Hyppää sisältöön
Pirkkala logo

Arkeologi Sanni Salomaa: Arkeologiset kaivaukset Pirkkalassa kesällä 2021 – löydöt ja tutkimuksen tilanne

Kilpi ja kypärä
26.10.2022 klo 17.30–klo 19.00
Paikka: Pirkkalan yhteislukio Silmu
Kategoria: Kulttuuri Muinaisaika Pirkan opisto

Asiantuntijaluennolla esitellään kesällä 2021 Pirkkalan Tursiannotkossa tehtyjä arkeologisia kaivauksia, löytöjä sekä vuoden 2022 aikana tehdyn tutkimuksen tilannetta.

Pirkkalan Tursiannotko on laaja muinaisjäännösalue, joka on tunnetuin hyvin säilyneestä myöhäisrautakautisesta ja varhaiskeskiaikaisesta asuinpaikastaan. Se sijaitsee Pyhäjärven rannan tuntumassa Pirkkalankylässä. Kohdetta ovat tutkineet useat eri tutkijat vuodesta 1948 alkaen, ja 2012–2019 välisenä aikana kohteessa on järjestetty useita kaivauksia Pirkanmaan maakuntamuseon sekä Helsingin yliopiston toimesta. Aikaisemmissa arkeologi Sami Ranisen johtamissa kaivauksissa on löydetty usean eri hirsirakennuksen jäänteitä, sekä merkkejä karjankasvatuksesta, viljelystä, metsästyksestä ja kalastuksesta. Näiden tutkimusten perusteella asuinpaikka on asutettu viimeistään viikinkiajalla 900-luvulla, mistä asutus on jatkunut keskiajalle ja eteenpäin.

Kesällä 2021 Muuritutkimus Oy suoritti kohteessa arkeologiset pelastuskaivaukset tienrakennussuunnitelmien vuoksi. Tutkimuksissa löydettiin useita mahdollisia rakennusten jäänteitä, sekä runsaasti löytöaineistoa, kuten saviastian paloja, eläinten luita, lasihelmiä, koristeellisia luulusikoita, erilaisia metalliesineitä ja aseita. Luennolla kuullaan eri analyysien tuloksista, jotka kertovat mm. mitä eläimiä ja kasveja asuinpaikalla on hyödynnetty, sekä mitä uusimmat kaivauksissa löydetyt ilmiöt kertovat rautakautisen ihmisen elämästä asuinpaikalla.


Vapaa pääsy. Tilaisuus myös striimataan. Verkossa luentoa voi seurata tästä linkistä
Luennon järjestää Pirkan opisto.


Luento on osa Pirkkalan Muinaismarkkinoiden oheisohjelmaa. Katso tapahtuman ohjelma tästä.