Kaikki ajantasaiset tiedot koronaviruksesta sekä yhteystiedot löydät:


Koronavirus, tietoa ja ohjeita - Pirkkala

Koronavirus, tietoa ja ohjeita - VesilahtiMiten hengitystieoireisena tulee toimia?

Tays - Miten toimia jos sinulla on hengitystieoireita

Voit myös tehdä Omaolossa oirearvion ja saat vastaustesi perusteella hoitosuosituksen.Maksaako koronatesti?

 • Julkisessa terveydenhuollossa maksuton näytteenotto järjestetään vain terveydenhuollon henkilöstön arvion myötä ja yleensä vain oireisille henkilöille.

 • Mikäli näyte tarvitaan esimerkiksi vapaa-ajan matkaa varten, ei näytettä voida oireettomalle henkilölle järjestää julkisen terveydenhuollon kautta. Vapaa-ajan matkoja varten mahdollinen näytteenotto täytyy järjestää yksityisen terveydenhuollon kautta, tuolloin näytteenotto on maksullista. Työmatkojen kohdalla näytteenotto järjestetään ensisijaisesti työterveyshuollon kautta.

 • Huomioithan, että julkisesta terveydenhuollosta ei järjestetä täysi-ikäiselle henkilölle COVID-näytteenottoa koronapassia varten, vaan henkilön tulee hakeutua näytteenottoon yksityisen palveluntuottajan kautta. Julkinen terveydenhuolto tarjoaa koronatestauksen vain, jos täysi-ikäisellä henkilöllä on todistus siitä, ettei hän voi terveydellisistä syistä ottaa koronarokotteita.
 • Koronanäytteenotto ulkomaanmatkan jälkeen on maksuton kunnan terveyspalveluissa.


Mistä voin tiedustella koronavirustestin tulosta?

 • Pääsääntöisesti näytteenoton tuloksesta saa tekstiviestillä tiedon. Vastauksen saapuminen vie hieman näytteenoton ruuhkaisuudesta riippuen 1-2 vrk. Mikäli vastausta ei saavu 2 vrk sisään, voit kysyä tulosta koronaneuvontapuhelimen kautta.
 • Ennen näytevastauksen saapumista on erittäin suositeltavaa välttää kaikkia perheen ulkopuolisia henkilökohtaamisia, vaikka oireet olisivatkin jo lievittyneet. 

Voinko käydä COVID-näytteenotossa muualla kuin kotipaikkakunnallani?

 • Koska COVID-epidemian torjunta on valtakunnanlaajuinen tehtävä, voidaan näytteenotto toteuttaa muuallakin kuin kotipaikkakunnalla. Mikäli kuitenkin kotipaikkakunta sijaitsee oleskelupaikkakunnan läheisyydessä, on suositeltavaa hakeutua näytteenottoon oman terveyskeskuksen kautta, jotta mahdollinen jatkohoito saadaan järjestettyä sujuvammin.

Mistä saan todistuksen koronainfektiosta tai negatiivisesta testituloksesta?

OmaKanta-palvelussa on saatavilla EU-hyväksytty todistus sairastetusta COVID-infektiosta, annetuista koronarokotteista tai otetun COVID-näytteen vastauksesta. Mikäli Omakannasta koronatodistuksen tulostaminen ei onnistu, voit pyytää tulostetta myös omasta terveyskeskuksesta soittamalla koronaneuvontapuhelimeen. Todistukset toimitetaan postin välityksellä kotiosoitteeseen, toimituksessa voi olla useamman päivän viive. Todistusta ei saa päivystyksestä.

Miten saan lähetteen koronanäytteenottoon koronapassia varten?

 • Suomessa koronapassiksi kelpaa pääasiassa todistus annetusta täydestä koronarokotesarjasta, alle 6 kk sitten sairastetusta COVID-infektiosta, sairastetun COVID-infektion jälkeen annetusta yhdestä koronarokoteannoksesta tai enintään 72 h vanhasta negatiivisesta näytevastauksesta (antigeenitestissä aikaraja enintään 48 h). Koronapassia voidaan tilaisuuksissa vaatia 16 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä.
 • Mikäli alle 18-vuotias henkilö tarvitsee koronapassia varten COVID-näytteenoton, tarjotaan näytteenotto julkisen terveydenhuollon kautta
 • Täysi-ikäiselle henkilölle COVID-näytteenottoa ei kuitenkaan järjestetä julkisesta terveydenhuollosta, vaan tarvittaessa henkilön tulee hakeutua näytteenottoon yksityisen palveluntuottajan kautta.
  • Mikäli täysi-ikäisellä henkilöllä on todistus siitä, ettei hän voi terveydellisistä syistä ottaa koronarokotteita, näyte otetaan veloituksetta julkisen terveydenhuollon kautta.

Karanteeni ja eristys

Tays - Usein kysyttyjä kysymyksiä eristyksestä ja karanteenista


Matkustaminen

Tays - Matkailu ja koronavirus: Tietoa matkailijalle

 • Terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista päivittyneen lainsäädännön mukaan 30.6.2022 asti.Maskin käyttäminen

THL - Kysymyksiä ja vastauksia maskin käytöstäLapset ja koronavirus

THL - Tietoa lasten koronainfektiosta ja -rokotuksista

 

Etsitkö usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksiin liittyen? Vastauksia rokotekysymyksiin löydät tältä sivulta


Sivua muokattu viimeksi 17.1.2022.