Kouluateriat suunnitellaan niin, että ravitsemussuositukset toteutuvat. Koululounas kattaa 1/3 koululaisen päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Oppilaan toivotaan syövän kaikki aterian osat.
Ruokatunti on muutakin kuin vain vatsan täyttämistä. Parhaimmillaan se antaa erinomaisen tilaisuuden opetella ruoka- ja tapakulttuuria eli kauniita pöytätapoja, toisen huomioon ottamista ja yhdessä olemista. Kiireetön ruokahetki antaa mahdollisuuden nauttia ruoan mausta, tuoksusta ja päivän lepohetkestä.
Koululounaaseen sisältyy:
- pääruoka lisäkkeineen
- salaatti tai raaste ja salaatinkastike muina paitsi keittopäivinä
- näkkileipä ja leipärasva, pehmeää leipää ruokalistalla mainittuina päivinä
- ruokajuomana rasvaton maito, piimä tai vesi