Alle on koottu yleisiä kysymyksiä koronarokotteista ja rokotusten järjestämisestä Pirkkalan yhteistoiminta-alueella. Kysymyksiin vastasi Pirkkalan yhteistoiminta-alueen tartuntatautilääkäri Jaakko Kivijärvi. Lähteenä on käytetty myös THL:ää.

Koronarokotteisiin liittyvät asiat muuttuvat nopeasti. Useita kysymyksiä ratkaistaan sitä mukaa, kun rokotteita saadaan kesän edetessä. Sivun sisältöä päivitetään tilanteen muuttuessa.
Sivua päivitetty viimeksi 15.9.2021.Miten rokotukset vaikuttavat ulkomaanmatkan jälkeisiin toimenpiteisiin?

(kuva suurenee klikkaamalla)

Katso myös: Matkustatko Suomeen? FINENTRY-verkkopalvelu sujuvoittaa maahantuloa ja koronavirustestausta


Missä vaiheessa rokotukset ovat Pirkkalan yhteistoiminta-alueella?

Tällä hetkellä rokotusvuorossa olevat ryhmät näkyvät koronarokotussivulta. Löydät sivulta myös ohjeet ajanvaraukseen:


Mitä rokotteita nyt annetaan?

 • Pirkkalassa 1. rokoteannos annetaan joko Comirnaty tai Moderna-rokotteella. 
 • Vesilahdessa 1. rokoteannos annetaan Comirnaty-rokotteella

Tämän jälkeen tehosterokotus annetaan ensisijaisesti samalla valmisteella. Uusia rokotussarjoja Astra Zenecan valmisteella ei enää aloiteta.

Annetaanko rokotukset syntymävuoden vai iän perusteella?

 • Ikärajoilla tarkoitetaan täytettyjä kokonaisia ikävuosia, ei syntymävuotta.

Miksi rokotusaikoja ei ole aina saatavilla?

Mikäli rokotusaikoja ei ole varattavissa, ovat kaikki rokotusajat jo täynnä. Uusia aikoja avataan varattavaksi aina sitä mukaa, kun rokotteiden määrät varmistuvat. Jokaiselle järjestetään kuitenkin mahdollisuus rokotusajan saamiseen, oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi.

 • Yksittäisiä peruutusaikoja saattaa vapautua jos ajan varannut peruu aikansa.
 • Ajanvarauksia saa tehdä vain 1 kpl/henkilö.


Mistä voin tiedustella peruuntuneita rokotusaikoja?

 • Parhaiten mahdollisten peruutusaikojen saatavuutta voi selvittää tarkistamalla verkkoajanvarauksen tilannetta. Mikäli aikoja ei ole saatavilla, ei peruutusaikoja ole tullut. Viime hetken peruutusaikoihin soitamme yleensä terveyskeskuksesta käsin kulloinkin rokotusvuorossa olevia henkilöitä.
  Verkkoajanvaraus Pirkkala
  Verkkoajanvaraus Vesilahti


Onko koronarokote pakollinen? Maksaako rokotus?

 • Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Suosittelemme rokotetta kaikille, koska laajalla rokotuskattavuudella epidemian leviäminen saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Mistä saan todistuksen koronainfektiosta, negatiivisestä testituloksesta tai koronarokotuksesta?


Ensisijaisesti suosittelemme käyttämään OmaKanta-palvelua. Mikäli OmaKannan käyttö ei ole mahdollista, voit pyytää todistuksen omasta terveyskeskuksesta. Jaetaanko koronarokotuksia työterveyshuollon kautta?

Pirkkalassa ja Vesilahdessa ikä- ja riskiryhmäperusteiset rokotukset kuntalaisille toteutetaan terveyskeskuksien kautta. Kuntaan saapuvia rokotteita ei jaeta yksityisten toimijoiden tai työterveyshuoltojen käyttöön.


Voiko koronarokotteen saada toisella paikkakunnalla?

Koronarokotuksen saaminen kotikunnan ulkopuolella on mahdollista, mutta vaatii usean kuukauden oleskelun paikkakunnalla. Jokainen saa koronarokotuksen lähtökohtaisesti omassa kunnassaan. Sosiaali ja terveysministeriön (STM) linjaus johtuu siitä, että rokotteet jaetaan kuntiin asukasmäärien perusteella.

