Hyppää sisältöön
Pirkkala logo

Espanjansiruetanoiden torjuntaan roska-astioita

7.10.2020
Kategoria: Koti ja ympäristö
Etanaroskisten sijainnit

Tänä vuonna Pirkkalassa on tehty melko paljon havaintoja espanjansiruetanoista. Nyt Pirkkalan kunta on ottanut kokeiluun etanaroskikset lajin torjuntaa varten.

Etanaroskikset on ainakin toistaiseksi sijoitettu Takamaalle ja Vähäjärven läheisyyteen (ks. kartta), joissa espanjansiruetanoista on runsaasti havaintoja. Asukkaat voivat kerätä etanaroskiksiin havaitsemansa espanjansiruetanat.

Espanjansiruetanat tapetaan leikkaamalla kahtia tai pudottamalla kiehuvaan veteen. Laita kuolleet etanat suljettuun kevyeen pakkaukseen (esim. maitotölkkiin) tai muovipussiin ennen roskikseen toimittamista.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Espanjansiruetana on täysikasvuisena noin 7-14 cm:n pituinen. Niiden väritys on yleensä hyvin vaihtelevaa, Suomessa tavatut yksilöt ovat tavallisesti olleet likaisen oranssinpunaruskeita, likaisenruskeita tai mustia. Ethän sekoita espanjansiruetanaa kotoiseen ukkoetanaan! Ukkoetana kuuluu Suomen alkuperäiseen lajistoon, eikä sen hävittämiselle ole syytä.

Lisätietoja espanjansiruetanan tunnistamisesta ja torjunnasta löytyy vieraslajit.fi -sivustolta, jonne voit myös ilmoittaa vieraslajihavainnoista.

Roska-astian infolappu (pdf)

Roskisten sijainnit kartalla (pdf)


Etanaroskisten sijainnit

Kartta etanaroskisten sijainneista Vähäjärvellä ja Takamaalla Pirkkalassa.

Etanaroskis Vähäjärvellä

Etanaroskis Vähäjärvellä.


Etanaroskis Takamaalla

Etanaroskis Takamaalla.