Ruoka-aineallergiat
Kansallisen allergiaohjelman (2008–2018) mukaisesti lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.
Ruokapalvelussa turvataan allergiselle lapselle kaikista ruoka-aineryhmistä ravitsemuksellisesti riittävä valikoima. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia kodin käyttämiä harvinaisia ruoka-aineita ei ruokapalvelulla ole velvollisuutta tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava ruoka-aine.
Allergiaruokavalion tarve
Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa arvioidaan allergiaruokavalion tarve. Terveydenhoitaja, lääkäri tai ravitsemusterapeutti allekirjoittaa tarvittavat ruokapalvelulle toimitettavat todistukset, joiden perustelella ruokavalio toteutetaan. Allergiaruokavaliot ovat yleensä määräaikaisia.
Lomakkeet
- Selvitys erityisruokavaliosta -lomake.
- Mikäli ruoka-allergisella on vain vähän soveltuvia ruoka-aineita, käytetään "Käytössä olevat ruoka-aineet -lomaketta".
Lomakkeet saa terveydenhuollosta.
Poissaoloista ilmoittaminen
Jos erityisruokavalio jää koulussa syömättä kahden viikon ajan, keittiön henkilöstö pyytää ensisijaisesti opettajaa selvittämään huoltajalta onko erityisruokavaliolle enää tarvetta. Tarvittaessa opettaja ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan. Mikäli asiaan ei saada selvyyttä, erityisruokavalion valmistaminen lopetetaan.
Ruokavalion täydentämiseen tarvittavat valmisteet
Huoltajat hankkivat itse ja tuovat päivähoitoon pienten lasten erityiskorvikkeet (esimerkiksi maitoa korvaava valmiste). Ruokapalvelu tarjoaa alle 1 vuotiaiden lasten maidon korvikkeen, joka ei ole lääkärin määräämä sekä kaura- riisi- ja soijapohjaiset juomat niitä tarvitseville. Huoltajat toimittavat myös tarvittavat erityisvalmisteet (esimerkiksi täydennysravintojuomat ja energiajauheet) päiväkodin tai koulun henkilökunnalle, mikäli lapsella on yksilöllinen ravitsemushoitosuunnitelma, esimerkiksi Taysista.