. kesäkuuta. Näyttely on saanut innoituksensa Pirkkalankylässä viime vuosien kaivausten aikana tehdyistä harvinaisista kivi- ja rautakautisista löydöistä.

Luvassa on upea ja viihdyttävä koko perheen näyttely, joka kestää yli vuoden. Kesällä näyttelyssä voi seurata live-kameran avulla arkeologisten kaivausten etenemistä Pirkkalankylässä. Tämä on uutta Suomessa. Harvinaista on myös se, että yleisö pääsee osallistumaan kaivauksiin. Pirkkalan kunta on solminut Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa yhteistyösopimuksen, joka sisältää myös monia muita etuja.

Aikamatkalle tuhannen vuoden taa pääsee myös Pirkkalan muinaismarkkinoilla. Markkinoita vietetään tänä vuonna sekä lauantaina että sunnuntaina 15.–16. heinäkuuta. Viime vuonna ensi kertaa järjestetty tapahtuma sai heti suuren suosion. Pirkkalan rikas historia on aarrearkku, josta voimme ammentaa aineksia kunnan markkinoinnin ja matkailun kehittämiseen.

Hieno vuosi siis edessä! Ollaan ylpeitä ja iloitaan kotimaastamme ja kotikunnastamme.