Äitiysneuvolan tavoitteet ja tarkoitus

Äitiysneuvolatyön tavoitteena turvata odottavan äidin, syntyvän lapsen ja koko perheen paras mahdollinen terveys. Pyrkimyksenä on raskaudenaikaisten häiriöiden varhainen toteaminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen. Neuvola valmentaa perhettä synnytykseen ja lapsen vastaanottamiseen sekä tukee äidin ja isän kasvua vanhemmuuteen. Äitiysneuvolan palvelut ovat ilmaisia raskaana oleville naisille ja heidän puolisoilleen.

Äitiysneuvolaan kuuluvat säännölliset, määräajoin tehtävät terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset. Raskauden seurantaan kuuluvat kaksi ultraäänitutkimusta tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Tutkimuksiin varataan aika neuvolan ohjeiden mukaan.

Molemmat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolaan, mutta erityisesti toivomme molempien vanhempien mukana oloa neuvolan laajassa terveystarkastuksessa raskausviikolla 18.


Suunnitteletko raskautta?

Voit olla yhteydessä neuvolaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa, mikäli sinulla on kysymyksiä raskauteen liittyen. Voit varata ajan oman asuinalueesi terveydenhoitajalle raskaudensuunnittelukäynnille. Käynnin tarkoituksena on kartoittaa terveydentilaa ja elintapoja tulevaa raskautta ajatellen. Ajan voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla neuvolaan.


Oletko raskaana?

Kun raskaustesti on positiivinen, ota yhteyttä alueesi terveydenhoitajaan. Ensikäynti tapahtuu neuvolassa yleensä raskausviikolla 8-9.


Synnytyksen jälkeen

Terveydenhoitaja tulee perheeseen kotikäynnille kun perhe on kotiutunut sairaalasta.
Perhe varaa itse terveydenhoitajalta ajan kotikäynnille.

Synnytyksen jälkeen äiti käy terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla jälkitarkastuksessa.