Hyppää sisältöön
Pirkkala logo

Mittari näyttää koronatilanteen Pirkkalassa ja Vesilahdessa – näin rokotukset etenevät

18.2.2021
Kategoria: Terveys ja tuki Pirkkala Koronavirus Terveys ja tuki Vesilahti
Pirkkalan ja Vesilahden koronatilannemittarit näyttävät tämän hetken tilanteen kunnissa.

Pirkkalan yhteistoiminta-alue on laatinut Pirkkalan ja Vesilahden kunnille koronatilannemittarit. Mittarit näyttävät testattujen ja tartuntojen määrät, soittojen määrän koronapuhelimeen sekä miten koronavirusrokotuksissa edetään. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Mittarit päivitetään aina maanantaisin, jolloin tehdään yhteenveto päättyneen viikon tilanteesta ja rokotusten etenemisestä.

Pirkkalan mittari löytyy Pirkkalan kunnan verkkosivulta pirkkala.fi/koronarokotukset ja se julkaistaan myös Pirkkalan kunnan Facebook-sivulla maanantaisin.

Vesilahden mittari löytyy verkkosivulta pirkkala.fi/koronarokotukset-vesilahdessa ja se julkaistaan myös Vesilahden Terveyspalvelut Facebook-sivulla.

Parhaillaan rokotetta saavat yli 80-vuotiaat

Tällä hetkellä tilanne on se, että sekä Pirkkalassa että Vesilahdessa on rokotettu ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja valtaosa koronatyötä tekevästä henkilöstöstä. He ovat saaneet molemmat tarvittavat annokset Pfizer-Biontech-rokotetta.

Parhaillaan käynnissä on yli 80-vuotiaiden eli vuonna 1940 ja sitä aikaisemmin syntyneiden rokottaminen. Vesilahdessa ensimmäisen rokoteannoksen ovat saaneet lähes kaikki ryhmään kuuluvat ja Pirkkalassa noin puolet. Lisäksi nyt rokotteen saavat omaishoitajat ja -hoidettavat sekä säännöllistä kotihoitoa tarvitsevat. Tehosterokotukset annetaan ohjeistuksen mukaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta huhtikuussa.

Rokotukset jatkuvat rokotetyypin saatavuuden mukaan

Pirkkalan yhteistoiminta-alue pääsee jatkamaan rokotuksia sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Suomeen tulee tällä hetkellä kolmea eri rokotetyyppiä. Kahta näistä annetaan 70 vuotta täyttäneille (Pfizer-Biontech ja Moderna) ja yhtä alle 70-vuotiaille (Astra Zeneca). Modernan rokotteita tulee hyvin pieniä määriä. Koska eri ikäisille voidaan antaa eri rokotetyyppejä, rokotuksia järjestetään limittäin sekä yli että alle 70-vuotialle rokotevalmisteiden saatavuuden mukaan.

Kun yli 80-vuotiaat ja omaishoidon sekä kotihoidon ryhmiin kuuluvat on saatu rokotettua, ryhdytään Pirkkalaan ja Vesilahdelle tulevilla Pfizer-Biontech-valmisteilla rokottamaan 75 vuotta täyttäneitä. Heitä päästään rokottamaan tämän hetkisen arvion mukaan maaliskuussa. Rokotukset etenevät siten, että ne aloitetaan mahdollisuuksien mukaan vanhemmista ja vakavalle taudille alttiimmista asukkaista.

Riskiryhmien ja perusterveiden rokotukset etenevät ikäportaittain

Alle 70-vuotiaiden rokotukset alkavat, kun alueelle saadaan Astra Zeneca -rokotevalmistetta. Rokotetta saadaan arviolta maaliskuussa. Ensimmäiseksi rokotetaan 65–69 -vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvat asukkaat. Koska rokotetta saadaan pieniä määriä kerrallaan, alkuvaiheessa rokotteet keskitetään suurimmassa riskissä oleville.

Kun kaikki 65–69 -vuotiaat riskiryhmän 1 henkilöt on rokotettu, edetään riskiryhmässä 1 kohti nuorempia ikäluokkia aina 5–10 vuoden portain. Riskiryhmän 1 henkilöistä rokotetaan kaikki yli 16-vuotiaat.

Kun koko riskiryhmä 1 on saatu rokotettua, aloitetaan tämän hetken suunnitelman mukaan vastaavalla tavalla riskiryhmän 2 rokotukset. Rokotuksissa edetään ikäportaittain 65–69 -vuotiaista kohti nuorempia. Kun riskiryhmä 2 on saatu myös kokonaisuudessaan rokotettua, rokotetaan jäljelle jäänyt väestö iäkkäimmistä nuorimpiin ikäportaittain. Riskiryhmän 2 henkilöistä ja perusterveistä rokotetaan yli 18-vuotiaat.

Alle 18-vuotiaiden rokotuksista muiden kuin riskiryhmän 1 osalta ei vielä ole annettu ohjeita.

Seuraa kunnan viestintää rokotusten etenemisestä

Pirkkalan yhteistoiminta-alue viestii aktiivisesti rokotusten etenemisestä. Tietoa välitetään paikallislehtien, verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta. Nyt rokotusvuorossa oleviin yli 80-vuotiaisiin asiakkaisiin terveyspalveluista ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti puhelimitse ja tekstiviestein. Pyydämme kuntalaisia seuraamaan tiedotuskanavia ja odottamaan omaa vuoroansa.

Yhteistoiminta-alue avaa myös koronarokotuspuhelimen, johon voi soittaa, mikäli vastauksia ei löydy saatavilla olevasta tiedosta. Koronarokotuspuhelin saadaan arviolta käyttöön lähipäivinä. Koronarokotuspuhelimen numeroon 044 486 1905 voi soittaa arkisin kello 13–15. Numerosta voivat varata rokotusajan vain rokotusvuorossa olevat eli tällä hetkellä vain yli 80-vuotiaat.

Toivomme, että koronapuhelimen kautta ottavat yhteyttä terveyspalveluihin myös kaikkein suurimassa riskissä olevat 65–69 -vuotiaat, joilla on elinsiirto, aktiivinen meneillään oleva syöpähoito tai vakava immuunipuutossairaus.

 

Lisätietoja

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vastaa kansalaiskysymyksiin rokotuksista

Tutustu THL:n asettamiin riskiryhmiin