Palveluseteli erikoissairaanhoidon palveluissa

Palveluseteli on Pirkkalan kunnan maksusitoumus, jolla kunta sitoutuu maksamaan setelissä mainitun summan hyväksymänsä yrityksen erikoislääkärin palvelusta. Loppuosa palvelusta jää potilaan itse maksettavaksi. Palvelusetelitoiminta perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (24.7.2009/569). Erikoissairaanhoidon palveluita hankitaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Hatanpään sairaalasta ja palvelusetelillä yksityissektorilta.


Palveluntuottajat 2020-2023

Coronaria, Coxa, Johanneksen klinikka, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo.


Potilaan omavastuuosuus

Potilaan maksama osuus (omavastuu) vaihtelee riippuen siitä, kenet potilas valitsee palveluntuottajaksi. Palvelusetelin arvo on määritelty siten, että jos potilas valitsee halvimman palveluntuottajan, maksu on 41,20 euroa/käynti. Alle 18-vuotiailta ei peritä omavastuuosuutta.

Lain mukaan palveluseteli ei kerrytä asiakasmaksukattoa eikä omavastuuosuudesta voi saada sairausvakuutuskorvausta (KELA-korvaus). Matkakustannuksista voi saada korvauksen sairausvakuutuslain mukaan.

Jos käynnin yhteydessä sovitaan hankittavaksi muita palveluita kuin mitä seteliin on kirjattu, joutuu potilas maksamaan niiden kustannukset kokonaisuudessaan itse. Näistä itse maksetuista palveluista voi saada sairausvakuutuskorvauksen.

Palveluseteliä koskevan lain mukaan setelin käyttäminen on vapaaehtoista. Jos potilas ei halua käyttää palveluseteliä, voi sen sijaan saada vastaavaa julkista palvelua. Käytännössä silloin tehdään lähete Tampereen yliopistollisen sairaalan poliklinikalle.