Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Esihistoria heräsi eloon Pirkkalassa – Historian harrastajat ja viikinkiajan ystävät kokoontuivat viikonloppuna Rautakauden Birckalaan

Pirkkalassa vietettiin viikonloppu viikinkiajassa, kun Rautakauden Birckala -tapahtuma kokosi 6.–7.7.2024 historiatapahtumien ystävät ja harrastajat Reipin museoalueelle. Seitsemättä kertaa toteutettu rautakausitapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa nimellä Rautakauden Birckala. Aurinkoisena lauantaina alueelle saapui noin 4 000 kävijää ja samalla rikottiin tapahtuman päiväkohtainen yleisöennätys. Kahden päivän aikana Reipissä vieraili yhteensä yli 6 000 tapahtumakävijää.

Rautakauden Birckala on maksuton ja ikärajaton esihistoriatapahtuma, joka on saanut inspiraationsa viikinkiajasta ja Tursiannotkon arkeologisista löydöistä. Pirkkalan kunta järjestää tapahtuman yhteistyössä paikallisten yhdistysten, historianharrastajien ja asiantuntijoiden sekä vapaaehtoisen kanssa. Tapahtumaa tekemässä oli yli 200 historianelävöittäjän, vapaaehtoisen, yhdistystoimijan ja työntekijän joukko.

”Suuri kiitos hienosta tapahtumasta kuuluu jokaiselle tapahtuman toteutuksessa mukana olleelle! Rautakauden Birckalaan saapui tänä vuonna paljon uutta yleisöä ja erityisesti kansainvälisten tapahtumavieraiden kasvaneen määrän kuuli selvästi alueella liikkuessa. Tapahtuman muodonmuutos Pirkkalan Muinaismarkkinoista Rautakauden Birckalaksi onnistui upeasti ja jopa pienet muutokset, kuten jäteastioiden ja käymälöiden modernien materiaalien naamiointi tapahtuma-alueella keräsivät kiitosta niin kävijöiltä kuin elävöittäjiltä.” kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Peik Erhola tyytyväisenä.

Viikinkejä Tanskasta, kauppiaita ja käsityöläisiä Virosta ja tapahtumavieraita ympäri maailman – Rautakauden Birckalaan saavutaan yhä kauempaa

Rautakauden Birckala ottaa mallia varhaisella keskiajalla Pirkkalan Kotolahdella, nykyisen tapahtuma-alueen läheisyydessä sijainneesta vilkkaasta kauppapaikasta ja kokoaa historian harrastajia, käsityöläisiä ja yleisöä vuosi vuodelta kansainvälisemmin. Käsityöläisten markkinoille saapui kauppiaita ja käsityöläisiä ympäri Suomen ja Virosta asti. Tapahtumavieraita saapui pohjoismaiden ja Baltian lisäksi muun muassa Kanadasta ja Sveitsistä.

Birckalan kaartin vauhdikkaat taistelunäytökset ovat tapahtuman ehdoton kestosuosikki. Viikinkien taistelut nähtiin tänä vuonna entistä suurempina, kun Birckalaan saapui nelisenkymmentä viikinkitaistelijaa ympäri Suomesta ja Tanskasta. Paikallisen kaartin saapuivat haastamaan taistelijat Ulvilan, Vanajan, Kalevan ja Harjun kaarteista, Palkkakorpit Jyväskylästä, Faravidin sudet Pohjanmaalta, Harmaasudet Helsingistä ja Wirran Wartijat Turusta, sekä maineikkaan Ulfhednir:n taistelijat Tanskasta.

Rautakausiteemaisen ohjelmiston vetonauloina runonlaulu, pakanafolk ja historian asiantuntijoiden luennot

Yksi tapahtuman uudistuksista oli ohjelmalava, jossa nähtiin ja kuultiin muun muassa asiantuntijaluentoja, muinaismusiikkia sekä Mystikon ja Loihtijan maagiset taikuusesitykset. Ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa kaikki halukkaat pääsivät kuulemaan Pirkkalan Tursiannotkon kaivauksia johtaneen arkeologi Sami Ranisen luentoa uuden esiintymislavan laajaan katsomoon.

Rautakauden asiantuntijuutta oli tarjolla myös tietokirjailija Ilari Aallon luennolla Suomen rautakauden uskomusmaailmasta sekä Pirkanmaan pyhistä kivistä ja kalmistoista. Lauantaina äänellään taituroineen kansanmuusikko Anna Fältin esityksessä kuultiin kalevalaista runonlaulua, loitsuja ja karjankutsuja. Sunnuntaina lavalle noussut Pakanafolk-yhtye Noiduin hypnotisoi yleisön mytologiaan ja muinaisuskoon perustuvalla, itse rakennetuilla perinnesoittimilla soitetulla musiikillaan.

Tämä vuonna tapahtumakävijät pääsivät tutustumaan viikinkiajan kädentaitoihin tulenteosta kalannahan parkitsemiseen. Historianelävöittäjien viikinkileirissä ja Muinaiskylällä yleisö pääsi seuraamaan rautakauden yhteisöllistä elämää. Rautakausiteemainen ohjelma sisälsi myös opastettuja kierroksia Tursiannotkoon, Norstra&Damuksen valloittavan Kirppusirkuksen, monenlaista lastenohjelmaa ja paljon muuta.

Rautakauden Birckala järjestetään jälleen ensi vuonna 5.-6.7.2025.

Tapahtuman palautekysely on avoinna verkossa https://q.surveypal.com/2024_lyhyt_kysely

birckala.fi
Facebook @birckala
Instagram @birckala
#rautakaudenbirckala #birckala #visitpirkkala

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"