Ystävyyskunnat

Ystävyyskuntatoiminta sai Pirkkalassa alkunsa, kun nuorisotoimisto kiinnostui 1970-luvun loppupuolella kansainvälisestä yhteistyöstä. Pirkkala liittyi 1980-luvun alussa ystävyyskuntarenkaaseen, johon ruotsalaisen Solnan lisäksi kuuluivat tanskalainen Gladsaxe ja norjalainen Ski. Viron Valjalan kanssa allekirjoitettiin ystävyyskuntasopimus vuonna 1991.

Ystävyyskuntatoiminnan tarkoitus oli alkujaan lisätä kuntien asukkaiden mielenkiintoa muihin Pohjoismaihin sekä levittää vakaumusta yhteistyön ja vaihdon tarpeesta yhteiskuntaelämän eri aloilla. Konkreettisessa toiminnassa tavoitteet ovat näkyneet erilaisten henkilöstövaihtojen sekä vierailuiden muodossa. Nykyään merkittävin tapahtuma on suuri Pohjoismainen ystävyyskuntakokous, joka järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen eri maissa. Pirkkala isännöi suurta kokousta viimeksi vuonna 2014.

Pirkkalan ystävyyskunnat
 

Gladsaxe

Tanskassa on 98 kuntaa, joista noin 67 000 asukkaan Gladsaxe on yksi suurimpia. Gladsaxen eteläpuolella on pääkaupunki Kööpenhamina ja pohjoisessa sijaitsee Bagsvaerd-järvi. Kunnalle tyypillisiä ovat monet asunnot ja työpaikat. Suurkaupunkiasutuksen lisäksi kunnassa on myös rehevää tanskalaista luontoa.

Gladsaxessa panostetaan kansainväliseen yhteistyöhön. Kunnalla on 17 ystävyyskuntaa. Väestöryhmiä ystävyyskunnista vierailee ympäri vuoden toistensa luona. Molemminpuoliset yhteydet ja delegaatiovierailut kunnallisella ja yritystasolla edistävät kansainvälistä yhteisymmärrystä.


Ski

Skin kunta on Follon alueen kauppa-, elinkeino- ja kommunikaatiokeskus. Skin keskustassa sijaitsee paikallissairaala ja useita valtion virastoja, jotka vahvistavat kunnan asemaa alueellisena keskuksena. Skin kunnassa on noin 30 000 asukasta. Ski jatkaa kasvamistaan. Alueet uudelle aluesairaalalle, asutukselle ja elinkeinoelämälle kuuluvat kunnan suunnitelmiin. Skissä on runsaasti myös vapaa-ajan toimintaa ja urheilua. Vapaaehtoinen järjestötoiminta muodostuu yli 300 yhdistyksestä.

Skin ystävyyskuntia ovat Gladsaxe, Pirkkala ja Solna.


Solna

Solna, vastakohtaisuuksien kaupunki, on sekoitus uutta ja vanhaa: suurvalta-ajan linna keskellä moderneja asutusalueita, maailman ensimmäinen kansallispuisto lähellä vilkkaita liikenneväyliä, avaruustutkimusta ja antikvariaatteja. Solna on oma kaupunkinsa Suur-Tukholman alueella ja pinta-alaltaan yksi pienimmistä kunnista Ruotsissa. Solnan 22 neliökilometrin kokoisella alueella asuu runsaat 70 000 henkeä.

Solnan ystävyyskuntiin kuuluu pohjoismaisten Gladsaxen, Pirkkalan ja Skin lisäksi Valmiera Latviasta.


Valjala

Valjalan kunta (180 km2, n. 1400 as.) sijaitsee Saarenmaan eteläosassa, uuden ja vanhan Kuressaaren maantien ympäristössä. Viron vanhin kirkko on entistetty Valjalan Martinin kirkko, joka on rakennettu 1200-luvulla linnoituskirkkona. Hiukan kaakkoon, Lõvejoen lähellä on muinaisajan Saarenmaan suurin muinaislinna, Valjalan maanlinna, joka alistui viimeisenä Virossa, v. 1227. Vanhojen kalastajakylien Turjan ja Kunglan seudulla on telttailumahdollisuuksia, meressä paljon pieniä luotoja, Siiksaaren ympäristössä on lahdista muodostuneita järviä.