Valitse sivu
Etusivu / Merihanhi

Merihanhi

26.4.2021 (Viikon laji)

Hanhien kevätmuutto on viime vuosina aikaistunut ja muuttoreitit ovat siirtyneet lännemmäksi. Pirkanmaallakin voi nykyisin entistä useammin nähdä komeita hanhiparvia kevätmuuttomatkalla pohjoiseen. Tiira-lintutietopalveluun on Pirkanmaalta ilmoitettu metsähanhia, tundrahanhia, kanadanhanhia, merihanhia, valkoposkihanhia ja lyhytnokkahanhia. Sepelhanhia havaitaan Pirkanmaalla käytännössä vain syysmuuttoaikoina ylilentävinä parvina. 

Merihanhi (Anser anser) ei ainakaan vielä kuulu Pirkkalan pesimälinnustoon., mutta joitakin yksilöitä voi Pirkkalassakin tavata muuttoaikoina. Pirkanmaan ensimmäinen merihanhen pesintä varmistui Sastamalan Rautavedellä keväällä 2012, ja ehkä lähivuosina laji voisi pesiä myös jollakin Pyhäjärven rauhallisella pikkusaarella. Laji pesii Suomessa pääosin rannikkoalueella Suomenlahden itäosista Perämeren pohjukkaan asti, ja sisämaapesintöjä on ollut toistaiseksi vain vähän, vaikka lajin metsästys on sisämaassa määräaikaisesti kielletty. 

Merihanhi on paksukaulainen ja melko isopäinen hanhi. jolla on himmeän vaaleanpunaiset jalat. Laji voi  olla helpoiten tunnistettavissa jykevästä, kokonaan vaaleanoranssinpunaisesta nokasta. 

Kuva. Merihanhipari lepäilemässä ja ruokailemassa Sankilan sänkipellolla 23.4.2021. Merihanhet liikkuvat usein yksinään tai pikkuparvina ja niitä saattaa olla myös muiden hanhien joukossa. Nämä merihanhet viihtyivät kanadanhanhien seurassa.

Lisätietoja:

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen (PILY) nettisivut

Luontoportti, merihanhi

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"