Varhaiskasvatuksessa lapsen tuki rakentuu yksilöllisesti huomioiden kehityksen ja oppimisen eri osa-alueet.
Lapsen kehityksen ja oppimisen rakenteelliset tukitoimet varhaiskasvatuksessa ovat harkinnanvaraisia ja ne järjestetään ensisijaisesti lapsen omassa ryhmässä. Lapsen ensisijainen varhaiskasvatuspaikka on päiväkoti, mikäli lapsen tuen tarve on korostunut.
Varhaiskasvatuksen erityisopettajat (VEO)
Varhaiskasvatuksessa erityisopettajat ovat suunnittelemassa ja arviomassa lapsiryhmän toimintaa ja lapsen tarvitsemia tukitoimia yhdessä lasten lähiaikuisten kanssa.
Mikäli lapsen tuen tarve on tiedossa jo ennen varhaiskasvatuksen aloittamista, tulee huoltajien olla yhteydessä heti koordinoivaan varhaiskasvatuksen erityisopettajaan.
Varhaiskasvatuksen perheohjaaja
Varhaiskasvatuksessa ei toistaiseksi ole perheohjaajaa.
Varhaiskasvatuksen perheohjaaja auttaa löytämään ratkaisuja vanhemmuuden haasteisiin
Perheen arjessa voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, ajatuksia ja tunteita, jotka olisi hyvä jakaa jonkun kanssa. Perheohjaus on palvelu, jonka tavoitteena on tukea huoltajia lapsiperheen arjessa ja haastavissa tilanteissa. Perheohjaus on luottamuksellista ja maksutonta, ja se on tarkoitettu Pirkkalan kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasperheille. Perheohjauksen lähtökohtana ovat kunkin perheen yksilölliset toiveet ja tarpeet.
Tavoitat varhaiskasvatuksen perheohjaajan puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman kautta. Voimme tavata päiväkodissa, kotona tai Wivintalolla. Varhaiskasvatuksen perheohjaaja voi myös tarvittaessa osallistua lapsen vasu-keskusteluun.
Kuntouttava varhaiskasvatus
Kuntouttava varhaiskasvatus on maksutonta, jos lapselle on laadittu kehitysvammalainsäädännön mukainen erityishuolto-ohjelma. Kuntouttavaa varhaiskasvatusta haetaan kehitysvammapalveluhakemuksella.
NEPSY-piste ja -puhelin
Nuolialakeskuksen 1. kerros os. Kouluportinkuja 5, A-ovi
Puh. 040 523 1342
Nepsy-piste on tarkoitettu erityisesti leikki- ja alakouluikäisten lasten vanhemmille ja lähiaikuisille. Pisteestä saat lainattavien apuvälineiden lisäksi käytännön vinkkejä arjen kasvatustyöhön. Paikalla on aina aukioloaikoina kunnan koulutettu neuropsykiatrinen (nepsy) valmentaja, jonka kanssa voi keskustella arjen haasteista.
Osalla lapsille esimerkiksi erilaiset temperamentin ja käyttäytymisen piirteet saattavat asettaa tavallista enemmän haastetta kasvatustilanteille. Lainattavissa on erilaisia perheenne arkea helpottavia materiaaleja ja apuvälineitä, kuten kuulosuojaimia, aktiivityynyjä, time-timereita ja tiimalaseja. Voimme myös tutustua yhdessä esimerkiksi erilaisiin tunteiden hahmotuksen, oman toiminnanohjauksen ja motivoinnin materiaaleihin.
Aukioloajat löytyvät kunnan Nepsy-pisteen sivulta. Avoinna myös sopimuksen mukaan.
Mikäli et pääse paikalle, palvelee Nepsy-puhelin myös pisteen aukioloaikojen ulkopuolella.