Toisella paikkakunnalla pitkään työn tai muun syyn takia oleskelevan henkilö voi kuitenkin saada koronarokotuksen myös siitä kunnasta, jossa oleskelee.

Mitään tiettyä aikarajaa oleskelun pituudelle ei ole määritetty, vaan kunnat käyttävät tässä paikallista harkintaa. Ensisijaisesti rokotteiden tulee riittää kunnan omille asukkaille. Mikäli rokote halutaan toiselta paikkakunnalta, rokotettavan kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä kunnan rokotuksista vastaavaan tahoon. Myös muuttajan kannattaa olla ajoissa yhteydessä uuteen kotikuntaansa rokotusajan varaamiseksi.


Voiko jokin sairaus/lääkitys estää koronarokotteen saamisen?

 • Tällä hetkellä tiedossa ei ole yksittäisiä sairauksia, jotka voisivat estää rokotuksen antamisen. Toki todettu vaikea allergia rokotevalmisteiden ainesosille voi estää jonkin rokotevalmisteen käytön. Käytössä olevien rokotteiden ainesosille allergisuus on kuitenkin äärimmäisen harvinaista.

 • Alle 65 vuoden ikä on tällä hetkellä este AstraZenecan rokotteen antamiselle. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen, hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT) tai hiussuonivuoto-oireyhtymän. Esim. aivoinfarkti/-verenvuoto, laskimotukos, keuhkoembolia tai todettu geneettinen tukostaipumus eivät ole este valmisteen käytölle.

 • Rokotuksista saatetaan lääketieteellisistä syistä pidättäytyä saattohoitopotilaiden tai muuten hyvin hauraiden ja sairaiden henkilöiden kohdalla, koska tuolloin mahdollinen lieväkin rokotereaktio voi aiheuttaa voinnin romahtamisen tai toisaalta rokotuksella saavutettava hyöty voi jäädä olemattomaksi.


Olen sairastanut koronainfektion aiemmin, tarvitsenko rokotetta?

 •  Kun sairastetusta infektiosta on kulunut noin 3-6 kk, suositellaan rokotteen ottamista vastustuskyvyn ylläpitämiseksi.


Voinko valita, minkä rokotteen otan?

 • Emme suoranaisesti pysty tarjoamaan valinnanvaraa rokotevalmisteiden välillä vaan rokotuksia toteutetaan kulloinkin käyttöön saatavilla rokotteilla. Rokotuksia toteutetaan THL:n ohjeiden mukaisesti, kulloinkin rokotusvuorossa oleva ryhmä ilmoitetaan verkkoajanvarauksen yhteydessä. Jos varaat/aikaistat tehosteaikaa verkosta, huomioithan, että tehosterokotus toteutetaan lähtökohtaisesti samalla valmisteella kuin ensimmäinen rokotuskerta.

 • Huomioithan, että rokotevalmisteen valinta tai ei ole mahdollista enää rokotuspaikalla. Rokotustapahtumissa on käytettävissä on vain kyseisenä päivänä jaossa olevaa rokotetta. 


Minkä tehosterokotteen saan?

Tehosterokotteet annetaan tällä hetkellä Comirnatylla ja Spikevaxilla (Moderna).


Milloin tehosterokotukset annetaan?

Tehosteannokset annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.
 
THL:n ohjeiden mukaisesti tehosteannosta ei voi antaa ennen kuin ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut 6 viikkoa. 

Jos haluat aikaistaa tehosterokotuksen ajankohtaa, toimi näin:

Tästä pääset Pirkkalan ajanvaraukseen
Tästä pääset Vesilahden ajanvaraukseen

 • valitse palvelu: "Koronarokotus/tehosteannos (2. annos) ja napsauta "Hae ajat"
 • huomioithan, että ajanvaraus on erikseen Comirnatylle (Pfizer/Biontech) ja Spikevaxille (Moderna)
 • ilmoita ajanvarauksen yhteydessä 1. rokoteannoksen päivämäärä
 • sinun ei tarvitse erikseen peruuttaa aikaisemmin varaamaasi tehosteaikaa, vaan aikaisemmin sinulle varattu (12 viikon kohdalla oleva tehosteaika) perutaan rokotustilanteessa


Pitääkö rokotetun mennä koronatestiin, jos jossain vaiheessa tulee flunssan oireita?

