Ehkäisy-, perhesuunnittelu-, äitiys- ja lastenneuvolan chat   

Chat on sivun oikeassa alareunassa esiintyvä vihreä laatikko. Saat yhteyden ehkäisy-, perhesuunnittelu-, äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajaan chatin välityksellä arkisin klo 10-12. 

Voit osallistua chat –palveluun sekä anonyymisti että omalla nimelläsi. Tietoturvasyistä ethän kirjoita chattiin henkilötunnusta tai luottamuksellisia tietoja. Ammattilaisemme ohjaavat sinut tarvittaessa vahvaan tunnistautumiseen. Tunnistautumisen avulla voimme neuvoa sinua henkilökohtaisemmin. Chatin kautta ammattilaisemme pystyvät avaamaan tarvittaessa myös videoyhteyden, tähän ammattilaisemme pyytävät aina lupaa erikseen. Chatin kautta saat ohjausta ja neuvontaa ehkäisyyn, perhesuunnitteluun, raskauteen ja raskauden suunnitteluun liittyvissä asioissa.

Mikäli olet liittyneenä chat-keskusteluun kännykälläsi ja ammattilaisemme avaa videoyhteyden, lataa VideoVisit Live Meet-sovellus tätä varten. Palaa chattiin ladattuasi sovellus ja paina ”vastaa” ja kuvayhteys aukeaa

(klikkaamalla kuvaa kuva suurenee)


Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan tavoitteet ja tarkoitus

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on seksuaaliterveyden edistäminen ja ylläpitäminen. Neuvolakäynnin yhteydessä voidaan käsitellä myös ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita ja ongelmia.

Neuvolassa saatavia palveluita raskauden ehkäisyyn ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa:

  • seksuaaliterveysneuvonta
  • ehkäisyn aloitus, seuranta ja vaihto
  • kierukan tai kapselin asetus, vaihto, poisto ja seuranta
  • sterilisaatiolähetteet
  • sukupuolitauteihin liittyvää neuvontaa ja hoitoon ohjausta
  • neuvontakäynti raskautta suunnitteleville
  • lapsettomuuden hoidon alkututkimukset ja neuvonta sekä ohjaus jatkotutkimuksiin
  • raskauden keskeytyksen alkututkimukset ja neuvonta sekä ohjaus erikoissairaanhoitoon

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan käynnit ovat ensisijaisesti terveydenhoitajan vastaanotolla, lääkärikäynnit suunnitellaan tarpeen mukaan. Käynnit ehkäisyneuvolassa ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Alle 15-vuotiaiden ehkäisy aloitetaan lääkärin vastaanotolla, joten heille ajanvaraus aina puhelimitse oman alueen terveydenhoitajalta.

Ehkäisyreseptien uusinnat ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajien kautta.


Maksuton raskauden ehkäisy

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Tavoitteena on löytää jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen vastaanotolle tuloa voi tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä. Sopivan ehkäisymenetelmän valinta edellyttää terveystaustatietojen kysymistä, haastattelua seksuaalikäyttäytymisestä ja elämäntilanteesta yleensä. Maksuttomia ehkäisyvälineitä voi saada ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta.

Alle 25-vuotias kuntalainen tai Pirkkalassa sijaitsevan toisen asteen oppilaitoksen ulkopaikkakuntalainen opiskelija voi saada maksuttomia ehkäisyvälineitä rajatusta valikoimasta; ehkäisypilleri, ehkäisyrengas, hormonikierukka, kuparikierukka, ehkäisykapseli ja kondomi. Maksuttoman ehkäisyn piirissä oleville asiakkaille tarjotaan säännöllisesti seurantakäyntejä.

Mikäli nuorella jo on raskauden ehkäisy käytössä, hän voi siirtyä maksuttomaan ehkäisyyn varaamalla ajan ehkäisyneuvolaan. Kondomeja voi saada ehkäisyneuvolan lisäksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.

Yli 25-vuotias voi saada maksuttomia ehkäisyvälineitä kansanterveyslain mukaisesti aloitusvaiheessa (3kk), jos kyse on raskauden ehkäisyn aloittamisesta ensimmäistä kertaa, synnytyksen tai raskauden keskeytyksen jälkeen 3kk sisällä.

Maksuttoman raskauden ehkäisyn piiriin ei kuulu ehkäisyvalmisteiden käyttö muussa tarkoituksessa, esimerkiksi aknen hoito tai vuotohäiriöt, kuin raskauden ehkäisy. Tällöin ehkäisyvalmisteiden käyttö on asiakkaalle omakustanteista.