Pormestarin blogi

15.2.2017

Vuosi yhtä juhlaa

Vuodet kuluvat vikkelään työn parissa ja arjen askareissa. Välillä on kuitenkin hyvä vetää vähän henkeä, katsoa mitä on saatu aikaiseksi ja nauttia saavutuksista. Tänä vuonna Suomi viettää 100-vuotisjuhliaan, ja koko kansakunta pääsee juhlimaan moninaisin tavoin.

Juhlavuoden kalenteri kertoo, että vuosi 2017 on Pirkkalassa yhtä juhlaa. Pirkkalalaiset toimijat ovat lähteneet innolla mukaan suunnittelemaan ohjelmaa ja tapahtumia itsenäisen Suomen kunniaksi. Juuri julkaistut Suomi 100 Pirkkala -verkkosivut (www.pirkkala.fi/suomi100) kokoavat yhteen niin kunnan, yhdistysten kuin yritystenkin juhlavuoden uutiset ja tilaisuudet. Juhlavuotta voi seurata myös Facebookissa Suomi 100 Pirkkala -sivulta.

Kalenterista löytyy kiinnostavaa ohjelmaa koko vuodeksi. Pirkan opisto järjestää luentoja esimerkiksi aiheista 100-vuotias Suomi kuvataiteen silmin ja Mille suomalaiset nauravat? Tiedossa on useita hienoja konsertteja, Pirkkala-aiheisia näytelmiä, näyttelyitä ja luontoretkiä. Elokuussa nähdään Pirkkalalaisia ihmisiä 100 vuoden ajalta -kulkue. Ja itsenäisyyspäivänä vietämme kaikkien yhteistä itsenäisyyspäivän juhlaa vapaa-aikakeskuksessa.

Kesä-elokuuksi Vähäjärven tuntumaan nousee kaikkien pirkkalalaisten yhteinen Suomi 100 -tapahtumakylä. Kylän tilat ovat juhlavuoden Yhdessä-teeman mukaisesti maksuttomia ja kaikkien avoimesti varattavissa. Kylän konteissa voi esimerkiksi pitää näyttelyitä, esitellä toimintaa tai pitää kioskia. Alueella on myös esiintymistila katsomoineen. Tapahtumakylä tuo varmasti eloa ja iloa pirkkalalaisten kesään.

Käyhän Suomi 100 Pirkkala -sivuilla katsomassa mitä kaikkea on tarjolla tai ilmoita mukaan oma tapahtumasi!

Nykyrajainen Pirkkala on lähes yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi, sillä kunta itsenäistyi 95 vuotta sitten.  Pirkkalan pitäjän historia ulottuu paljon kauemmaksi, se on laskujen mukaan nyt 780-vuotias. Nykyinen Pirkkala on vanhan suur-Pirkkalan ydinaluetta. Varhaisella keskiajalla Pirkkalan emäpitäjä käsitti noin puolet koko nykyisestä Pirkanmaasta.

Emme siis malta juhlavuonna pitäytyä vain viimeisissä noin sadassa vuodessa, vaan katsomme tuhannen vuoden taakse. Vapriikissa avautuu yleisölle Birckala 1017 -näyttely 9. kesäkuuta. Näyttely on saanut innoituksensa Pirkkalankylässä viime vuosien kaivausten aikana tehdyistä harvinaisista kivi- ja rautakautisista löydöistä.

Luvassa on upea ja viihdyttävä koko perheen näyttely, joka kestää yli vuoden. Kesällä näyttelyssä voi seurata live-kameran avulla arkeologisten kaivausten etenemistä Pirkkalankylässä. Tämä on uutta Suomessa. Harvinaista on myös se, että yleisö pääsee osallistumaan kaivauksiin. Pirkkalan kunta on solminut Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa yhteistyösopimuksen, joka sisältää myös monia muita etuja.

Aikamatkalle tuhannen vuoden taa pääsee myös Pirkkalan muinaismarkkinoilla. Markkinoita vietetään tänä vuonna sekä lauantaina että sunnuntaina 15.–16. heinäkuuta. Viime vuonna ensi kertaa järjestetty tapahtuma sai heti suuren suosion. Pirkkalan rikas historia on aarrearkku, josta voimme ammentaa aineksia kunnan markkinoinnin ja matkailun kehittämiseen.

Hieno vuosi siis edessä! Ollaan ylpeitä ja iloitaan kotimaastamme ja kotikunnastamme.