 • Toistaiseksi myös rokotettujen henkilöiden tulee hakeutua koronanäytteenottoon hengitystieoireiden ilmetessä. Tämä johtuu siitä, että rokotteiden teho vaikeaa tautimuotoa kohtaan on yli 90 %, mutta lieviä tautimuotoja vastaan suoja on hieman heikompi. Myös lieväoireinen henkilö voi kuitenkin levittää virusta eteenpäin.
 • Rokotteiden on todettu vähentävän myös tartuttavuutta, mutta suoja ei ole 100 % luokkaa ja näin ollen myös rokotettu henkilö voi levittää virusta eteenpäin taudin saadessaan.

Tästä pääset Pirkkalan koronarokotussivulle
Tästä pääset Vesilahden koronarokotussivulle

 

Onko koronarokotteita tutkittu lapsilla?

 • Euroopan lääkevalvontaviranomainen EMA ja Suomessa THL on myöntänyt Pfizer/Biontechin Comirnatylle ja Modernan Spikevax-rokotteelle käyttöluvan 12 vuotta täyttäneille henkilöille. Molemmat rokotteet ovat lähetti-RNA -tekniikkaan perustuvia. Maailmanlaajuisesti 12-15 -vuotiaiden koronarokotteita on annettu jo kymmeniä miljoonia annoksia ja rokotteiden käyttö nuorilla on osoittautunut turvalliseksi. Rokotteiden teho on myös kuvautunut hyvänä ja vähintään samanveroisena kuin aikuisilla.

 • Pääasiassa rokotuksista aiheutuneet haittavaikutukset ovat olleet lieviä ja samankaltaisia kuin aikuisilla. Yleisimpiä haittoja ovat olleet pistoskohdan arkuus ja lievä kuumeilu. Vakavien haittatapahtumien esiintyvyys on tutkimuksissa ollut samaa luokkaa kuin aikuisilla.

 • Lähetti-RNA -pohjaisiin koronarokotteisiin on osoitettu liittyvän mahdollisuus sydänlihastulehdukseen/sydänpussitulehdukseen. Riski on hyvin vähäinen, tapausten esiintyvyys on kansainvälisissä tutkimuksissa vaihdellut, mutta pääasiassa esiintyvyys on ollut kokoluokkaa 1-10 tapausta/miljoona rokoteannosta. Pääasiassa oirekuvat ovat olleet lieviä ja ohimeneviä, hankalammat oirekuvat ovat painottuneet iäkkäämpiin ja pitkäaikaissairaisiin henkilöihin

 • Alle 12-vuotiaiden koronarokotusten aloittamisesta odotetaan lisätietoja

Linkki THL:n sivuille nuorten rokotuksista 


Onko COVID-infektio vaarallinen lapsille ja nuorille?

 • Nuorten riski vaikeaan COVID-infektioon on kuvautunut toistaiseksi vähäisempänä kuin iäkkäämmällä väestöllä, mutta etenkin viime kuukausina myös nuorten ja etenkin nuorten aikuisten voimakasoireisia tartuntoja on ilmennyt.

 • Vaikka pääasiassa lasten ja nuorten tautimuodot ovat lieväoireisempia, on kuitenkin myös heistä alkaneita tartuntaketjuja voitu todeta niin perheen sisäisesti kuin muissakin yhteyksissä. Nuorten koronarokotuksilla pyritään estämään sekä nuorten itsensä tartuntoja että heistä alkavia tartuntaketjuja

Materiaaleja rokotuksista

Tältä sivulta löydät materiaalia koronavirusrokotuksiin liittyen. Materiaalit ovat verkosta ladattavia ja tulostettavia. Linkin takaa löytyy materiaalia mm. 12-15 -vuotiaiden koronarokotuksiin liittyen.